Skip to main content

Όταν η αγάπη πονάει....

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου * Σχέσεις. Άλλοτε εύκολες και άλλοτε δύσκολες. Άλλοτε υγιείς και άλλο παθολογικές. Άλλοτε με αγάπη και τρυφερότητα, ενώ άλλοτε με βία και κακοποίηση. Σ’ αυτές τις τελευταίες θα αναφερθούμε σήμερα, μιας και η κακοποίηση συμβαίνει περισσότερο συχνά απ’ ότι πιστεύουμε και σε περισσότερα σπίτια απ’ όσα γνωρίζουμε.

 

Είναι ένα ζήτημα- πρόβλημα μεγάλο θα έλεγα- το οποίο δυστυχώς αποσιωπάται και βιώνεται αθόρυβα και πολύ επώδυνα και τραυματικά από τις γυναίκες-κυρίως- που το βιώνουν. Σε πάρα πολλά σπίτια παρουσιάζεται αυτός ο άρρωστος τρόπος «αγάπης» καμουφλαρισμένος πίσω από βία λεκτική, σωματική, ψυχολογική. Ναι, πολλοί θύτες αναφέρουν ότι αγαπούν τα θύματα τους- τις συντρόφους τους- και πολλές γυναίκες  αναρωτιούνται: «Είναι δυνατόν να με αγαπάει και να μου φέρεται έτσι; Μου λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εμένα». Μα τι στο καλό συμβαίνει τελικά μ’ αυτού του τύπου τις σχέσεις; Πως γίνεται να αγάπη και πόνος, σωματικός και ψυχικός, να συμβιώνουν;

Θα μείνω περισσότερο στην προσωπικότητα που έχεις συνήθως ο βίαιος άντρας, ο άντρας που κακοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο τη σύντροφο του. Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του είναι που τον οδηγούν και σ’ αυτές τις εντελώς ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Αυτό που θέλει και επιδιώκει ο βίαιος σύντροφος είναι να κάνει την γυναίκα να αμφιβάλλει για τις ικανότητες και τις δυνατότητες της, έτσι ώστε να του παραχωρήσει αμαχητί τα ηνία της ζωής της. Ένας βίαιος σύντροφος, λοιπόν, θέλει αρχικά να έχει τον έλεγχο. Έλεγχο σε σχέση με τις αποφάσεις της οικογένειας, την κοινωνική τους ζωής, της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, της διαχείρισης του σπιτιού, της προσωπικής ελευθερίας και αυτοέκφρασης της γυναίκας. Φυσικά, δεν ασκούν όλοι οι βίαιοι σύντροφοι τον ίδιο έλεγχο και σε όλους τους τομείς της οικογενειακής ζωής. Πολύ σύνηθες είναι να περιορίζουν την ελευθερία της γυναίκας και σταδιακά να την αποκόβουν από φίλους και οικογένεια, ώστε να είναι μόνο «του χεριού τους» τελικά. Εκείνη, μη θέλοντας να προκαλέσει το θυμό του και τη συνακόλουθη βία του, υποχωρεί και προσαρμόζεται στις επιθυμίες, προσταγές και ανάγκες του.

Ο εξουσιαστικός και ελεγκτικός βίαιος σύντροφος απαιτεί να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων  και συνήθως δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να συζητά με τη σύντροφο του. Εάν εκείνη κάνει το λάθος να επιμείνει στην άποψη της, τότε την απειλεί με άσκηση σωματικής βίας ή προχωρά απευθείας στην τιμωρία του απέναντι της.

Άλλα χαρακτηριστικά του βίαιου συντρόφου, είναι:  

  • θεωρεί ότι έχει ιδιαίτερα προνόμια μέσα στην οικογένεια σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους και όχι ότι είναι ίσος με τη γυναίκα του και τα παιδιά του
  • πιστεύει ότι είναι πνευματικά ανώτερος, πιο έξυπνος, πιο λογικός, ενώ η γυναίκα είναι κατώτερη, τρελή και αμόρφωτη
  • δεν σέβεται, σαφώς, τη σύντροφο του. Δεν γίνεται να σέβεσαι κάποιον που κακοποιείς, αφού με αυτή τη συμπεριφορά σου τον υποτιμάς εντελώς. Συμπεριφέρεται, λοιπόν, στη γυναίκα του σαν ένα αντικείμενο που υπάρχει για να ικανοποιεί τις ανάγκες του και όχι σαν έναν άνθρωπο με δικαιώματα, ανάγκες και επιθυμίες
  • είναι κτητικός και ζηλιάρης και θέλει τη γυναίκα του κτήμα του, θεωρώντας ότι του ανήκει.
  • Αρνείται την κακοποίηση. Σε τρίτους θα ισχυριστεί ότι η γυναίκα του ξεκίνησε τον καβγά και τον έφτασε σ’ αυτό το σημείο με αποτέλεσμα να γίνει ό,τι έγινε.
  • πασχίζει για τη δημόσια εικόνα του και στον έξω κόσμο είναι ο καλύτερος, ο πιο συμπαθητικός, ο πιο αγαπητός με αποτέλεσμα κανείς να μη φαντάζεται τι περνά μέσα στο σπίτι η γυναίκα του και τα παιδιά του.

Αυτοί οι βίαιοι άντρες είναι πολύ συχνά άνθρωποι μορφωμένοι, υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, δάσκαλοι, γιατροί , δικηγόροι κ.ά. που κανένας δεν θα περίμενε τέτοιες συμπεριφορές από εκείνους, μιας και δεν ταιριάζουν στο «προφίλ» τους. Και όμως!

Προσπάθησε να αναγνωρίσεις κι εσύ τα σημάδια στην ενδεχόμενη μη υγιή σχέση σου με έναν βίαιο σύντροφο. Μίλα για αυτό και ζήτα τη βοήθεια που έχεις ανάγκη. Όσο μένεις, διαιωνίζεις ένα φαύλο κύκλο και μια άρρωστη σχέση που δεν θα αλλάξει και δεν θα τελειώσει παρά μόνο αν το πάρεις εσύ απόφαση!




* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας

2251104284.  Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης