Skip to main content
|

Εξαδάκτυλος για κρούσματα στη Μόρια: «Αν ανάψει η φωτιά, θα λαμπαδιάσουν τα πάντα»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Έχει αρχίσει ήδη να καίει η φωτιά του κορονοϊού στη Μόρια; Για τη δύσκολη κατάσταση στο νησί μιλούν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Λέσβου αλλά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για την καταπολέμηση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνονται μέρα με τη μέρα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στη Λέσβο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε δεκάδες, την ίδια στιγμή που αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ τόσο για τα αποτελέσματα όλων των δειγμάτων που ελήφθησαν (θα φτάσουν τα 2.000) όσο και για το αν θα συνεχιστούν οι δειγματοληψίες.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο πληθυσμός στο ΚΥΤ δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο Sputnik:

«Ο πληθυσμός στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής είναι πιο νεανικός κι άρα ανθεκτικότερος από αυτόν στη γενική κοινωνία. Την ίδια στιγμή όμως, οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στο κέντρο είναι πολύ κακές. Αυτό σημαίνει ότι αν ανάψει η φωτιά εκεί θα λαμπαδιάσουν τα πάντα. Θα πάθουν όλοι κορονοϊό. Είναι πολύ εύκολο να υπάρξει διάδοση στο ΚΥΤ. Αυτή τη στιγμή η φωτιά δεν καίει ακόμα, αλλά βλέπουμε όμως τις σπίθες της».

Για τον ίδιο, είναι θετικό ότι αυτές οι δομές λειτουργούν απομονωμένες από την υπόλοιπη κοινωνία, δεδομένου ότι η διασπορά γίνεται κι από έξω προς τα μέσα αλλά και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος: «Η Μόρια κι αυτού του τύπου οι δομές είναι από τα πιο δύσκολα προς διαχείριση ζητήματα όσον αφορά τον κορονοϊό».

«Η ιχνηλάτηση μέσα στο ΚΥΤ είναι δύσκολη, τα τεστ πρέπει να πολλαπλασιαστούν»

Εξίσου ανήσυχος είναι και ο Παναγιώτης Προβέτζας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου. Όπως λέει στο Sputnik:

«Αυτό που απευχόμασταν από την πρώτη στιγμή που έφτασε ο κορονοϊός στην Ελλάδα, τελικά συνέβη. Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου θεωρούμε ότι η ιχνηλάτηση είναι πολύ δύσκολη υπόθεση σε μια τόσο μεγάλη ομάδα 14.000 ατόμων. Φοβόμαστε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. Η κατάσταση μας ανησυχεί ιδιαίτερα γι’ αυτό και ζητάμε ο έλεγχος μέσα στο ΚΥΤ να εντατικοποιηθεί έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τα τεστ πρέπει να συνεχιστούν. Ο ΕΟΔΥ έδρασε άμεσα, αλλά πρέπει να εστιάσουμε τώρα στην προστασία τόσο των ανθρώπων μέσα στο ΚΥΤ όσο και της κοινωνίας έξω από αυτό».

Περιορισμένες οι αντοχές του Βοστάνειου - Το Κέντρο Υγείας στη Μόρια πρέπει να λειτουργήσει άμεσα

Όσον αφορά το Βοστάνειο (σ.σ το γενικό νοσοκομείο της Λέσβου), σύμφωνα με τον κ. Προβέτζα, αφενός αυτό έχει οργανωθεί καλά για τον κορονοϊό, αφετέρου οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες.

«Πρόκειται για το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα σε ολόκληρο το νησί. Ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να φροντίσει έχει ένα όριο. Είναι λοιπό αναγκαίο το Κέντρο Υγείας της Μόριας να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν. Εμείς από την πλευρά μας, προτρέπουμε τους γιατρούς μας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να δηλώσουν συμμετοχή στις προκηρύξεις που έχουν ανακοινωθεί έτσι ώστε να στελεχωθεί αυτή η ανενεργή δομή.

Το Κέντρο Υγείας διαθέτει 52 κρεβάτια και άλλα 10 κρεβάτια ΜΕΘ. Ο χώρος είναι χωρισμένος σε δύο τμήματα. Ας λειτουργήσουν για αρχή τουλάχιστον τα 26.  

Σε λίγο θα βγούμε στον χειμώνα. Πρέπει να έχουμε μια "παρακαταθήκη" για να αντιμετωπίσουμε τα ιατρικά ζητήματα που θα προκύψουν. Μαζί με τον κορονοϊό, θα έρθει η γρίπη, θα έρθουν λοιμώξεις, πρέπει να έχουμε έναν χώρο για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά».

Σημειώνεται πάντως ότι, για την ώρα, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διαπιστώνονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ.

 

Δήμητρα Τριανταφύλλου/ https://sputniknews.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία