Ψυχολογία - Σχέσεις

05/07/2013 - 06:24

«Βλέπω συνεχώς εφιάλτες» - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

yle="text-align: justify;">Ενώ για κάποιους ανθρώπους είναι τόσο σπάνιο να δούνε εφιάλτες, σε κάποιους άλλους συμβαίνει τόσο συχνά που τελικά διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου τους.

Η Διαταραχή των Εφιαλτών, όπως ονομάζεται, δεν αναφέρεται στους ανθρώπους που βλέπουν εφιάλτες σπάνια στη ζωή τους. Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαταραχής είναι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, πολλές φορές σε καθημερινή βάση, που κάνουν το άτομο να ξυπνά από τον ύπνο του και να είναι έντονα αγχωμένο και αναστατωμένο. Οι εφιάλτες είναι σύνθετα και τρομακτικά όνειρα, αρκετά περίεργα και χωρίς συνοχή, τα οποία συνήθως έχουν συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή, συχνά το άτομο βιώνει ότι απειλείται η ασφάλεια του, η ζωή του, ότι το κυνηγούν να το σκοτώσουν ή ότι πλήττουν την αυτοεκτίμηση του.

Μόλις ξυπνήσει από τον τρόμο που του προκαλεί ο εφιάλτης, πολύ γρήγορα αποκτά διαύγεια και μπορεί με κάθε λεπτομέρεια να τον περιγράψει. Οι εφιάλτες μπορεί να συμβούν πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, πάντα όμως συμβαίνουν στο δεύτερο μισό του ύπνου μας, δηλαδή αργά τη νύχτα.

Όταν το άτομο ξυπνήσει από εφιάλτη , νιώθει άγχος, ανησυχία και ίσως έχει ταχυκαρδία, εφίδρωση ή άλλα συμπτώματα που να υποδηλώνουν διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Οι εφιάλτες, επίσης, είναι πολύ συχνοί στην παιδική ηλικία και αρχίζουν μεταξύ 3 και 6 ετών. Η Διαταραχή αυτή είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί σε παιδιά που εκτίθενται σε έντονο ψυχοκοινωνικό στρες. Τα παιδιά τα οποία εμφανίζουν εφιάλτες χωρίς να προκαλούνται από ένα ψυχικό τραύμα, συνήθως ξεπερνούν αυτή την περίοδο καθώς μεγαλώνουν.  

Οι αιτίες που προκαλούν τους εφιάλτες, ακόμη και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρες. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει παράλληλα κάποια ψυχική διαταραχή στα πλαίσια της οποίας εμφανίζονται και οι εφιάλτες. Σε κάποιες άλλες πάλι περιπτώσεις, το ισχυρό ψυχικό τραύμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Για παράδειγμα, άνθρωποι που έχουν βιώσει μεγάλους σεισμούς και έπειτα εμφανίζουν μετατραυματική διαταραχή, μπορεί να βλέπουν τον ίδιο εφιάλτη συνεχώς ο οποίος να έχει απόλυτη σχέση με την τραυματική εμπειρία που έζησαν. Στους υπόλοιπους ανθρώπους, η εμφάνιση των εφιαλτών σχετίζεται απόλυτα με το άγχος της καθημερινότητας. Η ψυχοθεραπεία, σε αυτήν την περίπτωση, αποσκοπεί κυρίως στην αναγνώριση των παραγόντων οι οποίοι προκαλούν άγχος και βοηθά το άτομο να διαχειριστεί σκέψεις, συναισθήματα και καταστάσεις.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!