Ψυχολογία - Σχέσεις

11/03/2020 - 06:40

Παίξε κρυφτό με τα μάτια!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Στο δυτικό πολιτισμό τα αμυγδαλωτά μάτια θεωρούνται ιδανικά. Όσον αφορά στο χρώμα, κάποιοι τυχεροί έχουν ασυνήθιστους χρωματισμούς, που κάνουν τα μάτια σαγηνευτικά, χάνεται κανείς στην ίριδά τους γοητευμένος. Βέβαια, σήμερα οι έγχρωμοι φακοί επαφής έχουν εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Όπως είναι γνωστό «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» και στέλνουν πληθώρα μηνυμάτων. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το κλείσιμο του ματιού ως είδος επικοινωνίας. Συνήθως υποδηλώνει ένα κοινό μυστικό, κάτι ξεχωριστό, συναρπαστικό ή πονηρό. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί η κίνηση αυτή μπορεί να είναι από άκρως γοητευτική ως άκρως απωθητική.  Οι γυναίκες συνήθως είναι πιο ικανές και πιο χαριτωμένες στην αποστολή τέτοιου είδους μηνυμάτων. Σε συνδυασμό με ένα χαμόγελο, το κλείσιμο του ματιού γίνεται ακαταμάχητο. Και φυσικά, ο άντρας το ερμηνεύει ως απροκάλυπτη ερωτική πρόκληση. Κάνοντας το ίδιο, οι άντρες συνήθως φαίνονται αδέξιοι ή υπερβολικοί.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να σαγηνεύσετε κάποιον, είναι να παίξετε κρυφτό με τα μάτια. Είμαστε εκπαιδευμένοι στην τεχνική αυτή από την παιδική μας ηλικία. Οι γονείς μας έκρυβαν και αποκάλυπταν τα μάτια τους εναλλάξ ενώ εμείς χαχανίζαμε και τσιρίζαμε από ευχαρίστηση. Ως ενήλικες δεν παίζουμε κρυφτό με τα χέρια αλλά χρησιμοποιούμε αντικείμενα για να εμποδίσουμε το οπτικό μας πεδίο. Σε παλιότερες εποχές οι κυρίες χρησιμοποιούσαν τη βεντάλια, την ύψωναν και την χαμήλωναν προκλητικά δημιουργώντας ένα αισθησιακό αποτέλεσμα. Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με το ανασήκωμα των φρυδιών και το χαμήλωμα των ματιών έκοβε την ανάσα. Το ίδιο αποτέλεσμα είχαν και οι μάσκες χειρός στους κλασικούς χορούς μασκέ, που υψώνονταν και κατεβάζονταν με πειραχτικό τρόπο. Τα μακριά μαλλιά που κρύβουν το ένα μάτι  και με μια κίνηση το αποκαλύπτουν, κοιτάζοντας πίσω από μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο που διαβάζουμε, σε ένα μπαρ πίσω από μια κολώνα ή πίσω από το σώμα κάποιου άλλου ανθρώπου είναι ιδιαίτερα αισθησιακό και σαγηνευτικό. 

 Συνεπώς η ικανότητα να ελέγχουμε το βλέμμα μας θα μας βοηθήσει να μεταβιβάζουμε την  εντύπωση που θέλουμε να προκαλέσουμε στον άλλο. Χρειάζεται όμως ενσυνείδητη προσοχή και συνεχής προσπάθεια ώστε να έχουμε επίγνωση των μηνυμάτων που στέλνουμε στους γύρω μας.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

 

Μοιράσου το άρθρο!