Πολιτισμός

27/01/2020 - 08:00

«Η Λέσβος με τη δική μου ματιά»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου συνδιοργανώνουν την έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου Amir Ali, με τίτλο: «Η Λέσβος με τη δική μου ματιά», δίνοντας την ευκαιρία στον Amir Ali να παρουσιάσει την προοπτική του για την πόλη και το νησί που έγινε το σπίτι του, τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Τσαρσί Χαμάμ στη Μυτιλήνη, και θα είναι επισκέψιμη από 27 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2020, καθημερινά, εκτός Τρίτης, από 8:00 έως 15:00. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

α

Ο φωτογράφος Amir Ali

Γεννήθηκα το 1988 στο Αφγανιστάν, σε ένα ορεινό χωριό με όμορφα βουνά και υπέροχο τοπίο. Έζησα εκεί μέχρι την ηλικία των 10 ετών, καθώς στη συνέχεια λόγω του πολέμου αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας. Η οικογένειά μου μετανάστευσε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη και πήγα μαζί τους. Στο Ιράν τις περισσότερες φορές ζούσα στην ύπαιθρο και έτσι μεγάλωσα σε γεωργικές περιοχές με πράσινα τοπία, απολαμβάνοντας τη φύση, όμως παράλληλα υποφέροντας επειδή ήμουν πρόσφυγας. Ως πρόσφυγας δεν είχα πρόσβαση στην εκπαίδευση, οπότε άρχισα να δουλεύω από την ηλικία των 11 ετών. Έκανα διάφορες δουλειές (βοσκός, κηπουρός, αγρότης, ...).

Έμεινα στο Ιράν μέχρι την ηλικία των 24 ετών και στη συνέχεια επέστρεψα πίσω στο Αφγανιστάν. Έκανα τη στρατιωτική μου θητεία για 3 χρόνια, όπου πολέμησα και προστάτεψα τη χώρα μου και την οικογένειά μου από τρομοκρατικές ομάδες. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο στρατό έμαθα πολλά και άλλαξα πολύ και συνειδητοποίησα ότι η ζωή μου δεν μπορεί να συνεχιστεί στο Αφγανιστάν.

Για άλλη μια φορά αναγκάστηκα να φύγω από τη χώρα μου, αλλά αυτή τη φορά έπρεπε να φύγω και από την οικογένειά μου. Έτσι, έφυγα πολύ πιο μακριά από την προηγούμενη φορά. Τελικά κατέληξα εδώ στο πανέμορφο νησί της Ελλάδας, στη Λέσβο. Ζω στη Λέσβο τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Πέρασα ένα δύσκολο μονοπάτι για να φτάσω εδώ, αλλά το μονοπάτι αυτό περνούσε μέσα από όμορφα μέρη και είμαι χαρούμενος γι ‘αυτό.

82

Γιατί κάνω φωτογραφία

Όσο θυμάμαι αγαπούσα και συνεχίζω να αγαπώ τη μητέρα μας (τη φύση), την ευγενική και καταπληκτική. Έτσι, ήθελα να την φωτογραφήσω και να την δείξω και σε άλλους. Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία να κοιμάμαι στην ταράτσα και να βλέπω το γαλαξία μας με τα γυμνά μου μάτια.

Ήταν θαυμάσιο και ήθελα πάρα πολύ να κάνω νυχτερινή φωτογράφηση και φωτογράφηση αστεριών για να δείξω πόσο μαγικά και ειρηνικά είναι. Με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες, πιστεύω ότι η ζωή μας είναι καλύτερη σε σχέση με το πώς ήταν πριν έναν αιώνα, αλλά λόγω της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης που έχουμε, κάθε μέρα ακούμε πολλά άσχημα νέα. Έτσι, ένας στόχος μου είναι μέσα από τη φωτογραφία να δείξω την καλή πλευρά του κόσμου μας.

Η φωτογραφία είναι μία από τις δραστηριότητες που μου αρέσει. Φωτογραφίζω επίσης πρόσωπα και πόλεις καθώς η ομορφιά είναι παντού. Τέλος, αυτή η έκθεση φωτογραφίας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Ενημερωτικό φυλλάδιο για την έκθεση 694.02 KB

Μοιράσου το άρθρο!