Αγροτικά - Αλιεία

21/11/2019 - 06:52

"Εξαιτίας του ανταγωνισμού δεν δίνουμε τιμές για το γάλα" - Αδιέξοδο στη χθεσινή σύσκεψη

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου μετά τη χθεσινή σύσκεψη κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και εμπόρων που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου , καταγγέλλει την αδιάλλακτη στάση εμπόρων και τυροκομικών μονάδων του νησιού,  που αρνήθηκαν να δώσουν επίσημα τιμή για το φετινό γάλα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή θα κυμανθεί στα περσινά πλαίσια , επικαλούμενοι  δυσκολίες λόγο ανταγωνισμού στην διάθεση του τελικού προϊόντος ( φέτα – λαδοτύρι κ.α. ). 

        Οι μικρομεσαίοι   κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορούν να έχουν κοινά συμφέροντα με εμπόρους, τυροκομικές μονάδες και μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου , των οποίων ο μόνος στόχος είναι η αύξηση των κερδών τους. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να στρέψουν τα βέλη τους στους κύριους υπεύθυνους για την δεινή θέση που βρίσκονται , που δεν είναι άλλη απ’ την αγροτική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και από την Κοινή Αγροτική  Πολιτική τις Ε. Ε. που θέλει και δρομολογεί σταδιακά με κάθε αναθεώρησή της , τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

          Η Ομοσπονδία τους καλεί να συσπειρωθούν ενεργά στους συλλόγους που υπάρχουν , να φτιάξουν νέους σε χωριά  που δεν υπάρχουν και με συνεχή πάλη να διεκδικήσουν μια άλλη αγροτική πολιτική  που θα τους εξασφαλίζει  ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειές τους, να παραμείνουν στις εκτροφές και τις καλλιέργειές τους. Τους καλεί να παλέψουν για μια άλλη ανάπτυξη του κλάδου , οι οποία θα τους στηρίζει ενεργά για να παράγουν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες  των λαϊκών οικογενειών .

       Τέλος καλούμε τους κτηνοτρόφους να ενώσουν τη φωνή και τη δύναμή τους με τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού , που φέτος βρίσκονται σε χειρότερη θέση λόγο των εξευτελιστικών τιμών του λαδιού και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε Παλλεσβιακό συλλαλητήριο με κύρια αιτήματα τις χαμηλές τιμές σε λάδι – γάλα – κρέας , το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών  και την παντελή απουσία αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.      

 ----

 

Η "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ" για τη χθεσινή συνάντηση:

 

H συζήτηση γύρω από την τιμή του γάλακτος δηλαδή αν θα είναι 0.85 που ζητούν οι κτηνοτρόφοι ή 0.75 που δίνουν οι τυροκόμοι είναι αποπροσανατολιστική και αδιέξοδη.

Με τους βοσκοτόπους στη κατάσταση που βρίσκονται και χωρίς σχέδια βελτίωσης και εισαγωγές ζωοτροφών, με εισαγωγές γάλακτος και σκόνης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ΠΟΠ, με θέματα ποιότητας στο γάλα, με έλλειψη εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων αλλά και τυροκόμων, με τις αρρώστιες που δεν αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια, με ανύπαρκτη προώθηση των προϊόντων που αναγκάζονται να μπουν στη μέγκενη των σουπερ-μάρκετς κλπ δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση των προβλημάτων.

Η Περιφέρεια οφείλει να συνεργαστεί με όλους με βάση ολοκληρωμένο σχέδιο για να γίνουν βελτιώσεις (ή και ανατροπές αν χρειαστεί) σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και της διακίνησης των προϊόντων σε μια λογική "από το χωράφι στο ράφι και στο πιάτο του τουρίστα". Πρέπει να εστιαστούμε στη παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της νησιωτικότητας.

Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί εδώ και χρόνια και χρειάζεται τόσο η πολιτική βούληση ώστε να σπάσουν τα αποστήματα που υπάρχουν και κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών όσο και η βούληση των παραγωγών να αλλάξουν σελίδα μακριά από πρακτικές που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Λέσβο αλλά και άλλα νησιά της Περιφέρειας, δεν αφορά μόνο το γάλα. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει καταθέσει τις θέσεις της για τα αγροτικά θέματα (http://ioannispilanis.blogspot.com/2019/10/blog-post_30.html) και έχει κάνει επερώτηση στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης με συγκεκριμένες προτάσεις (http://ioannispilanis.blogspot.com/2019/11/blog-post_11.html) και περιμένει απαντήσεις.

Μοιράσου το άρθρο!