Skip to main content
|

Ανησυχία για το 3ο κύμα της πανδημίας

Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το τρίτο κύμα του κορωνοϊού έκρουσε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Αν ακούω ότι οι νεκροί είναι λίγοι, δεν πήραμε κανένα μάθημα. Βιώσαμε ανείπωτη τραγωδία. Δεν έχει κάνει με αριθμούς, αλλά με οικογένειες. Να μη πάθουμε τα ίδια Φεβρουάριο και Μάρτιο. Να προσέξουμε τον Γενάρη. Ο ιός είναι εδώ δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ο ιός ολοκληρώνει το κύκλο του τον Μάρτιο» τόνισε.

«Να μη βιώσουμε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος στο τρίτο» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά στην Θεσσαλονίκη και εν γένει την βόρεια Ελλάδα, που έως τώρα επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα υπήρξε τον Οκτώβριο.

«Τότε έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα και δεν λήφθηκαν. Δεν υπολογίστηκε το ιικο φορτίο και η διασπορά. Αφέθηκε ο ιός και έκανε μεγάλη καταστροφή.
Ακόμα την βιώνουμε» σημείωσε, υποδεικνύοντας την αργή αποκλιμάκωση των εισαγόμενων στις ΜΕΘ αλλά και όσων εκδημούν από την Covid-19.

Η συμβολή της Πρωτοβάθμιας Υγείας

Στην συμβολή και στον ρόλο της Πρωτοβάθμιας Υγείας ως προς την ανάσχεση του κορωνοϊού στάθηκε η γενική γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου του Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.

«Να δούμε το σύνολο των νοσούντων σχετικά με τους νεκρούς. Πολλά περιστατικά θεραπεύτηκαν στην πρωτοβάθμια υγεία, με σωστή αξιολόγηση από τους γιατρούς τους. Πολλά περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στο σπίτι τους. Αυτό βοήθησε να μη φτάσουν ασθενείς στα νοσοκομεία» υποστήριξε.

Και στο βάθος ανοσία

Την πεποίθηση ότι θα αργήσει να πραγμοτοποιηθεί η γνωστή «ανοσία της αγέλης» από τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωνόπουλος.

Εκτίμησε ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός πάει καλά ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, στα τέλη Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η ελάττωση της πίεσης στις ΜΕΘ και εν γένει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Για το άνοιγμα των σχολείων και των άλλων δραστηριοτήτων, καθώς και για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγγιάννης εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας.

«Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση.»

Παράλληλα, αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, είπε.

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου.

«Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό.»

Στις 11-12 του μηνός περιμένουμε τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς, προσέθεσε η κα Παγώνη.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ  είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου, στην καλή περίπτωση.

«Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων.», επεσήμανε.

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε πως προς το φθινόπωρο θα δούμε καλυτέρευση της κατάστασης του επιδημιολογικού φορτίου. «Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν.», τόνισε.

    SHARE

    ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

    Διαβάστε επίσης
    Άρθρα απο την ίδια κατηγορία