«Πρόωρη εκσπερμάτιση: Δεν το θέλω αλλά συμβαίνει» - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώσου
Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *
Ίσως από τον τίτλο και μόνο, κάποιοι αναρωτιούνται πως ένα τέτοιο θέμα άπτεται της ψυχολογίας. Κάποιοι άλλοι ίσως να ντρέπονται μιας και αυτά τα θέματα ακόμη και σήμερα αποτελούν ταμπού. Κάποιοι άλλοι πάλι που βιώνουν το πρόβλημα, καταλαβαίνουν πως είναι ένα μεγάλο θέμα. Είτε πρόκειται για τους άντρες που το βιώνουν, είτε πρόκειται για τις συντρόφους αυτών. Και δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά εκείνες ζητάνε τη βοήθεια.
Καταλαβαίνω πως ένα πρόβλημα στη σεξουαλικότητα ενός άντρα είναι σημαντικό πρόβλημα για εκείνον. Είναι σα να θίγεται ο αντρισμός τους, όπως κάποιοι μου έχουν αναφέρει.
Ας δούμε, όμως, τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση. Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα. Εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των ανδρών που αναζητούν βοήθεια για σεξουαλικές διαταραχές αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σαφώς πρόκειται για μια σεξουαλική διαταραχή, αφού κάτι δεν λειτουργεί «φυσιολογικά» σε κάποιο σημείο της διαδικασίας της σεξουαλικής πράξης. Αυτό, δηλαδή, που συμβαίνει είναι ότι ο άντρας φτάνει σε οργασμό με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό και προτού το θελήσει. Και ακριβώς αυτό το σημείο είναι που την καθιστά διαταραχή. Ότι, δηλαδή, ο άντρας δεν έχει τον έλεγχο της εκσπερμάτισης.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο στους νεότερους άνδρες είναι πολύ συχνότερο. Ένας νέος άνδρας εκσπερματίζει σχετικά γρήγορα στις πρώτες του ερωτικές επαφές εξαιτίας του άγχους και της απειρίας του. Παρατηρεί με άγχος τον εαυτό του να δει πως θα λειτουργήσει και πως θα αποδώσει . Αυτό το άγχος της απόδοσης κρατάει τον άνδρα σε μια ένταση και τελικά δεν μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει την ερωτική πράξη. Ανάμεσα στους ψυχολογικούς παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί υπάρχει η εχθρότητα προς τις γυναίκες, οι βιαστικές πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες ( πχ σε αυτοκίνητο ή με πόρνες), τα συζυγικά προβλήματα κ.ά.
Μιλήστε ανοιχτά για το πρόβλημα σας, είτε είστε στη θέση του άντρα, είτε της συντρόφου του. Φροντίστε τον εαυτό σας και μην τον αφήνεται να βυθίζεται και να διαιωνίζει το πρόβλημα.
Έχετε το δικαίωμα της απόλαυσης της ερωτικής πράξης.
* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr
Η κα Χατζηαναγνώστου Ειρήνη αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net