Πολιτισμός

02/04/2014 - 22:29

«Το πέταγμα τ αητού» - Συναυλία-αφιέρωμα στο είδος των Zeybek

Δ

υο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις θα παρουσιάσει το Αναγνωστήριο Αγιάσου στο κινηματοθέατρό του τις προσεχείς ημέρες.

Την Κυριακή, 6 Απριλίου 2014 και ώρα 8 μμ, θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου συναυλία-αφιέρωμα στο είδος των Zeybek με τον τίτλο «Το πέταγμα τα  αητού». 

Στη συναυλία θα αποδοθούν μέσω διαφορετικών τύπων ορχήστρας τουρκόφωνα λαϊκά κομμάτια από το επιμέρους ιδίωμα των Zeybek των μικρασιατικών παραλίων, αστικά μεσοπολεμικά τραγούδια που ακολουθούν την φόρμα του ζεϊμπέκικου, καθώς και μυτιληνιοί οργανικοί σκοποί. 

Θα παίξουν οι μουσικοί, τα μέλη του ΚΕΣΑΜ:

Νίκος Ανδρίκος : divan saz, πολίτικο λαούτο, φωνή

Μαρία Σεϊτανίδου : φωνή

Γιάννα Μαϊστρέλλη : βιολί

Αλέκος Καφούνης: çöğür, πολίτικο λαούτο, σαντούρι

Βασίλης Κουζινόγλου : κιθάρα

Στρατής Σκουρκέας : cura saz, μπαγλαμά, κρουστά

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» και ειδικότερα της δράσης «Παραδοσιακή Μουσική Β. Αιγαίου» και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Αντικείμενο της μεταξύ των σύμβασης αποτελεί η προετοιμασία, παραγωγή και πλήρης διοργάνωση και υλοποίηση των κάτωθι δύο κύκλων μουσικών εκδηλώσεων με τρεις θεματικές:

  • 1ος κύκλος Α1: Αστικολαϊκά– Ρεμπέτικα του Μεσοπολέμου, με τον τίτλο «Σιγανά και ταπεινά» (δόθηκαν ήδη δυο συναυλίες, στη Μυτιλήνη και στη Χίο, και θα ακολουθήσει άλλη μια στη Σάμο το προσεχές καλοκαίρι).
  • 1ος κύκλος Α2: Ζεϊμπέκ(ικα), με τον τίτλο «Το πέταγμα του αετού» (δόθηκε συναυλία στη Χίο και θα ακολουθήσουν άλλες δυο, στην Αγιάσο στις 6-4-2014 και στην Ικαρία το προσεχές καλοκαίρι).
  • 2ος κύκλος Α3: Καντάδες-αστικά δυτικότροπα Σμύρνης, με τον τίτλο «Η χαρά της παρέας» (δόθηκε συναυλία στη Χίο και θα δοθούν άλλες δυο, στη Μυτιλήνη το φετινό Σεπτέμβρη και στη Σάμο το προσεχές καλοκαίρι).

Επίσης τη Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014 στις 7 μμ, το Αναγνωστήριο θα φιλοξενήσει την «Πάραλο», που θα παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Η Ελλάδα της καρδιάς μας». Μια αναδρομή στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μοιράσου το άρθρο!