Πολιτική

07/10/2010 - 12:32

Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο, δήλωση του υπ. περιφερειάρχη Η. Γιαννίρη για το ενεργειακό ζήτημα στο Βόρειο Αιγαίο

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων στον τύπο σχετικά με την έγκριση από τη ΡΑΕ των προτάσεων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα νησιά της Χίου- Λέσβου και Λήμνου ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με το συνδυασμό «Οικολογικός Άνεμος στο Β Αιγαίο» Η. Γιαννίρης έχει να κάνει την παρακάτω δήλωση:

«Σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και ενεργειακής κρίσης, η χώρα, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας αδυνατούν να προβούν σε στοιχειώδη σχεδιασμό για το ενεργειακό μας μέλλον. Όταν διεθνείς συμφωνίες μας υποχρεώνουν σε παράλληλη εξοικονόμηση, σε συνδυασμό με την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με σημαντική διείσδυση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται στα νησιά μας κατά 7% το χρόνο και τα φουγάρα στους πετρελαϊκούς σταθμούς εκπέμπουν ολοένα και περισσότερους ρύπους.

Προγράμματα όπως ο «Αγ. Ευστράτιος – Πράσινο νησί», που θα τον καθιστούσε το πρώτο μη συνδεδεμένο ενεργειακά αυτόνομο νησί στη χώρα, που θα μπορούσε να είναι προπομπός για ανάλογες δράσεις για όλα τα μικρά νησιά του Βορ. Αιγαίου, έχει ξεχαστεί στα συρτάρια της γραφειοκρατίας. Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» αντιμετωπίζει ανάλογα εμπόδια, αυτή τη φορά από τη ΔΕΗ. Ταυτόχρονα οι πολίτες είναι ελάχιστα ενημερωμένοι στις δυνατότητες αξιοποίησης ανανεώσιμων πόρων σε μικρή κλίμακα, ακόμα και σε επίπεδο νοικοκυριών, όπως η παθητική και ενεργητική γεωθερμία (και μάλιστα σε νησιά με πολλές θερμές πηγές), η μεγάλη ηλιοφάνεια, εφαρμογές των οποίων ήδη καθιστούν αλλού ενεργειακούς παραγωγούς τους κατοίκους, πρακτική που συμβάλλει στην ενίσχυση εισοδημάτων, παράλληλα με τις ευεργετικές συνέπειες στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα μας.

Απεναντίας, η κυβέρνηση το μόνο που φαίνεται ότι προκρίνει είναι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στο αιολικό δυναμικό, χωρίς να εξασφαλίζονται ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τη δημιουργία ενός πράσινου ταμείου που θα συνδράμει αποφασιστικά σε δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της αισθητικής του τοπίου και χωρίς να πολυενδιαφέρεται να τηρηθούν ακόμα και οι ισχνές προϋποθέσεις που προβλέπονται στην υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία

Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του οράματος μας για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον του Βορείου Αιγαίου συνολικά και ο ¨Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο¨ τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει το πλήρες πρόγραμμα για το Αιγαίο που αγαπάμε, για το Αιγαίο που αξίζουμε», κατέληξε ο Ηλίας Γιαννίρης.

 

Μοιράσου το άρθρο!