Ψυχολογία - Σχέσεις

05/08/2013 - 06:34

Παιδί: εκμάθηση στη χρήση της τουαλέτας - Γράφει η Μαρία Βερβέρη

Γ

ράφει η Μαρία Βερβέρη *

Η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας μπορεί να είναι μια περίοδος την οποία περιμένετε με ανυπομονησία αλλά και μια περίοδος με πολύ άγχος. Μολονότι τόσο εσείς όσο και το παιδί σας μπορεί να ανυπομονείτε να επιτύχετε αυτό το ορόσημο ανάπτυξης, μπορεί να δυσκολεύεστε να αποφασίσετε πως να ξεκινήσετε.

Πότε πρέπει να ξεκινήσετε;
Πριν ξεκινήσει η εκμάθηση της χρήσης της τουαλέτας πρέπει πρωτίστως, να παρατηρήσουμε αν το παιδί μας είναι έτοιμο γι’ αυτό το βήμα.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ένα παιδί είναι έτοιμο;
Το παιδί σας είναι πιθανώς έτοιμο να εκπαιδευτεί στη χρήση της τουαλέτας όταν κάνει αρκετά από τα παρακάτω:
•    Παραμένει στεγνό για 2 ώρες μέσα στην ημέρα ή εάν παραμένει στεγνό μετά από ένα σύντομο υπνάκο.
•    Έχει κενώσεις σε προβλέψιμες ώρες κάθε μέρα.
•     Δείχνει μια αυξημένη συναίσθηση ότι ουρεί ή ότι υπάρχει κάποια κένωση.
•    Ζητάει να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο.
•    Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες.
•    Μπορεί να φοράει κάποια βασικά ρούχα.
•    Θέλει να φοράει εσώρουχα αντί για πάνες.
•    Δείχνει ενδιαφέρον (και ίσως να προσπαθεί να μιμηθεί) τις συνήθειες χρήσης της τουαλέτας των άλλων.

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για τη χρήση της τουαλέτας;

 Όταν έχετε δει κάποια σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, αρχίστε να του μιλάτε με θετικό τρόπο για τις συνήθειες χρήσης της τουαλέτας. Συγχρόνως, αποφύγετε να του μιλάτε με αρνητικό τρόπο για τις πάνες. Αυτό μπορεί να κάνει το παιδί σας εχθρικό προς τη διαδικασία εκμάθησης.
Ο καλύτερος τρόπος εξοικείωσης του παιδιού σας με την ιδέα της χρήσης του γιο-γιο ή της τουαλέτας είναι να το βάλετε να παρακολουθεί μέλη της οικογένειας του ίδιου φύλου. (Εάν παρακολουθεί κάποιον του αντίθετου φύλου, μπορεί να νιώσει σύγχυση).
Καλό είναι να ξεκινήσετε με τη χρήση ενός γιο-γιο και όχι με τη χρήση της κανονικής τουαλέτας. Επειδή μπορούν να στερεώσουν τα πόδια τους στο έδαφος, τα παιδιά δε φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν μέσα και αισθάνονται πιο ασφαλή. Αφού επιλέξετε ένα γιο-γιο, τοποθετήστε το στο δωμάτιο του παιδιού ή σε ένα κοντινό μπάνιο. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να εξοικειωθεί με το γιο-γιο πριν προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει και εξηγήστε του ότι είναι μόνο δικό του. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα εξηγώντας του ποια θα είναι η λειτουργία του γιο-γιο όταν νιώσει έτοιμο να το χρησιμοποιήσει. Δίνοντας κάποιο έλεγχο στο παιδί σας, και αφήνοντάς το να μεταφέρει το γιο-γιο μέσα στο σπίτι, το βοηθάτε να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο μόνο του.

Πόσο χρόνο διαρκεί συνήθως η εκπαίδευση χρήσης της τουαλέτας;
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πόσο θα διαρκέσει όλη αυτή η διαδικασία. Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Γενικά η διαδικασία διαρκεί αρκετές εβδομάδες και πρέπει να αναμένετε ότι θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν τυπικά να ελέγχουν το έντερό τους πριν αποκτήσουν τον έλεγχο της ούρησης. Επίσης, τα περισσότερα παιδιά συνεχίζουν να βρέχονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για περίπου ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της ημερήσιας εκπαίδευσης επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμα από πλευράς ανάπτυξης να κρατηθούν όλο το βράδυ ή να ξυπνήσουν επειδή αισθάνονται την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα. Ίσως είναι σκόπιμο να συνεχίσετε να φοράτε πάνα στο παιδί σας κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να αρχίσει να μένει συνέχεια στεγνό μέχρι το πρωί.
Τέλος, κλείνοντας να πω ότι αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι πάντα εύκολη η διαδικασία εκμάθησης της χρήσης τουαλέτας. Προσπαθήστε να έχετε υπομονή. Μην τιμωρείτε και μη μαλώνετε το παιδί σας σε περίπτωση αποτυχίας αλλά αντίθετα να επιβραβεύετε πάντα την επιτυχία. Είναι λογικό κάποιες στιγμές να συμβούν και ατυχήματα. Ωστόσο, ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να δείξουμς στο παιδί πως δεν είναι κάτι κακό και να το προτρέψουμε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα την επόμενη φορά.
 



* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr/

Η Μαρία Βερβέρη  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!