Skip to main content

Κακοποίηση Γυναικών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Πρόκειται για ένα θέμα ευαίσθητο και δύσκολο να συζητηθεί. Πολλές είναι οι γυναίκες που το βιώνουν, σιωπηλά, αθόρυβα, κρυφά, ενοχικά. Πρέπει ν’ αλλάξει αυτό. Δεν σου αξίζει σίγουρα. Έχεις χάσει, όμως, πλέον τόσο πολύ την αυτοεκτίμηση σου μέσα σ’ αυτή την αρρωστημένη σχέση που τελικά έχεις φτάσει να πιστεύεις ότι σου αξίζει. Αλλιώς θα έφευγες. Βέβαια, πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να σε κρατάνε σ’ αυτή τη σχέση και σίγουρα μπορείς να απαριθμήσεις τους δικούς σου. Όπως και να’ χει, όμως, ΔΕΝ σου αξίζει.

Πολλές μορφές μπορεί να πάρει η βία:

  • Σωματική
  • Ψυχολογική, που περιλαμβάνει την λεκτική βία, τον οικονομικό έλεγχο από τον/την σύντροφο σε υπερβολικό βαθμό που έχει ως στόχο να μειώσει και να υποτιμήσει τον άλλον και την κοινωνική απομόνωση της γυναίκας από τους οικείους της.
  • Σεξουαλική, με τη μορφή του συζυγικού βιασμού ή της παρενόχλησης- παρακολούθησης.

Η ψυχολογική βία που σου ασκεί ο σύντροφος σου θα αυξάνεται διαρκώς και θα ισχυροποιείται με το πέρασμα του χρόνου. Σε αντίθεση με την άσκηση της σωματικής βίας που η οποία μπορεί να εκδηλώνεται περιοδικά με κάποια βίαια ξεσπάσματα μέσα στο χρόνο, η ψυχολογική βία είναι καθημερινή και επαναλαμβανόμενη. Οι καθημερινές ταπεινωτικές, εξευτελιστικές και προσβλητικές συμπεριφορές θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την ψυχική, συναισθηματική και διανοητική σου υγεία.

Όσον αφορά την πολύ συχνή και σημαντική μορφή βίας του συζυγικού βιασμού, πρέπει όλες να είστε ενήμερες/οι  ότι δεν έχετε καμία υποχρέωση ή συζυγικό καθήκον να ενδίδετε στις σεξουαλικές ανάγκες του/της συντρόφου σας παρά τη θέληση σας. Με άρθρο του νόμου 3500/2006 αντιμετωπίζεται ως έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας και ο βιασμός κατά της συζύγου.

Έχε κατά νου ότι….

  • Ο εξαναγκασμός, με χρήση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, σε σεξουαλική επαφή ή σε υιοθέτηση ανεπιθύμητων ερωτικών συμπεριφορών  είναι βιασμός.
  • Ο σύντροφος σου μπορεί να ήταν κάποτε τρυφερός και δοτικός μαζί σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα δεν μπορεί να έχει λεκτική ή σεξουαλική κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σου.
  • Μπορεί να σε πιέζει να ακολουθήσεις σεξουαλικές συμπεριφορές με το επιχείρημα ότι όλοι το κάνουν ή ότι εσύ είσαι ψυχρή, κομπλεξική κλπ. Μόνο εσύ ξέρεις τι είναι καλό για σένα. Μην ενδίδεις φοβούμενη τις συνέπειες μιας ενδεχομένης άρνησης σου, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση συναινείς στην κακοποίηση σου.
  • Αν ο σύντροφος σου εναλλάσσει ερωτικούς συντρόφους χωρίς να λαμβάνει υπόψη την υγεία σου, τότε λάβε εσύ προστατευτικά μέτρα.

Σε πολλές πόλεις λειτουργούν κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες. Στην πόλη της Μυτιλήνης το συμβουλευτικό κέντρο λειτουργεί από τις 12 Απριλίου του 2013.

Παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στους τομείς:

α) ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη γυναικών θυμάτων βίας

β) νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00

 Παπαδιαμάντη 2, Τ.Κ. 811 00, Μυτιλήνη

 Τ: 22510 34470 / F: 22510 34471

 E: mytilini@isotita.gr


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης