Skip to main content

H σημαντικότητα του παιχνιδιού στα παιδιά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Βερβέρη

Γράφει η Μαρία Βερβέρη *

Το παιχνίδι αποτελεί μια απολύτως αναγκαία δραστηριότητα της πρώιμης παιδικής ηλικίας και αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο της ανάπτυξης των νοητικών ικανοτήτων ενός παιδιού. Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μέσω αυτού, το παιδί τους αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, αλλά και διαπροσωπικές δεξιότητες. Οι γονείς επίσης, είναι σημαντικό να εξασφαλίζουν ότι το παιδί τους παίζει με άλλα παιδιά, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί παράλληλα και η συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Παίζοντας με συνομήλικα παιδιά, το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται, να δίνει και να παίρνει. Αναμφισβήτητα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το παιχνίδι αποτελεί σημαντικό εργαλείο μάθησης.

 

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ


            Το παιχνίδι είναι σημαντικό κομμάτι της πρώιμης παιδικής ηλικίας, διότι εκτός των άλλων, συμβάλλει και στην προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο. Η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες βοηθούν στην καλλιέργεια κοινωνικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Υπάρχουν πολλές πολυ-αισθητηριακές δραστηριότητες οι οποίες βοηθούν το παιδί να μάθει και να διδαχθεί μέσω της αφής, της οπτικής επαφής και του ήχου.
            Επιπλέον, το παιχνίδι βοηθά και στην σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Η παχυσαρκία είναι ένα κοινό πρόβλημα των παιδιών στην εποχή μας. Η συμμετοχή σε υπαίθρια παιχνίδια βοηθά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Τέτοιου είδους παιχνίδια βοηθούν επίσης στην καλλιέργεια και στον συντονισμό των αισθησιο-κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού.

            Επίσης, το να τραγουδούν οι γονείς μαζί με το παιδί τους ποιηματάκια ή παιδικά τραγούδια με ομοιοκατάληκτους στίχους συμβάλλει σημαντικά στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.  Οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να μιλάνε στα παιδιά τους από νωρίς, αυτό θα τα βοηθήσει να εξοικειωθούν γρηγορότερα και ευκολότερα με την γλώσσα.

            Το παιχνίδι, επιπλέον μπορεί να ακονίσει τις μαθηματικές ικανότητες του παιδιού. Μέσω αυτού, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τις έννοιες των μαθηματικών σε πρώιμο στάδιο. Οι γονείς μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό και να τα διδάξουν με απλές, διασκεδαστικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η καταμέτρηση του αριθμού των αντικειμένων σε ένα τσουβάλι, να τους διδάξουν τις σχέσεις «μικρό -

μεγάλο», «λιγότερο - περισσότερο» χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά και ούτω καθεξής.
            Έκτος όσων έχουν ήδη αναφερθεί, να τονίσουμε επίσης, ότι μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά αναπτύσσουν και την αυτοεκτίμηση τους. Κάτι που αξίζει να ειπωθεί εδώ είναι ότι, οι γονείς πρέπει να μάθουν να σέβονται τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των παιδιών τους και να τα αφήνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες καθώς παίζουν. Τέλος, το παιχνίδι συμβάλλει επιπλέον και στην ανάπτυξη μιας υγιούς και μακροχρόνιας σχέσης μεταξύ του παιδιού και των γονέων. Βοηθά τους γονείς να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, να μπουν για λίγο στον κόσμο τους και να ανακαλύψουν τον τρόπο που σκέφτονται!

 


* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr 

   Η Μαρία Βερβέρη  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης