Skip to main content
|

Ειδική ενίσχυση δίνει στους αγρότες της Λέσβου η προσφυγική κρίση

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

«Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των αγροτών των νησιών του Αιγαίου, που υποφέρουν από την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι το θέμα της πρόσθετης στήριξης των εν λόγω αγροτών θα το θέσουμε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον επίτροπο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Χόγκαν στην Αθήνα, στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο κ. Αποστόλου είπε ότι ο επίτροπος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, στις οικονομικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες και εξήρε το θετικό πνεύμα του επιτρόπου για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό αγροτικό τομέα.
Η συνέντευξη άρχισε με την πανηγυρική παρουσίαση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης για τη φάβα Φενεού, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγών, που καλλιεργούν το προϊόν στις περιοχές της ορεινής Κορινθίας.
Θα διασφαλίσουμε ώστε ο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων θα προστατευτεί στις συμφωνίες των ελεύθερων συναλλαγών, το κάναμε με τον Καναδά, με τη Ν. Αφρική, θα το κάνουμε και με τις ΗΠΑ, είπε ο κ. Χόγκαν.
Ο «νονός», είπε ο κ. Αποστόλου κοιτάζοντας τον επίτροπο, ο οποίος έδειχνε δημόσια το πιστοποιητικό της φάβας Φενεού, «έχει και την ευθύνη να υπερασπιστεί το όνομα που έδωσε. Εμείς χαιρόμαστε, γιατί έχετε θέση υπέρ της υπεράσπισης των Γεωγραφικών Ενδείξεων».
Ο κ. Αποστόλου ευχαρίστησε τον επίτροπο γιατί στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, η Επιτροπή κατέληξε στη δέσμευση για τη φέτα, μέσα στον μεταβατικό χρόνο έως την έναρξη ισχύος της, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης της συμφωνίας, με στόχο την πλήρη προστασία της, θέμα που συζητήθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός με τον επίτροπο, όπως διευκρίνισε ο πρώτος.
Αναφερόμενος στην αναγνώριση της φάβας Φενεού, είπε ότι «θα δώσει δυναμική στην υπεράσπιση των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης» και πρόσθεσε ότι «η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που μας προσφέρουν τα μοναδικά γεωργικά προϊόντα μας, αποτελεί μονόδρομο για τη συμβολή του κλάδου να βγούμε από την κρίση».
Ειδική μνεία έγινε για την ΚΑΠ και για την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών οι οποίες συζητιούνται στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι «η ΚΑΠ δεν πρόκειται να επανεθνικοποιηθεί» και ότι «παρέχει αρκετή ευελιξία στα κράτη-μέλη». Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία των «άμεσων ενισχύσεων», που αποτελούν «δίχτυ ασφαλείας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα διασφαλίζουν στους αγρότες ικανοποιητικό εισόδημα.
«Αυτό που καταφέραμε με την αναγνώριση της φάβας Φενεού, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αγροτικής ένωσης, που συνέβαλαν στην προώθηση του προϊόντος.
Ειδικά για τους συνεταιρισμούς, ο επίτροπος τόνισε, ότι «πρέπει να εμπλακούν περισσότεροι αγρότες σε αγροτικές ομάδες και ενώσεις» και ο υπουργός δέχθηκε επίσης, ότι στο θέμα του συνεταιρίζεσθαι δεν έχουμε βρει ακόμη τον βηματισμό μας.
Ερωτηθείς για το «ελληνικό γιαούρτι», ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι δεν ανήκει στα προστατευμένα προϊόντα και η καλή του ποιότητα οδηγεί τους ανταγωνιστές στην αντιγραφή του.
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι γίνεται προσπάθεια και ανέφερε ότι εμείς αντιδράσαμε με δύο επιστολές προς τον κ. Χόγκαν και τον κ. Βιτένις Αντριουκαϊτις (υγεία και ασφάλεια τροφίμων) και ο τελευταίος μας απάντησε ότι παραπλήσιες ονομασίες πχ «τύπος ελληνικού γιαουρτιού» ή «ελληνική συνταγή» είναι παραπλανητικά και η Επιτροπή δεν συμφωνεί.
Στο κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης των αγροτών με συμφέροντες όρους, ο επίτροπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία πρέπει να βρει τα εργαλεία για τη χρηματοδότηση των αγροτών και την αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών γεωργικών προγραμμάτων. Παράλληλα τόνισε τη σημασία της ενιαίας αγοράς των 27 για τα ελληνικά προϊόντα, καθώς απορροφά το 70% των ελληνικών εξαγωγών.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία