Αφιερώματα

06/10/2019 - 19:53

Ξενοδοχείο Θεόφιλος

Το κεντρικό κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται το ξενοδοχείο Θεόφιλος, χτίστηκε το 1920 και ανήκε στην γνωστή μυτιληνιά οικογένεια Σουρλάγκα. Το 2006, η οικογένεια Αποστόλα το αγόρασε από κληρονόμους των αρχικών ιδιοκτητών και το 2008 ξεκίνησαν οι εργασίες για να γίνει η μετατροπή του σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Στο συγκρότημα προστέθηκαν δύο ακόμη κτίρια και ο αύλειος χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2010. Η πρόσβαση στο συγκρότημα γίνεται μέσω δύο εισόδων, μία επί της οδού Σκρα και μία δεύτερη από τη μεριά του πάρκου Χατζηδήμου.

Το διατηρητέο κτίριο ήταν αρχικά μία αστική κατοικία με δύο ορόφους και χωρίς υπόγειο. Από μορφολογικής άποψης, μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία από το λεξιλόγιο του νεοκλασικισμού στις όψεις, όπως το διακοσμητικό ανάγλυφο αέτωμα με τις παραστάδες πάνω από την είσοδο.

Όταν έγινε η μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο το εσωτερικό ανασχεδιάστηκε για να καλύψει τις νέες ανάγκες.

Προστέθηκε υπόγειο για τη δημιουργία χώρου χαμάμ και σάουνας και σοφίτα, που δεν υπήρχε στην αρχική κατασκευή. Από τα αρχικά κουφώματα ελάχιστα έχουν διατηρηθεί ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και ορισμένα διακοσμημένα πλακίδια και τμήματα από τα αυθεντικά κάγκελα από χυτοσίδηρο, τα οποία βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση.

Μια περίτεχνη μαρμάρινη βρύση που σώζονταν από την αρχική κατασκευή έχει τώρα τοποθετηθεί στον χώρο του χαμάμ.

Ο ζωγραφικός διάκοσμος που υπάρχει στους χώρους υποδοχής, αλλά και σε ορισμένα δωμάτια, δεν είναι ο αρχικός και φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Γιώργο Μαρούδα.

 

Πηγές :

Συνέντευξη ομάδας Περιεχομένου Open Lesvos με τον κ Θεολόγο Αποστόλα και την κα Μαρία Τσιμπινού τον Σεπτέμβριο του 2019, απομαγνητοφώνηση Βούλα Σεραΐδου

 

OpenLesvos

Μοιράσου το άρθρο!