Πρόταση για καταχώρηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως περιοχή με προτεραιότητα στον θερμαλισμό
Κατοχύρωση της ΠΒΑ ως περιοχής με προτεραιότητα στον θερμαλισμό μέσα στα προγραμματικά κείμενα του ΕΣΠΑ και του ΕΠΑ, προτείνει η Επιτροπή Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας
Συνεδρίασε η Επιτροπή Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας, όπου έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο της Γ.Σπιλάνη για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν τη πρόσφατη περίοδο (πχ. την άδεια λειτουργίας για Αγιάσματα Χίου και Απόλλωνα Ικαρίας, αλλά και τις εξελίξεις για Μήθυμνα, Λισβόρι, Πολυχνίτο και Σάρλιτζα), τις επαφές που είχε με υπηρεσίες και φορείς, καθώς και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το εξ αποστάσεως σεμινάριο που υλοποιήθηκε τη περίοδο της πανδημίας.
Ακολούθως παρουσίασε προς συζήτηση στα μέλη της Επιτροπής προτάσεις για τα επόμενα βήματα ώστε να διαμορφωθούν οι αποφάσεις που θα κατατεθούν ως εισηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής συνοψίζονται στα παρακάτω:
· την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΠΒΑ και τον ΕΦΚΑ για τη πηγή Θερμής Λέσβου - Σαρλιτζα και τον ορισμό εκπρόσωπου της ΠΒΑ ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ της εν λόγω Επιτροπή Παρακολούθησης και των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση και την υλοποίηση του έργου επαναλειτουργίας του Υδροθεραπευτηρίου, ώστε να επιλύει άμεσα τα όποια θέματα προκύπτουν. Η μη συνεδρίαση της Επιτροπής και η έλλειψη επισπεύδοντα αποτελούν βασικές αιτίες για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας μέχρι σήμερα και ειδικά από την υπογραφή του συμφωνητικού επισκευής και λειτουργίας του Υδροθεραπευτηρίου (Αύγουστος 2018). Να σημειωθεί ότι πηγή Θερμής είναι η μόνη πηγή για την οποία η ΠΒΑ έχει άμεση αρμοδιότητα μετά τη παραχώρηση χρήσης της από τον ΕΦΚΑ (τ.ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ) το 2016 χωρίς να έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
· Να υπάρξει άμεση αξιοποίηση δημόσιων πόρων μέσω της ένταξης ώριμων δράσεων σχετικά με τον θερμαλισμό για το Βόρειο Αιγαίο στο τρέχον ΕΣΠΑ και στο ΠΔΕ αλλά και να ξεκινήσει η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης που θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων/ ΕΠΑ. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να ξεκινήσει η συνομιλία με τους Δήμους και λοιπούς εμπλεκόμενους για το ποια έργα/μελέτες είναι ώριμα/μες και να σταλεί επιστολή στους Δήμους και τους λοιπούς ιδιοκτήτες-διαχειριστές των πηγών, ζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις που να είναι υλοποιήσιμες με τη μορφή τεχνικού δελτίου.
· Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση ενός συνολικού «συστήματος θερμαλισμού» γύρω από κάθε πηγή, ενός οικοσυστήματος επιχειρήσεων και πολιτών που θα αναλάβουν, μαζί με τον ιδιοκτήτη της πηγής, τη κατάρτιση του σχεδίου τοπικής ανάπτυξης που είναι απαραίτητο ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη αντίληψη περί θερμαλισμού και τουρισμού ευεξίας, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος και οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, σε συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής ανά περιοχή, αναλαμβάνουν να οργανώσουν δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.
Προς τη κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η λειτουργία ενός δικτυακού χώρου στον οποίον έχει αναρτηθεί το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα (https://www.dropbox.com/sh/vtxg7idafkn2mw2/AABqyH4_cp54VRAb78QFCbkLa?dl=0.), ενώ ξεκινά άμεσα η δημιουργία ομάδας στο facebook με σκοπό τη διεύρυνση της συζήτησης και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων σε όλες τις θερμαλιστικές περιοχές με σκοπό την βέλτιστη ωρίμανση των προτάσεων. Σε αυτή την ομάδα θα κληθούν να συμμετάσχουν φορείς και άτομα εκείνα που θεωρούμε ότι μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη δημιουργία των τοπικών οικοσυστημάτων θερμαλισμού και τουρισμού ευεξίας.
Η κατοχύρωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ως περιοχής με προτεραιότητα στον θερμαλισμό μέσα στα προγραμματικά κείμενα του ΕΣΠΑ και του ΕΠΑ είναι ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ένας σημαντικός πόρος των νησιών να περάσει από την «αφάνεια» στην ουσιαστική αξιοποίηση προς όφελος των νησιών. Ο τουρισμός ευεξίας μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη στη πορεία αναγέννησης του τουρισμού στην ΠΒΑ και στην ενδυνάμωση μιας ξεχωριστής ταυτότητας, αυτής του εναλλακτικού νησιωτικού προορισμού. Σ’αυτή τη κατεύθυνση η ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών είναι απαραίτητη.