Η κοινή συμπεριφορά των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους
Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *
Η ασυμφωνία των γονιών όσων αφορά την ανατροφή των παιδιών τους είναι από τα πάρα πολύ σοβαρά και σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα της έλλειψης πειθαρχίας ή ανυπακοής του παιδιού. Εάν οι κανόνες που θέτετε στα παιδιά σας αλλάζουν με απρόβλεπτο τρόπο από τη μια μέρα στην άλλη ή εάν η επιβολή τους δεν είναι συνεχής και συνεπής από μέρους σας, τότε η έλλειψη πειθαρχίας του παιδιού σας είναι δικό σας σφάλμα.
Μια συχνή αιτία που προκαλεί ασυνέπεια από την πλευρά του γονιού είναι το άγχος. Ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο, μια μετακόμιση ή οικονομικά προβλήματα είναι παράγοντες που προκαλούν έντονο άγχος και μπορεί να διασπάσουν την προσοχή σας. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, θα πρέπει να καταβάλετε επιπλέον προσπάθειες ώστε να παραμείνει συνεπής η συμπεριφορά σας απέναντι στο παιδί σας.
Ακόμα σημαντικότερο από τα παραπάνω είναι να υπάρχει συνέπεια και συμφωνία ανάμεσα στη συμπεριφορά των δυο γονιών. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν μια προαποφασισμένη και κοινή γραμμή απέναντι στην ανατροφή του παιδιού τους. Εάν ο ένας γονέας επιβραβεύει το παιδί και ο άλλος σχολιάσει «μη τον καλομαθαίνεις…», αυτόματα ακυρώνει την όποια προσπάθεια διαπαιδαγώγησης γίνεται εκείνη τη στιγμή. Όταν αυτό επαναλαμβάνεται τακτικά, το παιδί θα μπερδευτεί σε σχέση με το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και με το πότε και πως εφαρμόζονται οι κανόνες που έχουμε αποφασίσει στο σπίτι.
Ακόμη και εάν διαφωνείτε με μια απόφαση που έχει πάρει ο/η σύντροφός σας μια δεδομένη στιγμή που είναι μπροστά το παιδί, προσπαθήστε να πνίξετε τη διαφωνία σας και να το συζητήσετε αργότερα μαζί του/της και να διορθώσετε την κοινή σας γραμμή στο μέλλον.
Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο σημαντικότερο είναι να είναι συνεπείς μεταξύ τους οι δυο γονείς. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν είναι παντρεμένοι, διαζευγμένοι ή ξαναπαντρεμένοι. Τα μικρά παιδιά ( κάτω των 6 ετών) μπερδεύονται εύκολα όταν ο ένας γονιός έχει διαφορετικούς κανόνες από τον άλλο. Σ’ αυτή την ηλικία τα βιώνουν όλα με έναν απόλυτο τρόπο «άσπρο-μαύρο» και δεν μπορούν να αντιληφθούν δυο αντίθετες απόψεις. Για το παιδί υπάρχει μόνο ένας «σωστός» τρόπος. Γι’ αυτό θα υπάρξει πρόβλημα αν δεν έχετε κοινό μέτωπο οι δυο γονείς. Αυτός ο τρόπος αντίληψης των παιδιών αλλάζει μετά τα έντεκα, ωστόσο είναι επιθυμητό –αλλά όχι αναγκαίο- να υπάρχει κοινό μέτωπο ακόμα κι όταν έχετε μεγαλύτερα ή έφηβα παιδιά.
Είναι πολύ πιο εύκολο για τους γονείς να δείξουν συνέπεια όταν η ζωή τους είναι οργανωμένη παρά όταν αφήνεται στην τύχη. Για παράδειγμα, η συνέπεια στις καθημερινές σας συνήθειες θα επιφέρει και συνέπεια στη γονική σας συμπεριφορά.
‘Όταν εσείς και ο/η σύζυγος σας διαφωνείτε, μην παρασυρθείτε σε πόλεμο ισχύος. Το θέμα δεν είναι ποιανού η άποψη θα επικρατήσει, αλλά το να πάρετε την καλύτερη απόφαση για το παιδί σας. Η γονική συμπεριφορά δεν είναι διαγωνισμός ανάμεσα στους δυο σας, αλλά ένας κοινός αγώνας σας για την καλύτερη γονική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά σας.
* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr
Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net