Skip to main content

Πώς να κερδίζεις τις εντυπώσεις των άλλων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάποιος χρειάζεται περίπου τρία δευτερόλεπτα για να νιώσει αν μας συμπαθεί ή αν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τον λεγόμενο συναισθηματικό εγκέφαλο και όχι από τη φαιά ουσία, όπου στεγάζεται η λογική σκέψη. Ομάδες νευρώνων όπως η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος αποφασίζουν αν φαινόμαστε στον άλλον αξιόπιστοι, έξυπνοι, ενδιαφέροντες, επιθετικοί ή συνεργάσιμοι. Αν βγει η απόφαση ότι μας συμπαθεί, θα πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του για να έχει διάρκεια η σχέση.

Πώς θα γίνει αυτό; Ας εξετάσουμε τι χρειαζόμαστε στην πορεία της ζωής μας.  Ερχόμαστε στον κόσμο πλήρως εξαρτημένοι από τους γονείς μας. Ως βρέφη έχουμε λίγες ανάγκες, τροφή, νερό, ζεστασιά, ασφάλεια και αλλαγή πάνας. Λαχταράμε όμως αγάπη, προσοχή και έτσι μαθαίνουμε να πιστεύουμε πόσο σπουδαίοι είμαστε για τους γονείς. Λαμβάνοντας αγάπη χτίζουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Καθώς μεγαλώνουμε οι επιθυμίες μας πληθαίνουν αλλά η λαχτάρα για αποδοχή και ενθάρρυνση εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή. Η ανάγκη για κάλυψη των επιθυμιών μας μετατίθεται στους φίλους, στους εραστές, στους συνεργάτες. Η λαχτάρα να αισθανθούμε σημαντικοί και απαραίτητοι υπάρχει ακόμη έντονη, ο πόθος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας είναι εξίσου ισχυρός και στρεφόμαστε στα άτομα που θα γεμίσουν το κενό που δημιουργήθηκε, όταν αφήσαμε την φωλιά των γονιών μας.

Σε αντίθεση με τα μωρά που απαιτούν κλαίγοντας την ικανοποίηση των επιθυμιών τους, οι ενήλικες καταπιέζουν την απαίτηση για προσοχή και εκτίμηση. Συνεπώς δεν πρέπει να νομίζουμε ότι ένα άτομο με υψηλή αυτοπεποίθηση ή κάποιος επιτυχημένος δε λαχταρά την εκτίμηση των άλλων. Μάλιστα αυτοί που ανεβαίνουν στα υψηλότερα σκαλιά της επιτυχίας, αυτοί είναι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκτίμησης. Άρα, όποιος μπορεί να διεισδύσει στα άδυτα του συναισθηματικού κόσμου του άλλου, να ανακαλύψει τις πραγματικές ανάγκες του και να εμφανιστεί ως το άτομο που θα τις ικανοποιήσει, τότε κερδίζει τις εντυπώσεις, σίγουρα θα δημιουργηθεί έλξη, φιλία ή έρωτας.

Κερδίζουμε τις εντυπώσεις όταν ακούμε προσεκτικά τον άλλο, όταν τον αφήνουμε να αυτοαποκαλυφθεί, όταν του λέμε εκφράσεις επιβεβαίωσης χωρίς φειδώ. Ειδικά όταν ο άλλος νιώθει αποτυχημένος, αν έχει απολυθεί, αν έχασε μια καλή συμφωνία ή τραυματίστηκε από τα βέλη του έρωτα.

Κερδίζουμε τις εντυπώσεις όταν αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματα του άλλου και δεν αγνοούμε την προσφορά του στη ζωή μας. Φανταστείτε ένα πλήθος ανθρώπων να ζητωκραυγάζει για τον βασιλιά που διασχίζει την πόλη πάνω στο άλογό του επιστρέφοντας νικητής από τον πόλεμο. Όλοι αδιαφορούν για το άλογο αλλά αυτό βοήθησε το βασιλιά στις μάχες. Είναι βέβαιο ότι κανένας δε θα ήθελε να αισθανθεί όπως αυτό το άλογο! Κάντε τους άλλους να αισθανθούν ανώτεροι, ευγενείς, πνευματικοί και η δύναμή σας πάνω τους θα είναι απεριόριστη.

Το σημαντικότερο από όλα βέβαια είναι να χαμογελάμε και να λέμε «ευχαριστώ»! Υπάρχουν άτομα που περισσότερο χαμογελάνε στον μπακάλη και τον ευχαριστούν παρά τον σύντροφο, τους φίλους ή τους συνεργάτες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δεν είναι λογικά όντα αλλά συναισθηματικά, γεμάτα ανάγκες, επιθυμίες, προκαταλήψεις, εγωισμό και ματαιοδοξία.  Βρίσκοντας τα «κουμπιά» του άλλου, χτίζουμε για μας την εικόνα του ιδανικού εραστή, φίλου ή συνεργάτη.  

 

 * Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης