Skip to main content
|

Σ.Γαληνός προς Αλέξη Τσίπρα: Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος. Να γίνει πράξη η αποσυμφόρηση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Λέξεις Κλειδιά :
14ο_Περιφερειακό_Συνέδριο

Στην ομιλία του κατά την λήξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σας καλωσορίζουμε στην αρχόντισσα του Αιγαίου, τη Λέσβο και στην πρωτεύουσά της, τη Μυτιλήνη. Ένα νησί με ιστορία 4.000 ετών και τεράστια πολιτισμική κληρονομιά σε κάθε γωνιά, την οποία παλεύουμε να κρατήσουμε ζωντανή. Ένας τόπος που πρόσφερε στην ανθρωπότητα ζωγράφους, ποιητές, μελωδούς και φιλόσοφους ενώ υμνήθηκε όσο κανένα άλλο νησί από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων και τους κάθε λογής επισκέπτες του.
Έρχεστε στη Λέσβο σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Βιώνουμε καθημερινά τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης ενώ παράλληλα η κοινωνία μας δοκιμάζεται καθημερινά από την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος. Αμφότερα, συζητήθηκαν κατά τις εργασίες αυτού του νέου θεσμού, του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, το οποίο ελπίζουμε να συνεισφέρει ουσιαστικά στην λύση τους. Η δική σας παρουσία καθώς και η παρουσία πλήθους κυβερνητικών στελεχών αυξάνει τις προσδοκίες μας και ευχόμαστε να μην διαψευσθούμε.

Το νησί μας βρέθηκε στο κέντρο των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών από τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αποτελώντας ένα φάρο ελπίδας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για όλη την Ευρώπη. Σηκώσαμε, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη,  ένα τεράστιο βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων μας, το οποίο παρά τις όποιες προσπάθειες συνεχίζει να μας καταρακώνει. Η συνολική διαχείριση της κατάστασης βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι αρνητικές συνέπειες ενισχύουν το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου στην τοπική κοινωνία. Αυτός ο αυξανόμενος φόβος, ενισχύεται από την ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και γίνεται αστείρευτο νερό στο μύλο ακραίων στοιχείων και ιδιοτελών πολιτευτών, που επιχειρούν να οδηγήσουν την τοπική κοινωνία στο μονοπάτι του διχασμού. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας διχασμού βιώσαμε πριν από λίγες με την έκρηξη της βίας στην πλατεία Σαπφούς παρά το γεγονός ότι αποτελεί κοινό αίτημα τοπικής κοινωνίας και αιτούντων άσυλο η άρση του Γεωγραφικού περιορισμού και η μετακίνησή τους από τη Λέσβο. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος. Πρέπει τώρα να γίνει πράξη η αποσυμφόρηση της Λέσβου και πάση θυσία να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή. Μόνο έτσι θα περάσουμε από την απλή καταδίκη της βίας στην ουσιαστική απομόνωση των ακραίων στοιχείων. Βρισκόμαστε υπό το καθεστώς συνεχούς απειλής από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος χρησιμοποιεί ανθρώπους, που οι δικές του στρατιωτικές επεμβάσεις τους ανάγκασαν να τραπούν σε φυγή, ως διαπραγματευτικό μέσο. Ενάντια στις πολύ καλές σχέσεις, που έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους δύο λαούς, χρησιμοποιεί ανθρώπινες ψυχές ως όπλα ενάντια στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η μόνη απάντηση σε όλα αυτά είναι η διατήρηση της ενότητας των τοπικών κοινωνιών, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και η επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας. Η πρόοδος των νησιών μας είναι η καλύτερη αποτρεπτική στρατηγική ενάντια σε κάθε είδους απειλή εναντίον της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Πέρα όμως από την διαχείριση των προσφυγικών ροών καλούμαστε να ξεπεράσουμε και τις επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. Επιπτώσεις, που πολλαπλασιάζονται και αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγο της νησιωτικότητας. Δυστυχώς, οι ιδιαιτερότητες των Ελληνικών νησιών και τα αναπτυξιακά εργαλεία με τα οποία μπορούν να τις ξεπεράσουν, δεν προωθήθηκαν με σοβαρότητα τη στιγμή που έπρεπε, όπως έγινε με άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης. Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α είναι το μόνο αντισταθμιστικό μέτρο υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών. Ιδιαίτερα για τα ακριτικά νησιά, όπως η Λέσβος, το κόστος μεταφοράς αγαθών δεν είναι το μόνο ζητούμενο, καθώς οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό της φθηνής Τουρκικής αγοράς, με αποτέλεσμα πολλές βιοτεχνίες να κλείνουν και άλλες επιχειρήσεις να παλεύουν να παραμείνουν ζωντανές. Συνεπώς, το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα αυτοτελές μέτρο και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι, η διατήρηση αυτού του μέτρου απαιτεί πολιτική βούληση και δεν είναι μέρος Ευρωπαϊκής οδηγίας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι η διατήρησή των χαμηλών συντελεστών σε όλα τα νησιά και η εξάλειψη του ΦΠΑ για τα πολύ μικρά νησιά ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα μας, διότι είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση των νησιωτικών οικονομιών.  

 
Συμμετέχουμε στο Συνέδριο αυτό ως ένας από τους βασικότερους φορείς ανάπτυξης, που παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες συνεχίζει να διεκδικεί και να πραγματοποιεί μεγάλα έργα για τη Λέσβο. Ένα από τα βασικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε είναι το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο ορθά θεσπίστηκε και ευελπιστούμε να διατηρηθεί, καθώς και το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη διάθεση και τη βούληση όλων των κυβερνητικών στελεχών για ουσιαστική βοήθεια. Όμως, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ένα άκαμπτο πλαίσιο δράσεων, δένουν ουσιαστικά τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε μια περίοδο έκτακτων συνθηκων, οι διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν, ώστε να υλοποιούμε εγκαίρως δράσεις, που ανακουφίζουν την τοπική κοινωνία. Είναι αδιανόητο να εργαζόμαστε καθημερινά κάτω από το καθεστώς έκτακτων συνθηκών και να συναντάμε σε κάθε βήμα, γραφειοκρατικά εμπόδια και χρονοβόρες διαδικασίες.  Αγκυλώσεις, που προκαλούν την μη ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, την μη παραχώρηση χώρων από το ΤΑΙΠΕΔ τους οποίους είμαστε έτοιμοι να επισκευάσουμε και να αναπτύξουμε και την καθυστέρηση υλοποίησης έργων πνοής για τον τόπο μας.

Η ανάπτυξη όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με κρατικούς πόρους αλλά και με ιδιωτικές επενδύσεις. Η Λέσβος, είναι ένα μέρος, το οποίο προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για νέες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και στην τεχνολογική καινοτομία. Είτε πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις είτε για μικρές πρωτοβουλίες ανθρώπων, που επέλεξαν να ζήσουν εδώ, όλες προσκρούουν στον κυματοθραύστη που λέγεται γραφειοκρατία.  Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις μεγάλες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά κυρίως στα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και την προώθηση τοπικών προϊόντων, στους νέους που θέλουν να συνδέσουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και στα παιδιά που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε όλο το κόσμο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους.
Ως Δήμος Λέσβου έχουμε επενδύσει σε έργα αστικής ανάπλασης και υποδομών, που θα μπορέσουν να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας και να βοηθήσουν στην Τουριστική του αναγέννηση. Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι, κτίρια μοναδικής ομορφιάς και η φυσική ομορφιά της Λέσβου, που αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο γεωπάρκο, είναι η ακατέργαστη ύλη για την Τουριστική μας ανάκαμψη. Τη στιγμή όμως, που στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Τουριστών καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Λέσβος βιώνει δυστυχώς, με το χειρότερο τρόπο, τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει στην εικόνα της η διαχείριση των προσφυγιών μεταναστευτικών ροών.

Αξιότιμε Κύριε πρωθυπουργέ,
Πρέπει να επαναλάβω ότι η ανάπτυξη της Λέσβου είναι αυτή τη στιγμή όμηρος της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Η δική σας συνδρομή και η συνδρομή του κυβερνητικού επιτελείου ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, που θα επιτρέψει στην τοπική κοινωνία να επιστρέψει στην κανονικότητα είναι κομβική. Η παρουσίας σας στο συνέδριο, που θα διαμορφώσει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, αυξάνει κατακόρυφα τις προσδοκίες μας. Καμία επένδυση και καμία αναπτυξιακή προσπάθεια δεν μπορεί να ωριμάσει και να αποδώσει καρπούς σε κλίμα έντασης, διχασμού και ανασφάλειας. Η Λέσβος έχει ανάγκη στήριξης ΤΩΡΑ, ώστε να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της και για να μην αναγκαστούν τα παιδιά μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα της καρδιάς τους.
Έχουμε υπομείνει πολλά, όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα και με πάθος ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Σ’ αυτή τη μάχη η Λέσβος και τα νησιά μας σας χρειάζονται συμπαραστάτη για να μπορέσουμε όλοι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας να κάνουμε την υπέρβαση.

Σας ευχαριστώ πολύ».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία