Skip to main content
|

Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου: Τίτλοι τέλους για το δημόσιο Πανεπιστήμιο;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

H ανακοίνωση του ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ως εξής:

 

Μετά τις εξαγγελίες των Δελφών δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για την κατεύθυνση απαξίωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης ούτε για την εκτίμηση που έχει η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Από πρωθυπουργικά χείλη, ενώπιον του ελληνικού λαού που παρακολουθούσε τα δελτία ειδήσεων με τα παιδιά του ανακοινώθηκε πως: «Δεν έχουμε Πανεπιστήμια ή Τεχνολογικά Ιδρύματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα ουσιαστικά με την περιφερειακή ανάπτυξη. Εάν υπάρχει κάποια σύνδεση, είναι λόγω των δωματίων που νοικιάζουν, λόγω κάποιων μπαρ και κάποιων μαγαζιών, που λειτουργούν επειδή υπάρχουν κάποιοι φοιτητές εκεί, άντε και για να βρει κανέναν καλό γαμπρό ή καμιά καλή νύφη κάποιος της τοπικής περιφέρειας!». Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι καφετέριες έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά εναντίον μας αλλά η επιστράτευση και γαμπρών και νυφών για την απαξίωση των περιφερειακών πανεπιστημίων υπήρξε πιστεύουμε καινοτομική σε παγκόσμιο επίπεδο!

Το επικρατούν δόγμα “Όλοι φταίμε” προσπαθεί να βάλει Υπουργούς Παιδείας και Πρωθυπουργούς ισότιμα συνυπεύθυνους με τους γονείς των φοιτητών και φοιητριών μας και τους δασκάλους τους για αυτά που σήμερα δεν χαρακτηρίζονται πια “προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας” αλλά “λάθη” και “Greek statistics”! Ας απαντήσουν οι κατήγοροι μας! Μήπως εκτός από όσα μας καταμαρτυρούν πάσχουμε και από ιστορική αμνησία; Πως έλεγαν αυτόν που ίδρυσε και ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου; Μήπως ο νυν Πρωθυπουργός δεν διετέλεσε Υπουργός Παιδείας;

Οι ποινές λοιπόν που ο Γ.Α. Παπανδρέου προτείνει για τα προφανώς “λάθη” του Α.Γ. Παπανδρέου και όσων προκατόχων και διαδόχων ενίσχυσαν τη δημόσια παιδεία ή τα περιφερειακά ιδρύματα είναι: η κατάργηση και συγχώνευση Πανεπιστημίων και τμημάτων, η αναζήτηση ιδιωτικών πόρων (από χορηγούς που προφανώς θα πλουτίσουν καταμεσής της κρίσης που το μνημόνιο πυροδοτεί), οι ξένοι φοιτητές (που προφανώς θα έρθουν να ενισχύσουν την ελληνική περιφέρεια αντί να πάνε στο Λονδίνο ή τη Βοστόνη) η εξαγωγή εκπαιδευτικών υπηρεσιών (μέσω της υποχρεωτικής πλέον ακαδημαϊκής μετανάστευσης και απουσίας των καθηγητών), η συνεργασία με τις  (κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία σήμερα κλυδωνιζόμενες) επιχειρήσεις κλπ. καθώς και η πρόταση για το «κουπόνι» (voucher) των φοιτούντων, που θα αντικαταστήσει την κρατική χρηματοδότηση. Αν δεν μαζέψουμε βέβαια αρκετά κουπόνια, το αγαθό του μισθού θα παραμείνει όνειρο και θα προστρέχουμε στους Δελφούς να μάθουμε πότε θα πληρωθούμε καθώς η μισθοδοσία θα περιέλθει στη “δικαιοδοσία” των πανεπιστημίων ώστε να φύγει από τους λογαριασμούς του Μνημόνιου και να  αγωνιούμε και εμείς (όπως οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες) αν θα έρθει μισθός στο δικό μας λογαριασμό.

Η επόμενη ποινή είναι η υποκατάσταση των ακαδημαϊκών οργάνων διοίκησης από τα «Συμβούλια Διοίκησης», δηλαδή από managers! Μετά το τίναγμα στον αέρα των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, όπου οι managersέκαναν τις “έξυπνες επενδύσεις” σε δομημένα ομόλογα, ήρθε η ώρα και των δημόσιων πανεπιστημίων. Να μας λείπουν: Η μεταφορά της μισθοδοσίας των πανεπιστημιακών και των διοικητικών στα Πανεπιστήμια, θα διευκολύνει τους εν λόγω managers στην περικοπή και διαφοροποίηση ανά πανεπιστήμιο των μισθών, καθώς και στις απολύσεις. Τα παραδείγματα στην Εσπερία -που αντιγράφουμε και μάλιστα με κάκιστο τρόπο - είναι πάμπολλα!

Οι λοιπές κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» για τα περιφερειακά ιδρύματα. Οι υποχρεωτικές συγχωνεύσεις τμημάτων θα οδηγήσουν σε ριζική συρρίκνωση  ιδρυμάτων και εκπαιδευτικού έργου. Με το σύστημα των κουπονιών, όποια μείωση του πραγματικού αριθμού των φοιτητών, θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της χρηματοδότησης, οδηγώντας νομοτελειακά στη συρρίκνωση, στα δίδακτρα και έτσι στην περαιτέρω συρρίκνωση, με άλλα λόγια στη συνταγή του Μνημόνιου!

H ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ έχει χρέος να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των μελών ΔΕΠ, να μη συμμετέχει σε έναν «διάλογο» που θα επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις. Στην από κοινού οργάνωση των μορφών αντίστασης ενάντια στο τέλος της δημόσιας-δωρεάν Παιδείας ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα συμβάλει καλώντας τους συναδέλφους μας, το φοιτητικό δυναμικό, τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, τα όργανα αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου (Σύγκλητο, ΓΣ Τμημάτων) και τις Πρυτανικές αρχές, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες, αυτές που γνωρίζουν πως και γιατί υπάρχουμε φυλάσσοντας την παράδοση του Αιγαίου.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία