Ψυχολογία - Σχέσεις

04/12/2019 - 06:24

Γιατί δεν ελέγχεις τη ζωή σου;

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Πολλές φορές ενώ φαίνεται να πηγαίνουν όλα καλά στη ζωή σου, αισθάνεσαι μοναξιά, έναν απροσδιόριστο φόβο, άγχος ή έλλειψη κινητοποίησης. Μπορεί να παθαίνεις κρίσεις πανικού, να θες να σταματήσεις να πίνεις πολύ ή να τρως με βουλιμία αλλά δεν καταφέρνεις να απαλλαγείς από αυτές τις καταστροφικές συνήθειες. Ή πιάνεις τον εαυτό σου να αντιδρά σε καταστάσεις με τρόπους που δεν φαίνεται να έχουν καμία λογική για σένα. Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, πρέπει να έρθεις άμεσα σε επαφή με το υποσυνείδητό σου!

Ο εγκέφαλος είναι το πιο εκπληκτικό όργανο που γνωρίζουμε. Με τον μετωπιαίο λοβό σκεφτόμαστε λογικά, αξιολογούμε τις διάφορες επιλογές και παίρνουμε αποφάσεις. Μετωπιαίοι λοβοί στο διάβα της ιστορίας είναι εκείνοι που έφτιαξαν ποίηση, μουσική, εφευρέσεις και τεχνολογία. Ωστόσο, παρά τη λαμπρότητά του, ο συνειδητός νους έχει όρια. Αντίθετα, τα πιο «πρωτόγονα» μέρη του εγκεφάλου εκτελούν ακούραστα ένα τεράστιο έργο, που προκαλεί δέος. Ελέγχουν την αναπνοή, τους χτύπους της καρδιάς, τον κυτταρικό μεταβολισμό, τις αισθητηριακές πληροφορίες και μυριάδες άλλες λειτουργίες, ασύλληπτες από το ραντάρ της συνειδητότητας.

Πάντα οι άνθρωποι ένιωθαν πως υπάρχει κάποια άγνωστη, αόρατη δύναμη, η οποία επιδρά στον συνειδητό νου. Ο Φρόιντ με την ερμηνεία των ονείρων, τα οποία ονόμασε «βασιλική οδό προς το ασυνείδητο» έγινε διάσημος, αναγνωρίζοντας πως το υποσυνείδητο ελέγχει τη ζωή μας.

Ο υποσυνείδητος νους διατηρεί μια ολόκληρη αποθήκη αναμνήσεων, δουλεύει στο παρασκήνιο και δημιουργεί πεποιθήσεις, δηλαδή μοτίβα σκέψης. Το πρόβλημα προκύπτει όταν έχουν σχηματιστεί πεποιθήσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις συνειδητές επιθυμίες μας. Για παράδειγμα, θέλω να βρω σύντροφο αλλά βαθιά μέσα μου αισθάνομαι ότι δεν αξίζω τρυφερότητα και αγάπη. Έτσι, όποιον γνωρίζω το υποσυνείδητο θα με εμποδίζει να τον πλησιάσω βγάζοντάς τον ακατάλληλο!

 Η πρόσβαση στο υποσυνείδητο δεν είναι εύκολη και απαιτεί ενδοσκόπηση προκειμένου να μάθουμε να το ακούμε και να το ερμηνεύουμε. Έτσι μόνο θα δούμε ποιες πληγές δεν κλείνουν, ώστε να τις θεραπεύσουμε.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε μια ριζωμένη πεποίθηση που έχουμε (π.χ. δεν αξίζω, όλοι με εγκαταλείπουν, είμαι αποτυχημένος), θα πρέπει να πείσουμε αρχικά το υποσυνείδητό μας, αφού αυτό τελικά καθορίζει τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις μας και σε πολύ μικρότερο βαθμό η λογική σκέψη μας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχουμε. Μπορούμε να καταγράφουμε και να αναλύουμε τα όνειρά μας, να κάνουμε ιεροτελεστίες ή nidra yoga ή πολύ απλά να φτιάξουμε φράσεις που θα δηλώνουν τα νέα πιστεύω μας, τα νέα σχέδιά μας για τη ζωή και να τα στείλουμε στο υποσυνείδητό μας. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με τη συνεχή επανάληψη!

Τις φράσεις αυτές πρέπει να τις εκφράζουμε ως αδιαμφισβήτητες αλήθειες, όπως τα αξιώματα στα μαθηματικά, με ακλόνητη πίστη, χωρίς καμία αμφιβολία. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, το υποσυνείδητο θα τις δεχτεί ως τη νέα πραγματικότητα και θα γίνουν ο νέος τρόπος σκέψης και δράσης μας. Εστιάζουμε πάντα σ’ αυτό που θέλουμε να αναπτύξουμε. Σε χρόνο ενεστώτα, σα να συμβαίνει ήδη, επαναλαμβάνουμε καθημερινά με θέρμη και όσο το δυνατό πιο συχνά μια φράση που έχουμε επιλέξει π.χ. για βελτίωση της διάθεσης λέμε «ζω με χαρά, αξίζω το καλύτερο και κάθε μέρα απολαμβάνω μεγαλύτερη ευτυχία». Για αύξηση αυτοπεποίθησης: «Έχω αυτοπεποίθηση και πετυχαίνω σε ό,τι αναλαμβάνω». Για εύρεση συντρόφου: «βρίσκω τον σύντροφο που θέλω».

Η διαδικασία αυτή αποδίδει μετά από αρκετό χρόνο επανάληψης, πολλές φορές σε τρεις εβδομάδες, μπορεί όμως και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αν οι αρνητικές πεποιθήσεις μας έχουν παγιωθεί μέσα μας.

 

Μοιράσου το άρθρο!