Υγεία

03/04/2020 - 13:36

Οι νεφροπαθείς της Λέσβου σε απόγνωση!

SOS εκπέμπει, προς το Υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος των νεφροπαθών της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Μυτιλήνης!

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εκατό και πλέον νεφροπαθείς της μονάδας τεχνητού νεφρου του νοσοκομείου Μυτιλήνης, αφού είναι αναγκασμένοι να κάνουν αιμοκαθαρση, μέρα παρά μέρα, στιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την διασφάλιση της υγείας τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου κ. Δημητρης Σαξιώνης, με επιστολή του προς το www.nephron.gr, επισημαίνει ότι παρα τις πολύμηνες προσπάθειες του συλλόγου και τη υποδειγματική υπομονή, που δείχνουν τόσο οι ασθενείς, όσο και γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό, η κατάσταση παραμένει ίδια και δυστυχώς χειροτερεύει μέρα με την ημέρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: “Η αναλογία του νοσηλευτικού προσωπικού σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια ασφαλείας, όπως και το ότι οι δυο νεφρολόγοι ιατροί πρεπει καθημερινά να φροντίσουν 100 ασθενείς, από τους οποίους οι 17 είναι μετανάστες, σε μια αίθουσα 18 μηχανήματων. Εάν σε αυτό τον αριθμό ασθενών συνπολογισουμε τα έκτακτα, αλλά και τα επείγοντα περιστατικά, που αντιμετωπίζονται καθημερινά στο νοσοκομείο μας, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.”

Και συνεχίζει επισημαίνοντας: “Τοσο, εγώ, σαν πρόεδρος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. νοιωθουμε θυμό και μεγάλη απογοήτευση και δεν γνωρίζουμε πλέον, με τι λόγια να χαρακτηρίσουμε την αδιαφορία, που συνεχίζει να υπάρχει από τους αρμόδιους – αναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, για τα συσσωρευμένα προβλήματα της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου μας. Δεν ξέρουμε πως να βοηθήσουμε τους νεφροπαθείς, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στον καθημερινό τους αγώνα.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε εάν είναι αρκετό το ότι απευθυνθηκαμε επανειλλημένα στο Υπουργείο υγείας, στο  Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην 2 ΥΠΕ Βορείου Αιγαίου, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και στην Ύπατη Αρμοστεία, χωρίς μέχρι στιγμής, καμμία ανταπόκριση. Εκείνο όμως, που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι ότι άμεσα πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών, κάνοντας μας μπαλάκι από εδώ και από εκεί, γιατί σε συνδυασμό με την αδιαφορία που τόσο καιρό επιδεικνύεται, το μόνο που θα επιφέρει, θα είναι, ανυπολόγιστες βλάβες σε όλους εμάς που κερδίζουμε την ζωή μας, τρεις φορές την εβδομάδα, για τέσσερεις με πέντε ώρες, συνδεδεμένοι σε ένα μηχάνημα τεχνητού νεφρού. 

Ζητάμε από την πολιτεία να σκύψει επιτέλους, με ευαισθησία πάνω από το πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύσεις σε ένα τόσο νευραλγικό τμήμα, όπως ο τεχνητός νεφρός του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, προτού χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Οι νεφροπαθείς κερδίζουν την υγεία τους και το δικαίωμα στην ζωή μέρα με την ημέρα. Το δικαίωμα αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε!

Θα παλέψουμε μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, για όσο χρειαστεί μέχρι να καταλάβει η πολιτεία ότι κανένας στις δύσκολες ώρες που ζούμε, δεν περισσεύει!

Για το ΔΣ του συλλόγου νεφροπαθων ΛέσβουΔημήτρης Σαξιώνης “

Μοιράσου το άρθρο!