Αφιερώματα

31/12/2015 - 15:30

Λέσβος 2015: η χρονιά των προσφύγων, η χρονιά της αλληλεγγύης

yle="text-align: justify;">2015 τέλος!  Τι χρονιά!  Μια δύσκολη χρονιά και για τη Λέσβο και για την πατρίδα μας.  Ζήσαμε στιγμές που μετά από χρόνια θα είναι κεφάλαιο  στα βιβλία της ιστορίας. Τρεις εκλογικής αναμετρήσεις.  Προσφυγικό . 

Το 2015 ξεκίνησε με την ελπίδα που άκουγε στο όνομα Αλέξης Τσίπρας.  Εκλογές την 25η Ιανουαρίου.  Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και στη Λέσβο. Ο Γιάννης Ζερδελής Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Ο Σταύρος Τάσσος βουλευτής ΚΚΕ στη Λέσβο και ο Χαράλαμπος Αθανασίου εκτοπίζει τον Παύλο Βογιατζή και είναι ο νέος Βουλευτής Λέσβου για τη Νέα Δημοκρατία στο Νομό Λέσβου.  Ο Γιάννης Ζερδελής κρατά ψηλά την αξιοπρέπειά του και δίνει την μάχη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με τη Λαϊκή Ενότητα.  Δεν τα καταφέρνει η Λαϊκή Ενότητα και ο Γιώργος Πάλλης από το πουθενά (βλέπε λίστα) είναι ο νέος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο! Αθανασίου και Τάσσος παραμένουν στις θέσεις τους και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Βουλευτής του ΚΚΕ σχεδόν εξαφανισμένος και… μας έμεινε από το φθινόπωρο του 2015 μόνο ο Χαράλαμπος Αθανασίου να τρέχει για τα προβλήματα της Λέσβου. (Όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους η Λέσβος έχει ουσιαστικά μόνο ένα Βουλευτή).
 
Για τις «κωλοτούμπες» του Αλέξη  Τσίπρα έχουν γραφεί τόσα πολλά και δεν έχει νόημα να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά.  Αξίζει όμως να κάνουμε αναφορά στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο που τότε το Γενάρη του 2015 είχαν πάει στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης και έδιναν όρκους στους εργαζόμενους ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραχωρήσει στους Γερμανούς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης…. Τώρα που 14 περιφερειακά αεροδρόμια  θα είναι πλέον σε ξένα χέρια ούτε μια λέξη… Και δεν είναι μόνο αυτό. Κάποτε τα μέλη – στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν τις ΜΚΟ…. Τώρα κάποιοι από αυτούς απασχολούνται σε ΜΚΟ στη Λέσβο.  Είναι τόσο μικρή η κοινωνία του νησιού μας…. Τι να  λέμε τώρα για αξιοπρέπεια…
 
Για το νησί μας η κρίση, το GREXIT και τα capital controls μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Το προσφυγικό αν μη τι άλλο είναι το γεγονός της χρονιάς για τη Λέσβο. 500.000 πρόσφυγες - μετανάστες  πέρασαν από το νησί μας.  Δύσκολο για όλους μας. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι τα πήγαμε καλά ως κοινωνία. Η αρχή όμως δεν ήταν ιδανική… ζήσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, η πόλη έγινε ένα απέραντο κάμπινγκ με σκηνές προσφύγων, διαμαρτυρίες , εγκλωβισμός προσφύγων, επεισόδια.  Χρειάστηκε να φθάσει η κατάσταση σε οριακό σημείο για να δοθούν λύσεις από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση! Η Λέσβος βρέθηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο, η Λέσβος έγινε ο ορισμός της προσφοράς και της αλληλεγγύης.  Οι εθελοντές της Λέσβου αρχικά και μετά δεκάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο άλλαξαν το κλίμα και κατάφεραν να θάψουν κάθε ρατσιστική  φωνή.  Βέβαια στη συνέχεια φθάσαμε στο άλλο άκρο με τις δεκάδες ΜΚΟ στο νησί μας αλλά πάντα υπήρχαν πρόσωπα που εκμεταλλεύονται κάθε  είδους κρίση.
 
Και φέτος  η Λέσβος πλήρωσε φόρο αίματος στην άσφαλτο. Επτά νεκροί ! Όσο κι αν είναι θετικό  γεγονός η μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στη Λέσβο δεν παύει κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής να προκαλεί πόνο. Και υπήρξαν και δεκάδες άλλα τροχαία με τραυματισμούς . Καλύτερη και περισσότερη αστυνόμευση στους δρόμους  του νησιού μας.  Θετικά γεγονός ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Βαλσαμίδης  ολοκλήρωσαν ή «έβαλαν το νερό στο αυλάκι» για σημαντικά οδικά έργα στο νησί μας.
 
Στα media της Λέσβου δεν είχαμε ιδιαίτερες ανακατατάξεις. Θετικό γεγονός αν μη τι άλλο η επαναλειτουργία της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, η φωνή των νησιών μας.  Η αποχώρηση του Στρατή Μπαλάσκα από το ΕΜΠΡΟΣ ήταν μια έκπληξη στο χώρο του έντυπου τύπου. Ο Στρατής Μπαλάσκας συνεχίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τα ρεπορτάζ του για προσφυγικό του χάρισαν το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης», που έχει στόχο την επιβράβευση κάθε χρόνο ενός δημοσιογράφου για την συνεισφορά του στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
 
Στο τομέα περιβάλλον δυστυχώς η πόλη της Μυτιλήνης  για άλλη μια φορά βρέθηκε να θρηνεί πάνω από τα αποκαΐδια στην Αμαλή, Χαραμίδα, Αγία Μαρίνα . Σημαντικό πρόβλημα και τα χιλιάδες σωσίβια σε δυσκολοπρόσιτες παραλίες του νησιού μας. Και σε αυτή την περίπτωση οι εθελοντές έδωσαν λύση καταφέρνοντας να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες  από σωσίβια και πλαστικές βάρκες. 
 
Πρόσωπο της χρονιάς 
Στρατής Καμπάνας.Τον άνθρωπο που παραμέλησε τη δουλειά του ψάχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα. Έχει μια βάρκα και οργανώνει μικρές κρουαζιέρες στο νησί. Εκτός από αυτό το καλοκαίρι, που ακόμη και με πελάτες μέσα στη βάρκα, έριχνε σχοινιά σε ακυβέρνητες βάρκες προσφύγων για να τις τραβήξει στην στεριά. Του στοίχισε οικονομικά αλλά δεν τον νοιάζει. Είχε στήσει και εκείνος μαζί με μια ομάδα ανθρώπων ένα camp στο Μόλυβο. Μετά είδε την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων από τους υπόλοιπους και τα παράτησε. Πολλές οργανώσεις τον έχουν προσεγγίσει για να του προσφέρουν δουλειά αλλά αρνήθηκε. «Αλίμονο εάν ποτέ βγάλω εγώ λεφτά από το δράμα του άλλου» μου λέει. Στη μοναδική του συνέντευξη στη huffingtonpost είχε αναφέρει: «Αυτό που με έχει χαλάσει περισσότερο είναι ότι χάθηκε το ανθρωπιστικό και άρχισε η μπίζνα. Εγώ έβγαινα έξω και το καλοκαίρι μπήκα μέσα. Γιατί όταν το καλοκαίρι έβλεπα τις βάρκες και είχα τον πελάτη μέσα, ε, δεν μπορούσα να τους αφήσω. Οπότε είχα εμπλακεί. Έφερνα τις βάρκες εκεί απέναντι. Για να μην πέσουν πάνω στα βράχια. Και είχα πρόβλημα με το Λιμεναρχείο που ήθελε να μου κάνει μήνυση για διευκόλυνση παράνομα εισελθόντων στην επικράτεια. Τώρα διαβάζω κάθε μέρα για τους ψαράδες της Λέσβου που σώζουν τις βάρκες. Κάποιος που το έκανε όμως τον Απρίλη και τον Μάιο, ήθελες να τον βάλεις φυλακή. Μετά λες κονομάει. Ρε συ, δεν κονομάει ο άνθρωπος, τον βλέπεις πως είναι (σ.σ. δείχνοντας τα ρούχα του). Τώρα με έχουν πάρει τηλέφωνο διάφορες ΜΚΟ για να δουλέψω. Αλλά τους το έχω δηλώσει: Δεν δουλεύω εγώ γι’ αυτό το πράγμα. Εγώ βοηθάω. Όλο το καλοκαίρι συζητάμε αυτό το πράγμα. Ότι το θέμα πρέπει να το δούμε ανθρωπιστικά. Είχα την πλειονότητα του χωριού απέναντί μου. Με σταμάταγαν και μου φώναζαν “Εσείς τους φέρνετε εδώ πέρα και θα χαλάσετε τον τουρισμό μας’’. Και τους απάνταγα ότι είναι μια κατάσταση που δεν την ελέγχουμε και θα την αντιμετωπίσουμε βγάζοντας το καλό από την κατάσταση. Σε 10 χρόνια αυτός ο Σύριος μπορεί να έρθει από τη Γερμανία και να σου αφήσει λεφτά ως τουρίστας. Μπορείς να το δεις έτσι; Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις. Τι να τον κάνεις, να τον πνίξεις; Και εκεί που είχα αυτό το πρόβλημα όλο το καλοκαίρι, τώρα τα έχω πάρει στο κρανίο γιατί όπως βλέπεις όλο το χωριό ζει από αυτό. Δωμάτια, φαγητά, αυτοκίνητα κτλ.». Ο Στρατής Καμπάνας εκπροσωπεί όλους εκείνους τους εθελοντές που επιμένουν να προσφέρουν το έργο τους αθόρυβα, μακρία από ΜΜΕ, μακρία από ΜΚΟ.
 
 
Πολιτικό πρόσωπο της χρονιάς
Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός είναι το πολιτικό πρόσωπο της χρονιάς.  Χωρίς να είναι αυτός ο ρόλος του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.  Δημιούργησε από το μηδέν το κέντρο καταγραφής στον Καρά Τεπέ, έβαλε πλάτη στις δύσκολες στιγμές όταν στην πόλη υπήρχε αναταραχή από τις διαμαρτυρίες των μεταναστών ή των κατοίκων της πόλης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με μια σειρά παρεμβάσεών του λειτούργησε άτυπα ως «Υπουργός Εξωτερικών» και κατάφερε να δώσει στο πρόβλημα τις αληθινές του  διαστάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επισκέψεις  Ευρωπαίων πολιτικών στη Λέσβο, οι επισκέψεις προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο βοήθησαν την Ευρώπη να καταλάβει ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις. Το προσφυγικό έπαψε πλέον να είναι πρόβλημα της  Λέσβου.  Τέλος ανεξάρτητα αν διαφωνεί κάποιος ή όχι ο Σπύρος Γαληνός τόλμησε και η Μυτιλήνη διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  για το 2021. 
 
 
Απώλεια  της  χρόνιας 
Ο πατέρας Ευστράτιος Δήμου - "Παπά Στρατής" - η ψυχή της "Αγκαλιάς" έχασε τη μάχη ... δεν μένει πια εδώ... αφήνει όμως σημαντική παρακαταθήκη.
Στις 25 Αυγούστου ο παπα Στρατής έγραφε: 
"Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σήμερα φεύγω στο νοσοκομείο για το καινούργιο πρόβλημα καρκίνου που μου βρήκαν. Παρακαλώ πολύ για μια προσευχή και πιστεύω ότι γρήγορα θα γυρίσω δυνατός κοντά σας. Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους ενορίτες μου για την αγάπη και την συμπαράσταση που μου δείχνουν. Επίσης, θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι του κόσμου, οι άνθρωποι του πολέμου, τα παιδιά που αναζητούν την ελπίδα είναι αδέρφια μας και η Αγκαλιά θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά τους και να τους δίνει την ελπίδα για την επόμενη μέρα. Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά, για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι."
Τα λόγια του θα μας συντροφεύουν, το έργο του παράδειγμα προς μίμηση.
Έφυγε σε ηλικία 57 ετών.
 
Αρνητικοί πρωταγωνιστές της χρονιάς
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος. Η πρώτη εξαντλήθηκε σε δηλώσεις για το προσφυγικό…. μέχρι εκεί. Ακόμη και όταν οι σκηνές των προσφύγων έφθασαν έξω από το κτήριο της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη η κα Καλογήρου δεν άκουσε, δεν είδε, δεν έπραξε… Να θυμηθούμε και τη γκάφα της να υποστηρίξει αρχικά τη Σάμο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και όχι τη Μυτιλήνη. Όσο για τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης δεν μάθαμε για καμία δράση της Μητρόπολης σχετικά με τους πρόσφυγες… άραγε υπήρξε κανένα δάκρυ του Μητροπολίτη για τα εκατοντάδες προσφυγόπουλα που έφθασαν στο νησί μας ή για όσα δεν έφθασαν ποτέ;  Κρίμα!  
 

Το 2015 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το Lesvosnews.net , νέο ρεκόρ επισκέψεων - νέος σχεδιασμός ιστοσελίδας. Σας ευχαριστουμέ θερμά που και το 2015 μας δώσατε την πρώτη θέση στην επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων της Λέσβου .

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Μάριο Ιωάννιδη  (Web - Drupal Developer) για την τεχνική υποστήριξη της ιστοσελίδας.

Καλή Χρονιά.

 

 
Τι διάβασαν περισσότερο οι αναγνώστες του Lesvosnews.net    
Για κάθε μήνα σας παρουσιάζουμε τα 12 πιο δημοφιλή θέματα της ιστοσελίδας μας. 12 Χ 12 λοιπόν οι  αναρτήσεις του Lesvosnews με τα περισσότερα "χτυπήματα" το 2015

Μοιράσου το άρθρο!