Ψυχολογία - Σχέσεις

12/12/2014 - 07:36

«Πάντα γίνεται αυτό που θέλεις εσύ»

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Συναντώ ολοένα και περισσότερους θυμωμένους, απογοητευμένους και στεναχωρημένους ανθρώπους. Θυμωμένους είτε από τους άλλους, είτε από τον ίδιο τους τον εαυτό. Η πλειοψηφία αυτών έρχεται μ’ αυτά τα συναισθήματα χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί τι τα προκαλεί. Άλλοι πάλι έρχονται με την αίσθηση ότι οι γύρω τους τους χρησιμοποιούν και τους εκμεταλλεύονται. Δύσκολο να το αισθάνεσαι αυτό.

Τις περισσότερες φορές οι γύρω μας λειτουργούν ως καθρέφτης μέσα στον οποίο αντανακλάται η δική μας όψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλες φορές αυτό που βλέπουμε μας αρέσει, ενώ άλλες όχι. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, οι άνθρωποι γύρω σου να σου ζητάνε ολοένα και περισσότερα. Αυτό τι μπορεί να σημαίνει για τη δική σου στάση απέναντι τους; Ότι προφανώς έτσι τους έχεις μάθει να λειτουργούν σε σχέση με σένα. Τους έμαθες να σου ζητάνε και συ να τους δίνεις. Ίσως πάνω σ’ αυτή τη προσφορά να στηρίζετε και όλη η σχέση σου μαζί τους. Φοβάσαι ενδεχομένως, ότι αν σταματήσεις να δίνεις, θα πάψει να υπάρχει και η σχέση. Ότι οι άλλοι θα σ’ εγκαταλείψουν. Έτσι, συνεχίζεις να δίνεις…. και έτσι συνεχίζεις να είσαι δυσαρεστημένος. Και οι άλλοι απλά συνεχίζουν να σου ζητάνε περισσότερα. Και αυτό δεν τελειώνει πουθενά. Προσδοκάς οι άλλοι να σκεφτούν και τις δικές σου ανάγκες, αλλά αν δεν το κάνεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου, πως περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι για σένα; Σου είναι εύκολο να σκεφτείς τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων, αλλά μάλλον έχεις παραβλέψει τις δικές σου. Φροντίζεις έτσι τους άλλους, παραμελώντας τον εαυτό σου. Όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο εσύ θα νιώθεις θυμωμένος και απογοητευμένος. Και φυσικά υποταγμένος στον άλλον. Γιατί μια σχέση μέσα στην οποία καλύπτονται οι ανάγκες μόνο τους ενός, είναι μια σχέση μέσα στην οποία δεν υπάρχει ισότητα. Είναι σχέση που ο ένας θα είναι ευχαριστημένος και πλήρης, ενώ ο άλλος απογοητευμένος και άδειος. Και φυσικά ο ευχαριστημένος είναι εκείνος που καλύπτονται οι ανάγκες του. Εκείνος δεν έχει λόγο να αλλάξει κάτι μιας και παίρνει αυτά που έχει ανάγκη. Συνεπώς, μην περιμένεις από εκείνον την αλλαγή. Μην προσδοκάς εκείνος να σκεφτεί τις ανάγκες σου γιατί έτσι θα παραμένεις απογοητευμένος. Εσύ που μόνο δίνεις, χωρίς να διεκδικείς να πάρεις, εσύ είσαι που δε νιώθεις καλά μέσα σ’ αυτή τη σχέση. Άρα εσύ πρέπει να κάνεις την αλλαγή.

Όταν εσύ αγαπήσεις και σεβαστείς τον εαυτός σου, τότε και ο καθρέφτης αυτό θα δείξει. Τότε και οι άλλοι θα σε σεβαστούν και θα σε αγαπήσουν. Όταν, όμως, το είδωλο που δείχνει ο καθρέφτης λέει «Εγώ είμαι εδώ για να καλύπτω τις δικές σου ανάγκες. Δεν με νοιάζω εγώ», τότε και οι άλλοι αυτό βλέπουν. Και τότε εσύ νιώθεις ότι σε χρησιμοποιούν και σ’ εκμεταλλεύονται. Δείξε απλά ένα άλλο είδωλο στον καθρέφτη. Αυτό που θέλεις οι άλλοι να βλέπουν σε σένα.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!