Skip to main content
|

"Προπαγάνδα" κατά των καταλήψεων από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ανακοίνωσή της ενημερώνει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τα προβλήματα που προκύπτουν, λόγω των καταλήψεων στο κτήριο Διοίκησης της Μυτιλήνης. Ουσιαστικά όμως παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση των φοιτητών προβάλλοντας τα προβλήματα από την κατάληψη και δεν λέει λέξη για τους λόγους που δημιουργούν τις καταλήψειςΣτην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε όλη την κοινότητα Πανεπιστημίου Αιγαίου, ότι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες σχολών, καθώς και οι υπηρεσίες Επιτροπής Ερευνών, δεν λειτουργούν καθόλου ή λειτουργούν περιστασιακά από τις 12 Σεπτεμβρίου λόγω καταλήψεων στο κτήριο Διοίκησης της Μυτιλήνης, καθώς και άλλων αντίστοιχων κτηρίων ή γραφείων σε Σχολές του Πανεπιστημίου μας. Η κατάσταση αυτή έχει πολλαπλές σοβαρές συνέπειες.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες μόνο:

- Αδυναμία συμμετοχής σε σοβαρότατους διαγωνισμούς που αφορούν το κτήριο των Κοινωνικών Επιστημών και τις φοιτητικές εστίες στη Μυτιλήνη, το κτήριο Β΄ στη Ρόδο, τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών, τη φύλαξη και την καθαριότητα των κτηρίων, τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να χάνονται μοναδικές και μη αναπληρώσιμες δυνατότητες για το σύνολο του πανεπιστημίου ή για επιμέρους σχολές.

- Σοβαρότατες καθυστερήσεις στις απαιτούμενες επεξεργασίες για την αμοιβή των φοιτητών/τριών που συμμετείχαν στην Πρακτική Άσκηση, καθώς και της πληρωμής εξόδων που είχαν προκαταβάλει διδάσκοντες, από προσωπικούς τους πόρους, για έξοδα δραστηριοτήτων στα πλαίσια της Πρακτικής Άσκησης.

- Αδυναμία επεξεργασίας στοιχείων για αμοιβές μελών προσωπικού που δεν έχουν άλλους πόρους: νέοι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, αλλά και μέλη των διοικητικών υπηρεσιών και της επιτροπής ερευνών που εργάζονται με συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σε συνθήκες οξυμένης οικονομικής στενότητας, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να λάβουν τη βασική τους αμοιβή, και άρα να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης.

Χρειάζεται να διευκρινιστεί, ότι η κατάληψη ενός κτηρίου, ή ακόμα και ενός μόνο γραφείου, σε κάποιο κτήριο, έχει πολύ συχνά οριζόντιες συνέπειες σε όλο το Πανεπιστήμιο, σε όλες τις μονάδες, καθώς και στα μέλη αυτών.

Είναι γνωστό ότι οι συνθήκες που λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι εξαιρετικά οριακές τόσο ως προς το προσωπικό του (έλλειψη στελέχωσης διοικητικού και διδακτικού προσωπικού), όσο και ως προς τη χρηματοδότησή του. Είναι δεδομένο ότι και για τα δύο αυτά ζητήματα μοναδική ευθύνη είχε και έχει το κράτος. Είναι επίσης δεδομένο, ότι πρόσθετα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την ψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ (ν.4009/2011).

Καλούμε όσους έχουν επιλέξει ως μέσο πάλης την «κατάληψη» χώρων του Πανεπιστημίου μας, να αναλογιστούν σε βάθος εάν, στις οριακές αυτές συνθήκες λειτουργίας και εργασίας όλων μας, αυτή η μορφή διεκδίκησης είναι πράγματι η καταλληλότερη, τόσο όσον αφορά το σύνολο της κοινότητάς μας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και ως προς το κράτος και την κοινωνία.»

H Πρυτανική Αρχή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία