Skip to main content
|

Ορφάνεψε η Καλλονή και η Λέσβος... "Έφυγε" ο συγγραφέας και συστηματικός ερευνητής της ιστορίας της Λέσβου, Αριστείδης Κυριαζής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ.. στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

 

Με έκπληξη και οδύνη, το πρωί της Τετάρτης 23 Ιουνίου, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, πληροφορήθηκε από τους οικείους του, την αγαπητή του σύντροφο Κωνσταντίνα και την κόρη του Ρηνιώ, το θάνατο του αγαπητού σε όλους τους συντοπίτες μας, Αριστείδη (Άρη) Κυριαζή, με τον οποίο και η ΟΛΣΑ και όλοι σχεδόν οι σύλλογοι σε Αττική και Λέσβο, είχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργαστεί, αξιοποιώντας όλο αυτόν τον πλούτο γνώσεων και έρευνας για όλο το νησί.

Εκφράζουμε εκ μέρους όλων των συλλόγων και των αποδήμων Λέσβιων της Αττικής, τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του αγαπητού φίλου, Άρη Κυριαζή και αντιπροσωπεία της ΟΛΣΑ, θα απονείμει το ύστατο χαίρε, στον άξιο συντοπίτη μας, την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ.. στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Αριστείδης Κυριαζής γεννήθηκε το 1946 στην Καλλονή Λέσβου όπου μαθήτευσε μέχρι και την Ε΄ τάξη Γυμνασίου. Αποφοίτησε από το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων στα Εξάρχεια.

Ήταν πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα έτη 1975-2010 ως καθηγητής και Διευθυντής Λυκείου και Τεχνικής Σχολής.

Είχε δημοσιεύσει άρθρα και έρευνες σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και σε πολυσυλλεκτικούς τόμους της Λέσβου και της Αθήνας, με παράλληλη δημοσιογραφία στον έντυπο τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Το 1996 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Δωδώνη" των Αθηνών το βιβλίο "Αναζητώντας την Ερατώ", το 1999 από τις ίδιες εκδόσεις και με επανέκδοση τον ίδιο χρόνο το βιβλίο "Η Ερατώ εις Λέσβον και εις τον Μυτιληναίων Αιγιαλόν", το 2010 το βιβλίο "Τα Αστέρια του Μουράγιου" από τις εκδόσεις "Αιολίδα" της Λέσβου και το 2018 το βιβλίο "Κολπος Καλλονής Λέσβου-Ιστορική Περιήγηση" από τις εκδόσεις της Λέσβου "Μύθος". Μέχρι το τέλος της ζωής του έγραφε...(Είχε ολοκληρώσει σχεδόν το νέο του βιβλίο...) .

Υπήρξε μέχρι και την προηγούμενη μέρα, ενεργός αρθρογράφος για ότι είχε σχέση με το αγαπημένο του νησί τη Λέσβο. Πρωταρχική αιτία ήταν όπως έλεγε σε όλους μας αλλά και στον συντοπίτη μας Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, σε συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει, ότι είναι η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλλονή Λέσβου, για την οποία αφιέρωνε το μεγαλύτερο τμήμα της αρθρογραφίας του σε έντυπα της Λέσβου και της Αθήνας.

Ιδιαίτερα η από το 2009 ανελλιπής δεκαπενθήμερη συνεργασία του στο «Εμπρός» της Λέσβου με τον τίτλο «Νήσος Λέσβος Αιολίς», που δανείστηκε από τον χαρακτηρισμό στο χάρτη του Κλαύδιου Πτολεμαίου (100-170 μ.Χ.) για τη Λέσβο, η οποία στέκει απέναντι στα παράλια της Μικράς Ασίας και κάτω από την Προποντίδα και την Τρωάδα, καθώς και η επίσης ανελλιπής συνεργασία του από το 2011 με το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» του Παναγιώτη Σκορδά, τον δέσμευαν στη συνεχή μελέτη της ιστορίας της Λέσβου και στην συνακόλουθη προβολή της.

Κατά δεύτερο λόγο, όπως περιέγραφε, η έρευνα και η συγγραφή άρθρων, μελετών και βιβλίων αποτελούσε μία από τις ευχάριστες ενασχολήσεις του, που είχε πλέον εξελιχθεί σε τρόπο ζωής, στη βάση της άποψης του Αριστοτέλη ότι: «Όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιθυμούν τη γνώση». («Πάντες άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει»).

Τα δημοσιεύματά του για τη Λέσβο αρχίζουν από το 1975, όταν διορίστηκε καθηγητής Φυσικής στη Μέση Εκπαίδευση και συνεχίστηκαν με τα τέσσερα βιβλία του. Το πρώτο: «Αναζητώντας την Ερατώ» (εκδόσεις «Δωδώνη», 1996), με πέντε από τα δεκαεπτά διηγήματά του, να αφορούν τη Λέσβο, το δεύτερο: «Η Ερατώ εις Λέσβον και εις τον Μυτιληναίων Αιγιαλόν» (εκδόσεις «Δωδώνη», 1999 και επανέκδοση τον ίδιο χρόνο), με περιγραφή της ζωής της Λέσβου του 1908, το τρίτο: «Τα Αστέρια του Μουράγιου» με περιγραφή της ζωής της Καλλονής Λέσβου του 1960 (εκδόσεις «Αιολίδα», 2010) και το τέταρτο: «Κόλπος Καλλονής Λέσβου - Ιστορική Περιήγηση» (εκδόσεις «Μύθος», 2018), που αφορά την ιστορία της περιοχής του Κόλπου Καλλονής από το απώτατο μυθολογικό παρελθόν μέχρι και την απελευθέρωση του νησιού το 1912 από την τουρκική κατοχή των 450 χρόνων.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία