Επίσκεψη στην Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου και συνάντηση με τον Διευθυντή της κ. Φώτη Κράλλη είχε κοινή αντιπροσωπεία κατοίκων της Βρίσας- Βατερών και της Περιφερειακής Παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών για να εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.
Η Αντιπροσωπεία είχε αποφασιστεί και συγκροτηθεί κατά την επίσκεψη της Συμπαράταξης Πολιτών στην παραπάνω περιοχή όπου πραγματοποίησε και σύσκεψη με κατοίκους της περιοχής.
Στην σύσκεψη η αντιπροσωπεία εξέθεσε τα προβλήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά και τους ενδεχόμενους κινδύνους που αυτά εμπεριέχουν για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ζήτησαν την εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αποκατάστασης και Διαχείρισης της πυρόπληκτης περιοχής που θα αντιμετωπίζει με ολιστικό τρόπο τόσο την αποκατάσταση όσο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ως επείγοντα ζητήματα τέθηκαν στην Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου:
- Η σύνταξη και δημοπράτηση της Μελέτης αποκατάστασης του δασικού οικοσυστήματος και η άμεση εκτέλεση των εργασιών στα σημεία υψηλής διάβρωσης.
- το καθάρισμα των ρευμάτων Ρογγάδας και Λαγκάδας και την έργων ανάσχεσης της ορμής και του όγκου των υδάτων του χειμάρρου που διέρχεται από την Βρίσα & τα Βατερά ώστε να μην κινδυνεύσουν οι οικισμοί από πλημμύρες τον χειμώνα.
- Την στενή επίβλεψη των εργασιών που εκτελούνται αυτή τη στιγμή,
- Την απαγόρευση της βόσκησης στις πληγείσες περιοχές.΄
Από την ενημέρωση που έγινε, σε πολύ καλό κλίμα, προέκυψε ότι οι εργασίες για το καθάρισμα των ρεμάτων Λαγκάδας και Ρογγάδας καθώς και των έργων επιβράδυνσης του χειμάρρου που διέρχεται πλησίον της Βρίσας είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου η οποία επί πλέον έχει και την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών.
Όσον αφορά την μελέτη αποκατάστασης του Δασικού Οικοσυστήματος καθώς και την μελέτη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων τις οποίες εκπονεί η Δ/νση Δασών σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κράλλη θα είναι έτοιμες σε δύο εβδομάδες.
Για να ξεκινήσουν όμως τα έργα αποκατάστασης πρέπει προηγουμένως να εκδοθεί η απόφαση για την πίστωση των απαραίτητου προϋπολογισμού και να κατατεθούν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό. Ο σχετικός προϋπολογισμός που έχει υποβληθεί για το σκοπό αυτό είναι ύψους 1, 7 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο πλήθος ιδιοκτητών του δασικού οικοσυστήματος (ιδιώτες, δημόσιο, δήμοι, εκκλησία) είναι εμπόδιο στην ορθή του διαχείρισή του. Πρέπει οι ιδιοκτήτες, κυρίως οι Δήμοι – εκκλησία, που έχουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις, να υποβάλουν τεχνικές μελέτες και προγράμματα διαχείρισης του δάσους και να τα εντάξουν στο ΕΣΠΑ.
Τα ήδη υπάρχοντα δεκαετή προγράμματα διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων έχουν λήξει και πρέπει να υποβληθούν νέα.
Όσον αφορά την απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές ο κ. Φώτης Κράλλης ανέφερε ότι αυτή απαγορεύεται από την σχετική νομοθεσία και θα δοθεί έμφαση από την Δ/νση Δασών τόσο στην ενημέρωση των κατοίκων όσο και στην εφαρμογή της.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν από τους κατοίκους της περιοχής οι κ.κ. Αποστολής Αποστόλης Πρόεδρος Κοινότητας Βρίσας και Ευστράτιος Καλατζής μέλος Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας, και από την Συμπαράταξη Πολιτών το μέλος της παράταξης Στρατής Νικολάου.