Αγροτικά - Αλιεία

19/07/2012 - 09:34

Καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο με καολίνη

yle="text-align:justify;"> 

 

Κι ενώ στη Λέσβο ακόμη περιμένουμε όπως κάθε χρόνια πότα θα αρχίσει η δακοκτονία  υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί στη Λέσβο που δεν κάθονται με δεμένα χέρια ..

Αντίθετα εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους καταπολέμησης του δάκου που πρώτη φορά εφαρμόζονται στη Λέσβο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ελαιοπαραγωγός και Γεωπόνος (πρώην προϊστάμενος της Δ/νσης Γεωργίας Λέσβου) κος Ιωάννης Αντωνίου.

Ο κος Αντωνίου πριν μερικά χρόναι είχε εφαρμόσει σε ελαιόκτημα στην περιοχή Χάλικας Μυτιλήνης δοκιμαστικό ψεκασμό των ελαιόδεντρων με καολίνη (σε περίπου 200 ελαιόδεντρα) με θεαματικά αποτελέσματα.  Είναι η πρώτη φορά στη Λέσβο που εφαρμόστηκε μαζικά αυτός ο τρόπος καταπολέμησης του δάκου.

Ας δούμε όμως τι είναι ο καολίνης και πως λειτουργεί:

 

Τι είναι ο καολίνης: Ο καολίνης είναι ένα φυσικό ορυκτό (πλούσια κοιτάσματα καολίνη βρίσκονται στη Μήλο) που έχει λευκό χρώμα και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο.Ο καολίνης, κυκλοφορεί και ως «η καολίνη». Είναι πέτρωμα αργιλοπυριτικό, και είναι πάντοτε προϊόν αλλοίωσης άλλων αργιλοπυριτικών ορυκτών, κυρίως αστρίων, είτε με αποσάθρωση είτε με υδροθερμική δραστηριότητα και το μήλινο έδαφος διαθέτει αρκετή από αυτήν.

 Οι άνθρωποι εξακολουθούν να βγάζουν καολίνη από τη γη. Μόνο από το έδαφος της Ευρώπης βγάζουν πάνω από 6000 τόνους το χρόνο.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Λάμψη:Μαργαριτώδης σε καλά κρυσταλλωμένο υλικό, αλαμπής σε συσσωματώματα.
Χρώμα:Λευκό. Συχνά υποκίτρινο, κοκκινωπό, καστανωπό, τεφρό εξαιτίας προσμείξεων. Λευκή στεατώδης ποικιλία είναι ο νακρίτης.
Γραμμή σκόνης:Λευκή μέχρι υποκίτρινη.
Σκληρότητα:2 - 2½. Η μικρότερη σκληρότητα που παρουσιάζει μερικές φορές οφείλεται στα εύθρυπτα συσσωματώματά του.
Ειδικό βάρος:2,6.
Σχισμός:Πολύ τέλειος κατά (001). Δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.
Διαφάνεια:Οι κρύσταλλοι είναι ημιδιαφανείς ενώ οι μάζες αδιαφανείς.
Τηκτικότητα: 
Παρατηρήσεις:Μικρά, λεπτά ρομβικά ή ψευδοεξαγωνικά πλακίδια ορατά με το μικροσκόπιο. Συνήθως όμως βρίσκεται σε συμπαγή ή εύθρυπτα συσσωματώματα. Ο καολινίτης αποτελεί το κύριο ορυκτό συστατικό του καολίνη και της αργίλου. Είναι πάντοτε δευτερογενές ορυκτό, προϊόν αλλοίωσης άλλων αργιλοπυριτικών ορυκτών, κυρίως αστρίων, είτε με αποσάθρωση είτε με υδροθερμική δραστηριότητα (καολινίωση αστρίων). Ο καολίνης έχει λιπαρή αφή, κολλά στη γλώσσα, γίνεται πλαστικός όταν υγρανθεί, μυρίζει άργιλο όταν εκπνεύσουμε πάνω του. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή πορσελάνης, δύστηκτων υλικών, χαρτιού, χρωμάτων, λαστίχων, πλαστικών και κεραμικών.
Όνομα:Από την κινέζικη λέξη kao-ling = ψηλή ράχη που είναι η ονομασία του βουνού κοντά στο Jaucha Fa, Jianxi (Κίνα) όπου βρέθηκε.

 

 

Πως λειτουργεί: Ο καολίνης είναι ένα υψηλής καθαρότητας φυσικό ορυκτό, το οποίο δημιουργεί ένα λεπτό άσπρο στρώμα. Οι ελιές όταν ψεκαστούν με αυτό το σκεύασμα γίνονται άσπρες από την κορφή μέχρι την ρίζα.   Εκδηλώνει εντομοαποθητική και ακαρεοαποθητική δράση, αφού οι κόκκοι καολίνης που κολλούν στο εξωτερικό του σώματος του ζωικού εχθρού έχει ως αποτέλεσμα να τα απομακρύνει. Επίσης, καθίσταται δυσχερής η διατροφή τους και η ωοθεσία τους σε ψεκασμένο από καολίνη φυτικό ιστό.  Επίσης προστατεύει την καλλιέργεια αρχικά από ηλιακά εγκαύματα και θερμικές καταπονήσεις. 

Βέβαια όσο μεγαλώνει ο καρπός και η επιφάνειά του η κάλυψή του με καολίνη μειώνεται κι αυξάνει ο κίνδυνος ο δάκος να αφήσει το αβγό του. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό είναι να ψεκάζεται το δένδρο κατά την περίοδο αύξησης του καρπού κάθε μήνα από τον Ιούνη μέχρι τον Σεπτέμβριο, που ολοκληρώνεται η περίοδος αύξησης του καρπού.

 Μικρά Μυστικά

Υπάρχουν μερικά μυστικά για τη σωστή εφαρμογή του ψεκασμού όπως μας λέει ο κος Αντωνίου. Σε αυτή την καταπολέμηση του δάκου, χρησιμοποιούμε το σκεύασμα καολίνη μαζί με προσκολλητικό λάδι και χρειάζεται διαρκή ανάδευση ώστε να είναι ομοιόμορφος ο ψεκασμός.

----------------------

Μήπως λοιπόν θα πρέπει να αλλάξουμε  το τρόπο που βλέπουμε τη δακοκτονία  και να πάμε κόντρα στις βιομηχανίες γεωργικών φαρμάκων ;

Μοιράσου το άρθρο!