Skip to main content

«Απορρίπτοντας εμένα»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Αίσθημα κατωτερότητας, μειονεκτικότητα, κόμπλεξ, ανασφάλειες….όπως και να το ονομάσετε η ουσία δεν αλλάζει. Νιώθετε άσχημα, ίσως και θυμό, με τον εαυτό σας αφού δεν είναι όπως θα θέλατε να είναι ή όπως είναι οι άλλοι. Πολλοί από εσάς σίγουρα θα αισθάνεστε ότι είστε ελαττωματικοί από τη φύση σας, ανεπαρκείς ή ότι το μυαλό σας είναι «χαλασμένο» και δεν λειτουργεί σωστά. Ναι, μην απορείτε! Το έχω συναντήσει πολλές φορές αυτό. Και σίγουρα δεν είναι καθόλου θετικό το συναίσθημα που προκαλούν αυτές οι σκέψεις.

Αισθάνεστε ντροπή και κάνετε το παν για να αποφύγετε αυτό το συναίσθημα. Επειδή το «ελάττωμα» σας είναι εσωτερικό, κάνετε ό, τι μπορείτε για να μην αποκαλυφθεί. Είναι πολύ πιθανό να έχετε απομονωθεί από τους άλλους στην προσπάθεια σας να κρυφτείτε. Από ποιον άραγε προσπαθείτε να κρυφτείτε; Ίσως από τον ίδιο σας τον εαυτό.

Από την άλλη, αν δεν επιλέξετε το δρόμο της απομόνωσης αλλά των σχέσεων, είστε τόσο ευάλωτοι μέσα στις σχέσεις σας που οι άλλοι έχουν τόσο μεγάλη δύναμη πάνω σας, ώστε να σας πληγώνουν.

Το πώς σήμερα βιώνετε τον εαυτό σας πηγάζει από το γεγονός ότι στην παιδική σας ηλικία νιώθατε πως οι γονείς σας δεν σας αγαπούσαν ή δε σας σέβονταν. Αντιθέτως, ήταν επικριτικοί απέναντι σας και νιώθατε ότι σας απορρίπτουν. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς έχουν προβλήματα μειονεκτικότητας τα οποία μεταδίδουν στα παιδιά τους. Συχνά, επίσης,  αυτό το αίσθημα κατωτερότητας σε σχέση με τους άλλους δημιουργείται λόγω των συγκρίσεων με τον αδερφό ή την αδερφή. Είναι πολύ εύκολο για τα μεγαλύτερα αδέρφια να είναι και καλύτερα σε κάτι. Γιατί πολύ απλά είναι μεγαλύτερα! Τώρα μπορεί να συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους ανθρώπους. Κατά κάποιο τρόπο μάθατε να μπαίνετε σ’ αυτή τη σύγκριση. Το αίσθημα της ζήλιας είναι αυτό που κυριαρχεί σαν αποτέλεσμα,  καθώς πάντα μέσα σ’ αυτή τη σύγκριση υπερτιμάτε τους άλλους και υποτιμάτε τον εαυτό σας. Σας είναι πολύ δύσκολο να πιστέψετε ότι υπερέχετε.

Αυτό δεν θα μπορούσε να μη συμβαίνει και μέσα στις σχέσεις σας. Είναι πολύ πιθανό να προσκολλάστε πάνω στους/ στις συντρόφους σας και να φοβάστε να τους/ τις αφήσετε μόνους/μόνες. Νιώθετε ανασφάλεια και αυτό ταλαιπωρεί και εσάς και τον άλλον. Νιώθετε κατώτεροι και ανασφαλείς. Προσκολλάστε πάνω στον άλλον, αλλά τελικά τον απομακρύνεται. 

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσετε ότι το αίσθημα της μειονεκτικότητας που βιώνετε, ΔΕΝ βασίζεται σε κάποιο πραγματικό σας ελάττωμα. Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι η παρουσία κάποιου ελαττώματος, αλλά το πώς σας έκαναν να νιώθετε για τον εαυτό σας οι γονείς σας και τα άλλα μέλη της οικογένειας σας. Συνειδητοποιήστε το, νιώστε το, αλλάξτε το.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης