Τουρισμός

18/03/2020 - 17:06

Κατεπείγον: Κλείστε τώρα όλα τα ξενοδοχεία της Λέσβου

Κατεπείγουσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό έστειλε ο κ. Περικλής Αντωνίου (μέλος του Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος , τ. Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου) ζητώντας να μπει λουκέτο και στα καταλύματα - ξενοδοχεία ΕΤΗΣΙΑΣ λειτουργίας (όχι μόνο της εποχιακής λειτουργίας όπως ισχύει τώρα). Ιδιαίτερο το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία της Λέσβου σε συνδυασμό με το προσφυγικό/ μεταναστευτικό δημιουργεί μια υγειονομική βόμβα που απειλεί τους πάντες.

Προς: τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, κο Κυριάκο Μητσοτάκη                                                      

Κοιν.: Αξιότιμους Υπουργούς Επικρατείας, κο Γ. Γεραπετρίτη, Εργασίας, κο Γ. Βούρτση, Υγείας, κο Β. Κικίλιας, Οικονομικών,   κο Χ. Σταικούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κο Α. Γεωργιάδη, Τουρισμού, κκ Χ. Θεοχάρη και Μ. Κόνσολα, 

Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εποχικών και στα ετήσιας λειτουργίας  Καταλύματα

  • ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΤΗΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ.

ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ Η ΛΕΣΒΟΣ, (και τ’ άλλα προσφυγόπληκτα νησιά της Περιφ. Βορ. Αιγ.), ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓ-/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤ-ΙΚΟΥ, ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΥΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟ-ΙΟΥ, ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ… ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

  • ΑΝ ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΦΙΚΤΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ, Μ’ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:
  • ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Σ’ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ (για τους δικούς του λόγους) ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ
  • ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, (που κανένα δεν επιθυμεί να παραμένει ανοιχτό), ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ Τις ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΣΕΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

 

Αναλυτικά η επιστολή με τα 7 σημεία :

1.Απ’ τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα μέτρα, δεν εξαντλείται η ευελιξία, που προβλέπεται σ’ έκτακτες περιστάσεις, όπως οι σημερινές, απ’ τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες.

2. Η υπόψη εξαίρεση των ετήσιας λειτουργίας καταλυμάτων, δεν προστατεύει (στον προσδοκώμενο βαθμό) τη Δημόσια Υγεία και πρώτιστα το Προσωπικό τους, επιτείνοντας τις επιπτώσεις του ιού, αφήνοντάς τα (τα καταλύματα) κυριολεκτικά στη τύχη τους, ‘’αδιαφορώντας’’ άραγε(;) για την ενδεχόμενη κατάρρευσή τους, λόγω δραματικής μείωσης ή και μηδενισμού των τζίρων/εσόδων τους, με τις ίδιες όμως… επιβαρύνσεις/δαπάνες!

3. Επίσης η εν λόγω εξαίρεσή τους, απ’ την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, συνιστά άνιση μεταχείριση και μάλιστα επιλεκτική και εις διπλούν!:

3.1 Εξαιρώντας τα εντός καταλυμάτων ΚΥΕ (με ή χωρίς τραπεζοκαθίσματα) , (β). σχετ. και 

3.2 Εξαιρώντας τα ετήσιας λειτουργίας καταλύματα, (α) σχετ.

4. Αδυνατούμε να πιστέψουμε, ότι υπάρχει Δημόσια Αρχή ή σχετική Νομοθεσία, εντός Ε.Ε.:

4.1 Που… ’’συνειδητά και επιλεκτικά’’ υποχρεώνει, Κλάδο ή Επιχείρηση, να λειτουργεί  με ζημιές, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις της, μέχρι την κατάρρευσή της, δίχως καμία ευθύνη ή βοήθεια, κανενός!

4.2 Κι ακόμα χειρότερα, όταν η Ξενοδ. Επιχείρηση είναι Οικογενειακή/Πολύ Μικρή/Μικρή, σε πολύπαθο/Προβληματικό Προορισμό/Περιφέρεια, που ‘ναι:

   Προσφυγόπληκτη, γειτνιάζουσα εξ ανατολών, με ‘’νευρική’’ Χώρα, αθέμιτα ανταγωνιζόμενη την… Αγορά μας, Νησιωτική, Ακριτική, με χαμηλούς όλους τους Αναπτυξιακούς Δείκτες/Μεγέθη, μακρυά απ’ το χερσαίο όγκο της Χώρας/μ’ απαγορευτικά Ναύλα, αρνητικής Αναγνωρισιμότητας, πολύ μικρής διάρκειας τουριστικής περιόδου/πληροτήτων κι ακόμα μικρότερης τιμής διανυκτέρευσης και τζίρου όχι πάντα στο σύνολο του εισπραττόμενου λόγω φεσωμάτων (οφειλόμενα κυρίως στις, εδώ και χρόνια, αδυναμίες της Πολιτείας ν’ αντιμετωπίσει ασυνεπείς/κακοπληρωτές/μπαταχτσήδες, ακόμα και για τις δικές της… εισπράξεις) – τελευταίας στην Ανταγωνιστικότητα μεταξύ των 268 Περιφερειών της Ε.Ε. – με τα ετήσιας λειτουργίας καταλύματα ν’ αγκομαχούν, ‘’ματώνοντας’’ να βγάλουν την 9μηνη (μέση και χαμηλή) Τουριστική περίοδο και τούτο με το… ‘’λίπος’’/έσοδα της υψηλής!

5.1 Ο σεβασμός των δικαιωμάτων και κυρίως της υγείας των εργαζομένων, καθώς και η προστασία της Απασχόλησης, είναι διαχρονικά αδιαπραγμάτευτες αξίες, που πρέπει πάση θυσία να μην πληγούν απ’ τη δυσμενή σημερινή συγκυρία.

5.2 Θεμελιώδης όμως προϋπόθεση προς τούτο, είναι πρώτιστα η διατήρηση της επαπειλούμενης Βιωσιμότητας, με παραπέρα ‘’έξυπνη’’ ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και κυρίως των Εντάσεως Εργασίας.

6. Τον ίδιο όμως σεβασμό, για εύλογους λόγους, οφείλει να επιδείξει η Πολιτεία προς τις εξωστρεφείς, συναλλαγματοφόρες, ΕΝΤΑΣΕΩΣ εργασίας (και παγίων) ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιαίτερα των ΜμΕ, που βάσει προ καιρού  μελέτης της Ε.Ε. για τη Χώρα μας, αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, παράγουν το    ̴ 70% της Οικονομικής Προστιθέμενης Αξίας και καλύπτουν το     ̴ 85% της Απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα (με επικαιροποιημένα ποσοστά, ακόμα υψηλότερα).

7. Κατόπιν των προαναφερθέντων, ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, (α) σχετ., και στα ετήσιας, έως 30.04.20, και ειδικότερα στα καταλύματα της ‘’αιμορροούσας’’ Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου, πριν να ‘ναι πολύ αργά για όλους…

                                                                                                                                                             

Με ιδιαίτερη τιμή,

Περικλής Π. Αντωνίου

Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ, τ. Πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Ξενοδ. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!