Skip to main content
|

Τι θα γίνει την Κυριακή ......

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'
Λέξεις Κλειδιά :
εκλογές_2015

Γράφει ο Στράτος Σαλαβός

Και η ώρα των εκλογών έφτασε. Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου θα κληθούμε να ψηφίσουμε για την νέα κυβέρνηση σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία θεωρείτε η πλέον κρίσιμη της μεταπολίτευσης. Έτσι λοιπόν, λίγα εικοσιτετράωρα πριν πάμε στις κάλπες, θα σας παρουσιάσουμε όλα τα αριθμητικά δεδομένα, όλες τις δημοσκοπήσεις, τα συγκριτικά τους στοιχεία, τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Και η επιλογή αλλά και το μέλλον της χώρας πλέον στα χέρια όλων των Ελλήνων ψηφοφόρων!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τους ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2.  (κλικ στους πίνακες για μεγέθυνση) Εκεί δημοσιεύονται οι δημοσκοπήσεις από 31/12 έως και τις 20 Ιανουαρίου. Στη πρώτη στήλη αναφέρεται το μέσο ενημέρωσης με την ημερομηνία της δημοσκόπησης και στη δεύτερη η εταιρεία μέτρησης. Στις επόμενες στήλες τα πολιτικά κόμματα, οι αναποφάσιστοι και στην τελευταία στήλη η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ / ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ο βασικός λόγος που οι δημοσκοπήσεις καταχωρίζονται σε δύο πίνακες είναι γιατί η προεκλογική περίοδος μπορεί να βασιστεί σε δύο περιόδους. Η πρώτη (31/12/14 έως και 13/1/2015) εμπεριέχει εκτός από το πρώτο (ουσιαστικά) προεκλογικό Σαββατοκύριακο κι ένα μεγάλο μέρος από την εορταστική περίοδο. Η στρατηγική της ΝΔ αναπτύσσεται με μια μονόπλευρη μετωπική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας στους ψηφοφόρους το δίλλημα ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει «κατενάτσιο», τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε ….άγρα υποψηφίων ενώ κάνει την εμφάνιση του το κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Είναι η περίοδος που εμφανίζεται μια (μικρή) τάση μείωσης της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στο δεύτερο Πίνακα (15/1 έως και 20/1) έχουμε μπει πλέον για καλά στη καρδιά της προεκλογικής περιόδου με το τελευταίο προεκλογικό Σαββατοκύριακο. Η στρατηγική που αναπτύσσει το κάθε κόμμα είναι εμφανής, τα διαφημιστικά σποτάκια παίζουν το δικό τους ρόλο, η ΝΔ διευρύνει την διλημματική της στρατηγική σε όλους τους τομείς ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν με αντιφατικές δηλώσεις. Όμως παρόλα αυτά όχι μόνο δείχνει να σταματάει το κλείσιμο της ψαλίδας αλλά κάποιες να εμφανίζουν να διευρύνεται. Ο βασικότερος λόγος είναι το γεγονός πώς είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό αυτών που φοβούνται ότι με εκλογή ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας ή να μπει η χώρα σε περιπέτεια. Με άλλα λόγια δεν αποδίδει η στρατηγική του φόβου που επέλεξε το Μαξίμου. Βέβαια οι δημοσκοπήσεις κινούνται σε μια κινούμενη άμμο, αποτυπώνοντας τάσεις που μπορεί να ανατραπούν ακόμα και την τελευταία. Υπάρχει όμως μια σταθερά: Η συντριπτική πλειονότητα, ποσοστό άνω του 80%, τάσσεται καθαρά και αταλάντευτα υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

 


Στον ΠΙΝΑΚΑ (κλικ για μεγέθυνση) αυτό απεικονίζεται καθαρότερα. Καταγράφονται οι εβδομαδιαίες μετρήσεις τριών γνωστών εταιρειών δημοσκοπήσεων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εκεί αποτυπώνεται όχι μόνο το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η δυναμική διεύρυνσης της ψαλίδας.

 

Στον ΠΙΝΑΚΑ 4 δημοσιεύεται η έρευνα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (18/1) που έκανε το poll of polls, όπως ονομάζεται διεθνώς η έρευνα από το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές. Πήρε τις έρευνες 12 εταιρειών και ενός Πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκαν από τις 7 έως τις 15 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δημοσκοπήσεις των Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DAT RC, Public Issue και Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Στη πρώτη στήλη δημοσιεύεται η πρόθεση ψήφου. Η «Καθημερινή» όμως προχώρησε σε μία ενδεικτική πρόβλεψη αποτελέσματος, με τη σημείωση ότι οι εταιρείες συνήθως δημοσιοποιούν μόνο την πρόθεση ψήφου και όταν προσπαθούν να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα υποχρεώνονται να κάνουν μία μάλλον αυθαίρετη πρόβλεψη για τους αναποφάσιστους. Η εκτίμηση από το poll of polls εμφανίζεται στη δεύτερη στήλη εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της ΝΔ με 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 5 αφορά τις προϋποθέσεις και τα σενάρια της αυτοδυναμία. Γιατί δεν θα παίξει ρόλο τόσο η διαφορά μεταξύ πρώτου και δευτέρου κόμματος, όσο το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το ποσοστό του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο λοιπόν μεγαλύτερο το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο πιο κοντά στην αυτοδυναμία θα βρίσκεται το πρώτο κόμμα. Έτσι χαρακτηριστικός και χρήσιμος ο πίνακας και ας έχουμε κομπιουτεράκια το βράδυ της Κυριακής για τους όποιους υπολογισμούς Αφήνουμε τις δημοσκοπήσεις και τις υποθέσεις και πάμε στα πραγματικά ωούμερα.

 

Στον ΠΙΝΑΚΑ 6 καταγράφονται τα ποσοστά των δύο βουλευτικών εκλογών του 2012 και των Ευρωεκλογών του 2014 όπου ο καθένας και με βάση τους προηγούμενους πίνακες, μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις.


Αυτά είναι λοιπόν τα δεδομένα. Αξίζει παράλληλα να δούμε και τα ερωτήματα που θα τεθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών:

1) Θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ; Οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις τον δίνουν στη πρώτη θέση με μια διαφορά 4% περίπου. Συνήθως, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όποιο κόμμα είναι πρώτο στην τελευταία στροφή, κερδίζει. Μόνο μια φορά στις Ισπανικές εκλογές χάθηκε η πρωτιά δυο μέρες πριν τις εκλογές μετά από ατυχείς δηλώσεις του τότε Πρωθυπουργού ο οποίος χρέωσε βόμβες τρομοκρατών στους αυτονομιστές της ΕΤΑ.

2) Θα έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ; Εάν υποθέσουμε ότι πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα της αυτοδυναμίας είναι εντονότερο από το αντίστοιχο για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με άλλο κόμμα. Αλλά και αυτοδυναμία να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ερώτημα θα είναι η ομοιογένεια της κοινοβουλευτικής ομάδας δεδομένου της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα επακολουθήσει όχι μόνο για το χρέος αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Άρα ερώτημα θα πρέπει να είναι και το πόσους βουλευτές θα εκλέξει η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

3) Το ποσοστό της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις μετεκλογικές εξελίξεις στο κόμμα. Ένα μικρότερο από το αναμενόμενο ποσοστό ή μια μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιταχύνει τις μετεκλογικές εσωκομματικές εξελίξεις. Καθόλου τυχαία η κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες πρωτοκλασάτων στελεχών της παράταξης.

4) Θα βγει τρίτο κόμμα το ΠΟΤΑΜΙ; Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το ποσοστό του κόμματος που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις; Ένα κόμμα με αρχηγό τηλεοπτικό στάρ ο οποίος κουβαλάει ένα σακίδιο (με άγνωστο περιεχόμενο), μ΄ ένα ασαφές πρόγραμμα και σχετικά άγνωστους υποψηφίους, θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους για να το καταστήσει έναν βασικό παίκτη του συστήματος;

5) Ερώτημα παραμένει και το ποσοστό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Οι αποκαλύψεις και οι διώξεις των βουλευτών του θα μειώσουν και πόσο το ποσοστό της;

6) Το ΠΑΣΟΚ τώρα. Στόχος του, με βάση τις δηλώσεις Ε. Βενιζέλου, η τρίτη θέση. Μια φιλοδοξία η οποία ενδεχομένως να είχε βάση χωρίς το νεοπαγές κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Τώρα και με δεδομένες τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, μάλλον μοιάζει σαν μακρινός στόχος. Οι μετεκλογικές εξελίξεις θα είναι συνάρτηση του ποσοστού του αλλά και της πορείας του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Πάντως το μέλλον του Ε. Βενιζέλου δεν εμφανίζεται και τόσο ευοίωνο.

7) Θ΄ ανέβει και εάν ναι, πόσο το ποσοστό του ΚΚΕ; Είναι οι πρώτες εκλογές μετά από σχεδόν 25 χρόνια χωρίς την Αλέκα Παπαρήγα στη θέση του Γ. Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος. Θ΄ αντέξει στην πόλωση και στην επιθετική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιο ποσοστό θα πρέπει να γίνει η σύγκριση προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχές το εκλογικό αποτέλεσμα; Με το ποσοστό των εκλογών του 2012 ή του 2014; Είναι παράδοση του κόμματος οι όποιες εσωκομματικές ανακατατάξεις να εκδηλώνονται πολύ μετά από εκλογικές διαδικασίες.

8) Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή; Εάν τα καταφέρουν θα είναι μια επιτυχία δίνοντας την ευκαιρία στον Πάνο Καμμένο να κρατάει τον Αλέξη για να μην…εκτροχιάσει το τρένο! Εάν όμως αποτύχει θεωρείται βέβαιο ότι οι φυγόκεντρες πιέσεις θα γίνουν εντονότερες, πολλά στελέχη θα επιστρέψουν στη Ν.Δ. και δυσοίωνο το μέλλον του κόμματος.

9) Το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου μάλλον δύσκολο να μπει στη Βουλή. Τι θα κάνει στη συνέχεια ο πρώην Πρωθυπουργός. Θα το διαλύσει το κόμμα του ή θα συνεχίσει ως πρόεδρος ενός κόμματος μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Πάντως ότι και να γίνει μπορεί να θεωρείται ο ήδη εκ των προτέρων χαμένος.

Δεν μένει πλέον τίποτα παρά κάνουμε…υπομονή λίγα εικοσιτετράωρα πριν ν΄ ανοίξουν οι κάλπες. Πάντως ένα είναι βέβαιο. Ότι όποιο κι είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο μεταπολίτευση ανοίγοντας μια νέα πορεία στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

 

Δείτε συνοπτικά όλους τους πίνακες:

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία