Ψήφισμα Δήμου Μυτιλήνης για την έμφυλη βία και την γυναικοκτονία - Πρωτοβουλία από την "Πυξίδα"
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη η Παράταξη με «ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» με την ευκαιρία της διαμαρτυρίας ενάντια στη γυναικοκτονία, που οργάνωσε η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» στο Σύνταγμα την ίδια μέρα, κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα:
« H βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και να επηρεάζει τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης και χώρας καταγωγής ή διαμονής, αποτελεί δε ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων
Η καθημερινή βία εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων.
Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν, για αυτό και παράλληλα επιβεβαιώνεται η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού
Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες: από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών είναι, προς το παρόν, άγνωστος…
Ως Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης δηλώνουμε πως στηρίζουμε τον αγώνα των γυναικών για:
- να προσεγγίζονται τα θύματα, με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους και να ενθαρρύνονται να καταγγείλουν τη βίαιη σε βάρος τους συμπεριφορά. Η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική σε αυτά τα φαινόμενα, μόνο έτσι θα σπάσει το απόστημα της βίας κατά των γυναικών.
- να εισαχθεί στο νόμο ο όρος γυναικοκτονία, δηλαδή ο φόνος λόγω φύλου, ώστε να γίνει ορατή στην κοινωνία ως μια συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.
- την άμεση εφαρμογή ΟΛΩΝ των μέτρων προστασίας και στήριξης των επιζωσών βίας και των παιδιών τους, θυμάτων ή μαρτύρων, που περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
- την εξάλειψη της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- την ενίσχυση, τον πολλαπλασιασμό των δομών στήριξης γυναικών, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και την πλαισίωση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, για να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική ψυχοκοινωνική στήριξη, φιλοξενία και νομική εκπροσώπηση.
Η βία κατά των γυναικών υπονομεύει τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.»
Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιληνης.