Τοποθέτηση Παύλου Βογιατζή για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Ακολουθεί η παρέμβαση του Βουλευτή, Παύλου Βογιατζή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Ε.)», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής, την Τρίτη, 26 Μαρτίου.
ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: «Ακούγοντας, κυρίως από την Αντιπολίτευση, να συνδέουν το μνημόνιο με την αξιολόγηση, θεωρώ ότι γίνεται μία πολύ σημαντική παρανόηση.
Δεν είναι δυνατό σήμερα στη σημερινή κοινωνία, η οποία προσπαθεί να αξιολογήσει τα πάντα, να συζητάμε ένα Νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να λέμε ότι η αξιολόγηση συνδέεται με το μνημόνιο.
Είναι απαίτηση της κοινωνίας η αξιολόγηση. Πολλά από τα δεινά, τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχουν ως αιτία την έλλειψη αξιολόγησης και αυτό νομίζω, ότι πρέπει να το δεχτούμε και να το ασπαστούμε όλοι. Καταλαβαίνω ότι το Νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται, είναι ένα αρχικό σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρξουν αντιρρήσεις και βελτιώσεις –έχω και εγώ δυο παρατηρήσεις επί του Νομοσχεδίου- , αλλά δεν μπορούμε να αφορίζουμε την ίδια την έννοια της αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση είναι ζητούμενο για όλους μας και κυρίως στη χώρα μας, που έχει εκλείψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν αξιολογείται τίποτα. Δεν αξιολογείται κανένας δημόσιος λειτουργός. Είναι πάρα πολύ σημαντική, όμως, για τη συνέχεια της πατρίδος μας και για την επιβίωση της χώρας μας.
Πρώτη παρατήρηση. Δεν πρέπει να γίνει η αξιολόγηση μέτρο για συσσώρευση προσόντων, δηλαδή να οδηγηθούν οι εκπαιδευτικοί σε έναν αγώνα να προσθέτουν τυπικά προσόντα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω ότι θα οδηγήσει σε αντίθετη πλευρά. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνει πάνω στην εκπαίδευση και όχι στη συσσώρευση τίτλων. Αυτό σαν παρατήρηση. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί ο τρόπος να βελτιωθεί.
Δεύτερη παρατήρηση. Δεν μπορεί να εξαρτάται η αξιολόγηση απόλυτα από την απόδοση των μαθητών. Ξέρετε ότι είναι ταξικό να συνδέσουμε την αξιολόγηση με την απόδοση των μαθητών κι εκεί χρειάζεται μία προσοχή.
Θέλω, επίσης, να πω ότι κάποτε ο συμπατριώτης μου, ο μεγάλος κομμουνιστής εκπαιδευτικός, ο Μίλτος Κουντουράς, διώχθηκε, ενώ ήταν ένας καινοτόμος εκπαιδευτικός, για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνω ότι η Ανεξάρτητη Αρχή σωστά είναι ανεξάρτητη, αλλά πάντα εμπεριέχει τον κίνδυνο να κατευθύνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Κατανοώ απολύτως ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι σε αυτό το δρόμο.
Και επειδή εγώ δεν είμαι εκπαιδευτικός, αλλά αγρότης, θα σας πω ένα στάδιο αξιολόγησης, το οποίο κάνουμε εμείς οι αγρότες.
Εμείς που έχουμε ελιές στη Λέσβο, κύριε Υπουργέ -έχει σημασία να ακούτε και αυτά, γιατί και αυτά εκπαίδευση είναι- όταν είναι να κλαδέψουμε ή να κάνουμε κάποιας μορφής καλλιέργειες, κατευθείαν ζητούμε να έρθουν οι γύρω αγρότες να μας αξιολογήσουν, να δουν τι κάναμε καλά και τι λάθος. Θέλω δηλαδή να σας πω, ότι η αξιολόγηση είναι ζητούμενο στην κοινωνία και πρέπει να την επιδιώκουμε. Θα υπάρχουν λάθη, θα υπάρχουν παραλείψεις. Είναι πολύ καλύτερο όμως, από το να μην υπάρχει αξιολόγηση.
Γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει με το χέρι στην καρδιά όλοι να ψηφίσουμε το Νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε».