Skip to main content
|

Σταύρος Τάσσος για το νοσοκομείο Μυτιλήνης: 110 άτομα λιγότερο προσωπικό , 2.500 ρεπό σε αναμονή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Σταύρος Τάσσος

Στη Λέσβο βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, και περιόδευσε σε χωριά του νησιού μας, στο Νοσοκομείο, καθώς και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια.

Το Σάββατο το πρωί επισκέφθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στην Μόρια (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 4). Το απόγευμα της ίδιας μέρας, περιόδευσε στην Αρίσβη, στη Νάπη και στην Αγ. Παρασκευή, συζητώντας με τους κατοίκους των χωριών.

Την Κυριακή το απόγευμα επισκέφθηκε την Αγιάσο, κουβέντιασε με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους, συζητώντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. 

Την Δευτέρα 20 Απρίλη, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος μαζί με στελέχη και μέλη του Κόμματος, περιόδευσαν στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ο Στ. Τάσσος, συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους στα διάφορα τμήματα καθώς και με το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Μέσα από την συζήτηση αναδείχτηκαν τα προβλήματα τα οποία δεν είναι διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

  • Όπως αυτό της υποχρηματοδότησης που έχει φτάσει στο βαθμό της ασφυξίας, αφού ο προϋπολογισμός του 2009 από εκεί που ήταν 36 εκατομμύρια ευρώ, το 2013 έπεσε στα 12 εκατομμύρια ευρώ!!! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο ταμείο του Νοσοκομείου (σύμφωνα με μαρτυρίες) περίπου 10.000 ευρώ. Να σημειώσουμε, ότι παρόλο που ο Απρίλης φτάνει στο τέλος του, ακόμα δεν έχει πιστωθεί το κονδύλι του μήνα, από το οποίο πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα συνεργεία, οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια», οι επικουρικοί γιατροί και οι προμηθευτές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται περίπου στους 100 και το κονδύλι στα 80-90 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Τέλος, εξακολουθούν ακόμη να παραμένουν απλήρωτοι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι για τις εφημερίες, τα νυχτερινά και τις αργίες. Τους οφείλονται 7 μήνες στο υγειονομικό-τεχνικό προσωπικό και 5 μήνες στους γιατρούς.

  • Σημαντικότατες είναι και οι ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο σε υγειονομικό, τεχνικό, διοικητικό όσο και σε γιατρούς. Ένα μέρος των κενών θέσεων καλύπτονται από ιδιωτικά συνεργεία, εργαζόμενους με «μπλοκάκι», πρακτικάριους της σχολής του ΟΑΕΔ, Voucher (5μηνα προγράμματα) και επικουρικούς γιατρούς. Από το 2007 έως σήμερα το προσωπικό μειώθηκε κατά 110 άτομα, ενώ έχουν αναπτυχθεί 2 νέες κλινικές και με την λειτουργία του νέου κτιρίου -εάν και εφόσον αυτή υπάρχει-, θα αυξηθούν κατά πολύ οι χώροι και θα προστεθούν εργαστήρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι οφείλονται περίπου 2.500 ρεπό σε εργαζόμενους και η εντατικοποίηση χτυπά κόκκινο.  

Ο Σταύρος Τάσσος, ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι:

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια -και ιδιαίτερα κατά την τελευταία 6ετία της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης- ο τομέας της Υγείας βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου, της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων προκειμένου να υπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων, η διέξοδος από την κρίση προς όφελός τους.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που είχαν ως στόχο τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, την παραπέρα εμπορευματοποίηση του κρατικού τομέα Υγείας, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών».

Σημείωσε πως:  «Αυτή την πολιτική θα συνεχίσει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης και σχεδιάζοντας νέες στην ίδια κατεύθυνση. Κι αυτό διότι η ουσία, το περιεχόμενο και οι στόχοι της αστικής πολιτικής δεν αλλάζουν, επειδή άλλαξε η κυβέρνηση που τη διαχειρίζεται. Άλλωστε συχνά πυκνά τα στελέχη της το επιβεβαιώνουν, λέγοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια», δηλαδή το αστικό κράτος το οποίο υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους: «Να οργανώσουν την πάλη τους, ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης. Να σκεφτούν με κριτήριο ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις (υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό, επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας) που καθιστούν ρεαλιστικό το στόχο της πλήρους και δωρεάν ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας.

Και τόνισε: «Γι' αυτό απαιτείται το εργατικό λαϊκό κίνημα να απαιτήσει εδώ και τώρα καθολικές, σύγχρονες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, πλήρη ανάπτυξη, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των κρατικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης».

 

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία