Skip to main content

Πώς θα προκαλείς στους άλλους θετικούς συνειρμούς

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στην εικόνα σου. Η ελλιπής υγιεινή, η δυσοσμία του στόματος και του σώματος θα προκαλέσουν άτακτη φυγή σε όλους και θα αφήσουν μια άσχημη ανάμνηση. Το ρέψιμο, το φτύσιμο, το σκάλισμα της μύτης, ο ήχος του λαίμαργου μασουλήματος, σωματικές λειτουργίες που ακούγονται και μυρίζουν, πρέπει να αποφεύγονται μπροστά σε άλλους. Η επίδειξη τέτοιων συμπεριφορών ερμηνεύεται ως έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.

Απέφυγε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ όταν είσαι με παρέα διότι δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς. Όλοι ξέρουμε πως το αλκοόλ επηρεάζει τη διαύγεια του νου και την καθαρή σκέψη, οπότε σχηματίζονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία και την ικανότητά σου.

Το βλάσφημο και χυδαίο λεξιλόγιο επιδρά αρνητικά. Πολλοί άντρες το θεωρούν κοινωνικά αποδεκτό, όταν θέλουν να επιβληθούν αλλά έρευνες έδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται προσβολή και βλέπουν αυτούς που βρίζουν ως λιγότερο φιλικούς και λιγότερο έξυπνους.

Προσπάθησε να κάνεις καλή χρήση της γλώσσας, της γραμματικής και του συντακτικού διότι πάντα οι άλλοι εντυπωσιάζονται. Μη χρησιμοποιείς ποτέ μια όξινη γλώσσα, γιατί θα αφήσεις  την αύρα του επιθετικού και φθονερού ατόμου. Μπορεί να μην είσαι πραγματικά κακόβουλος αλλά ο σαρκασμός σου μπορεί να είναι οδυνηρός για κάποιους. Οι άνθρωποι που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους δεν επιτίθενται στους άλλους πλαγίως, ο σαρκασμός είναι μια έμμεση επικοινωνία που δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις για τον ομιλητή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνουμε ένα αστείο χωρίς να καταφύγουμε στον σαρκασμό. Βέβαια και τα αστεία χρειάζονται προσοχή, μπορούν να διαλύσουν την αμηχανία και να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά αλλά μπορούν να πληγώσουν ή να εξευτελίσουν.

Μη μιλάς άσχημα για άλλους, απέφυγε τη σκληρή κριτική και το κουτσομπολιό διότι πυροδοτούν μια στερεότυπη αντίδραση μέσα μας αφού όλοι ξέρουμε πως κάποιος που κουτσομπολεύει, μόλις απομακρυνθούμε θα το κάνει και για μας, είτε του προσφέρουμε υλικό εμείς είτε όχι.

Θέματα που πρέπει να αποφεύγεις σε μια συζήτηση είναι η ηλικία, η σεξουαλική ζωή, πόσα χρήματα βγάζει κανείς ή πόσο κοστίζει κάποιο αντικείμενο. Ώσπου να γνωρίσεις κάποιον καλά, δεν ξέρεις ποια ζητήματα επιτρέπονται και ποια υπερβαίνουν τα όρια της ανοχής του. Αν κάποιος αισθάνεται άνετα με κάποιο ζήτημα, αργά ή γρήγορα, θα το θίξει μόνος του, ως τότε ας είσαι διακριτικός.

Ποτέ μη διακόπτεις τον άλλον όταν μιλάει, μη μιλάς ταυτόχρονα μαζί του και μην υψώνεις τη φωνή περισσότερο από τη δική του, διότι έτσι δείχνεις διάθεση επιβολής, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις.

Τέλος, αν κάνεις  τον «παντογνώστη» θα δημιουργείς άσχημη εντύπωση, γιατί  περνάς την άποψη «είμαι εξυπνότερος και σημαντικότερος από σένα». Αν είσαι πανέτοιμος να δίνεις συμβουλές για όλα, οι άλλοι θα αισθάνονται προσβεβλημένοι στον υπαινιγμό ότι για κάποιο λόγο είναι ελλιπείς.  Όλοι αντιμετωπίζουμε με καλή διάθεση τη γνώμη όσων έχουν ειδικές γνώσεις, εμπειρία και επιδεξιότητα αλλά αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι ειδικός σε όλα, χάνει συνολικά την αξιοπιστία του.

Αν πιστεύεις πως έχεις κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ξεκίνα αμέσως την προσπάθεια για βελτίωση ώστε οι άλλοι να έχουν μια όμορφη εικόνα στο μυαλό τους για σένα. Όπως έλεγε ο Δημόκριτος,  «οι περισσότεροι γίνονται ικανοί με την άσκηση παρά από τη φύση τους».

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης