Skip to main content
|

Οι θέσεις της "Αλλαγής Πορείας" για την απασχόληση και την ανάπτυξη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
7'

·       για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας

·        για μια ανάπτυξη για εμάς ΟΛΟΥΣ

Α. Αμεσες παρεμβάσεις για την δημιουργία απασχόλησης!

Ο Δήμος Λέσβου, συμπαραστάτης στους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και σταθερή δουλειά.

Μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρο επαγγελματίες και τους αγρότες:

  • Διεκδικούμε την υλοποίηση ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα ταιριάζει στις ανάγκες της νησιωτικής μας οικονομίας και κοινωνίας. Αυτό το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τόσο παρεμβάσεις στις υποδομές, όσο και μέτρα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, τέτοια που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των τοπικών επιχειρήσεων.
  • Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των εργαζομένων για σταθερή δουλειά, αυξήσεις των μισθών και σίγουρες συντάξεις. Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για την κατάργηση του μνημονίου!
  • Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους ανέργους –  διεκδικούμε μέτρα  άμεσης ανακούφισης των ανέργων, επιδόματα ανεργίας τέτοια που να εξασφαλίζουν, για όσο καιρό χρειάζεται, αξιοπρεπή διαβίωση, μέτρα κατάρτισης και επανακατάρτισης καθώς επίσης και αναβάθμιση των τοπικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτές να παίξουν αποφασιστικά τον ρόλο τους.
  • Επανασχεδιάζουμε και ανασυγκροτούμαι τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις του δήμου, έτσι ώστε αυτός να προσφέρει ένα αξιοπρεπές και σταθερό περιβάλλον απασχόλησης, που θα εγγυάται προοπτικές προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ανάπτυξης πρώτα και κύρια στους απασχολούμενους στην ευρύτερη σφαίρα αρμοδιότητας του δήμου μας, αποτελώντας έτσι πρότυπο απασχόλησης γενικότερα για την τοπική  κοινωνία.
  • Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στις ομάδες του πληθυσμού οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες) με την μοριοδότησή τους  για την εύρεση εργασίας και την απασχόληση στο Δήμο.

Ο δήμος Λέσβου πρωταγωνιστής για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης

Προωθούμε ένα άμεσα εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για τη δημιουργία απασχόλησης στο νησί που αποτελείτε:

  • Από την συνέχιση και επέκταση μιας σειράς προγραμμάτων που απευθύνονται κυρίως στον αγροτικό πληθυσμό αλλά και σε πληθυσμό που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα εισοδημάτων και έχουν να κάνουν με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι το «βοήθεια στο σπίτι».
  • Από την άμεση ενεργοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής (βιολογικοί, οδικοί άξονες κ.α.).
  • Από την άμεση ενεργοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων που αφορούν αναπλάσεις οικιών και ιστορικών κέντρων της πόλης και των χωριών. Αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας καθώς επίσης και θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  • Από την υλοποίηση ενός συντονισμένου προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό και ανανέωση του λεσβιακού ελαιώνα, με παρεμβάσεις στα υφιστάμενα δέντρα (περιποίηση, συντονισμένο κλάδεμα κλπ). Αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα και από την άλλη θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της ελαιοπαραγωγής.

Αξιοποιούμε την κοινωνία των πληροφοριών, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτήν

  • · Ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών και υποδομών (hot spots) σε όλη την περιοχή του Δήμου μας, το οποίο να παρέχει στους πολίτες ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ασφαλείς υπηρεσίες, εφαρμογές και περιεχόμενο.
  • · Αναπτύσσουμε στις συνοικίες και τα χωριά ένα τοπικού δικτύου τηλεματικών κέντρων.

Ο Δήμος Λέσβου πρωτοπόρος στην ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

  • Συμβάλλουμε στην προώθηση των ιδεών της κοινωνικής οικονομίας ανάμεσα στους πολίτες, με την έμπρακτη υποστήριξη (σε χώρους, εξοπλισμούς, συμβόλαια, τεχνική υποστήριξη) των προσπαθειών που αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον.
  • Επανασχεδιάζουμε τις δημοτικές επιχειρήσεις, με στόχο την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών και τη χρήση των  κερδών τους για κοινωνικούς σκοπούς είναι μορφές παρέμβασης που πρέπει να προτάξει ο δήμος μας στην υπόθεση της προώθησης αυτού του μοντέλου ανάπτυξης.

Ενισχύουμε την τοπική νεανική απασχόληση μέσω της επιχειρηματικότητας

  • Σε συνεργασία με τους άλλους αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής μας, υλοποιούμε ειδικές δράσεων συμβουλευτικής και εκπαίδευσης για την προώθηση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, μέσα από τον θεσμό των «ανοιχτών εκπαιδευτικών εργαστηρίων».
  • Προωθούμε τη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών πακέτων για την οικονομική υποστήριξη της έναρξης μικρών ατομικών ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων από νέους.
  • Παρέχουμε τους κατάλληλους χώρους και υποδομές για τη δημιουργία «θερμοκοιτίδας νέων επιχειρηματιών» και «καταστημάτων επιστήμης» από νέους επιστήμονες του τόπου μας, αλλά και το Παν. Αιγαίου.
    • Η πόλη και τα χωριά μας έχουν μέλλον και μπορούν να αποτελέσουν χώρο εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης και εφαρμογής ενός σχεδιασμού που θα στηρίζεται και θα στηρίζει τη δημιουργική φαντασία, τη δοκιμή, το πείραμα, την ανησυχία και πάνω από όλα θα στηρίζεται στις δυνατότητες τους και στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
    • Οι αλλαγές οι οποίες σήμερα γίνονται στην εγγύτερη γεωγραφική μας περιοχή, η σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  επηρεάζουν καθοριστικά και το δικό μας μέλλον . Αυτές οι αλλαγές είναι για εμάς ευκαιρίες που η αξιοποίηση τους μπορεί να μετατρέψουν τη Λέσβο μας σε ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο, και γέφυρα των παραλίων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ευρώπη .
    • Τομείς όπως ο τουρισμός, ειδικότερα οι νέες και εναλλακτικές μορφές του, η μεταποίηση και εμπόρια αγροτικών και ζωικών προϊόντων, διάφορες υπηρεσίες κλπ, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης.

Β. Ανάπτυξη για εμάς ΟΛΟΥΣ χωρίς αποκλεισμούς! Η Λέσβος, να επανακτήσει τον ιστορικό ρόλο  που είχε στην περιοχή.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι άξονες της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη της Λέσβου είναι οι παρακάτω:

Βασικό στρατηγικό στόχο για εμάς αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των τοπικών υποδομών σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.  Αυτή η ανάπτυξη των υποδομών, θα έχει αφενός μεν ευεργετικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και ανάπτυξης των κατοίκων, ενώ θα αποτελεί και ένα σημαντικό συγκριτικό παράγοντα της περιοχής μας και μπορεί να επιτευχθεί με:

  • δημιουργία, βελτίωση και ενίσχυση των κατάλληλων υποδομών (μεταφορών, τεχνολογιών, επικοινωνίας, κλπ).
  • εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των υπηρεσιών και ειδικότερα του τοπικού συστήματος υγείας και εκπαίδευσης.
  • εκσυγχρονισμό των υποδομών βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Αναπροσαρμογές και εκσυγχρονισμός του τοπικού παραγωγικού ιστού, αξιοποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, με έμφαση στη χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής, οργάνωσης και εμπορίας.

Συμβάλλουμε στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού και των παραγωγικών κλάδων μας, στην κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών ανταγωνιστικών, τόσο για την τοπική όσο και για την περιφερειακή και διεθνή αγορά με:

  • τη μελέτη και αξιοποίηση της εμπειρίας η οποία συσσωρεύτηκε από την υλοποίηση των διαφόρων αναπτυξιακών παρεμβάσεων, και η ένταξη αυτής της εμπειρίας στους αναπτυξιακούς μας σχεδιασμούς.
  • την αξιοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων που έχουν γίνει από τους διάφορους αναπτυξιακούς φορείς και τα επιμελητήρια της περιοχής μας και οι οποίες στοχεύουν στην άρση των αρνητικών συνθηκών λειτουργίας της τοπικής οικονομίας.
  • την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται στο Πανεπιστήμιο και την διάχυση της – σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο – στην τοπική κοινωνία
  • τη σύνδεση μεγάλων έργων υποδομής, (μαρίνα κλπ) με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, προβολής και προώθησης της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Δήμου και του νησιού.
  • Την ενίσχυση της τοπικής κυκλοφορίας του χρήματος, μέσα από την δημιουργία τοπικών δικτύων ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών
    • Πληροφόρηση, υποκίνηση και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.
    • Παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών σε τοπικό επίπεδο.
    • Δημιουργούμε το τοπικό αναπτυξιακό φόρουμ, στο οποία θα συμμετέχουν το σύνολο των αναπτυξιακών δυνάμεων του τόπου, το Πανεπιστήμιο, οι εργαζόμενοι, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες και που θα εξασφαλίσει τους όρους συμμετοχής και συναίνεσης που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα αγγίζει, θα επηρεάζει  και θα κινητοποιεί το σύνολο των πολιτών.

Συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και ομάδες, για την ιεράρχηση των στόχων, την υλοποίηση των παρεμβάσεων και τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου στο οποίο θα είναι καθαρό το τι κάνει ο κάθε ένας.

  • Αναλαμβάνουμε το ρόλο του συντονιστή ενός ολοκληρωμένου τοπικού δικτύου ανάπτυξης, για:

Γ. Οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματός μας

Εχουμε επίγνωση ότι οι οικονομικοί πόροι που θα έχουμε στη διάθεση μας θα είναι περιορισμένοι αλλά η άσκηση της αναπτυξιακής πολιτικής (όπως και οποιασδήποτε πολιτικής) απαιτεί οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

  • Πάγια διεκδίκησή μας είναι ή αύξηση των πόρων από το κεντρικό κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ταυτόχρονα με την καταβολή στους δήμους των πόρων που το κρότος παρακρατεί παράνομα.

Ταυτόχρονα η πολιτική μας για την εύρεση των αναγκαίων πόρων κινείτε τα παρακάτω επίπεδα:

Εξοικονόμηση πόρων με:

α) Αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του δήμου. Ο σχεδιασμός, η ωρίμανση, η υλοποίηση και η παρακολούθηση των έργων, γίνεται με το στελεχιακό δυναμικό που ο νέος δήμος θα διαθέτει.

β) Αξιοποίηση του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού που υπάρχει στην τοπική κοινωνία, μέσα από τον συντονισμένο του συνόλου των αναπτυξιακών φορέων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε “τοπικές οικονομίες κλίμακας” στον τομέα της ανάπτυξης.

γ) Καταγραφή και καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των υποδομών του δήμου, τόσο για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων, όσο και για την παραχώρηση μέρους της προς όφελος αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ομάδων πολιτών.

Εξεύρεση συμπληρωματικών πόρων με:

α) αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ. Εδώ αναφερόμαστε κυρίως στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Εργασία (για την καταπολέμηση της ανεργίας), αλλά και του ΠΕΠ και άλλων υπουργιών.

β) αξιοποίηση πόρων από τα διάφορα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Σε αυτή την κατεύθυνση οργανώνουμε από τον πρώτο κιόλας χρόνο, γραφείο του Δήμου μας στις Βρυξέλλες, με στόχο την από κοντά παρακολούθηση και άσκηση επιρροής προς όφελος μας.

γ) αξιοποίηση της διάθεσης των αποδήμων για προσφορά στον τόπο τους. Προχωράμε άμεσα στην δημιουργία του “Ταμείου για την Ανάπτυξη της Λέσβου -ΤΑΛ”  το οποίο θα απευθύνεται στους απόδημους Λέσβιους. Με αυτό τον τρόπο οι προσφορές που οι απόδημοι δίνουν θα πιάνουν καλύτερα τόπο, από τη στιγμή που θα πηγαίνουν σε έργα και παρεμβάσεις που είναι απολύτως αναγκαία για τον τόπο.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία