Αφιερώματα

08/10/2019 - 06:05

Ξενοδοχείο Δάφνις και Χλόη

Βρίσκεται στην Λουτρόπολη Θερμής, περιοχή που φημιζόταν παγκοσμίως για τις θερμές ιαματικές πηγές και συνδέθηκε άρρηκτα με το περίφημο ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς». Αρχικός ιδιοκτήτης του κτιρίου ήταν ο Ιωάννης Καφετζέλλης, ο οποίος στέγασε στο κτίριο την επιχείρηση του, πανσιόν με την επωνυμία «Καλλιθέα», απευθυνόμενη κυρίως σε οικογένειες που επισκέπτονταν την περιοχή για λουτροθεραπεία. Η επιχείρηση καταγράφεται ήδη το 1929 σε οδηγό της εποχής, ωστόσο η ακριβής χρονολογία ανέγερσης του κτιρίου παραμένει άγνωστη, με πιθανότερη περίοδο τα τέλη της δεκαετίας του ’20. Το κτίριο παρέμεινε σε χρήση για πάνω από μισό αιώνα, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, όταν έκλεισε η επιχείρηση του αρχικού ιδιοκτήτη. Το 2006 ο χώρος αγοράστηκε από τον Ιωάννη Τρουμπούνη, ο οποίος προχώρησε στην επισκευή του κτιρίου που επαναλειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο με την ονομασία «Βίλα Δάφνις και Χλόη».

Το κτίριο διατάσσεται σε κάτοψη Π και ως επιστέγαση φέρει ξύλινη δίρριχτη κεραμοσκεπή, ενώ ο φέρων οργανισμός του αποτελείται από αργολιθοδομή, η οποία στην αρχική της μορφή ήταν επιχρισμένη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις με σκοπό την αξιοποίηση στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού με βασικότερη αλλαγή την προσθήκη δεύτερου ορόφου στο κεντρικό τμήμα της μεσαίας πτέρυγας. Τέλος, τόσο η διαμόρφωση της πρόσοψης της προσθήκης όσο και του αύλειου χώρου, δέχεται επιρροές από την τοπική εκκλησιαστική και μοναστηριακή αρχιτεκτονική της Λέσβου με πρόθεση του ιδιοκτήτη να προσδώσει αυτήν ακριβώς την αίσθηση στους επισκέπτες.

 

Πηγές:
Συνέντευξη της ομάδας περιεχομένου του Open Lesvos με τον νυν ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Ιωάννη Τρουμπούνη την 05-08-2019, απομαγνητοφώνηση Αύρα Μολυβιάτη.

OpenLesvos

Μοιράσου το άρθρο!