Skip to main content
|

Κινδυνεύει ο ελαιώνας της Λέσβου από το Xylella fastidiosa;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

 Κινδυνεύει ο ελαιώνας της Λέσβου από το Xylella fastidiosa; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα της ενημερωτικής  ημερίδας του έργου "Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του" που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο Λέσβου.


Δυστυχώς την άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα παρακολούθησαν μόνο Γεωτεχνικοί και ελάχιστοι ελαιοκαλλιεργητές και τυποποιητές ελαιόλαδου. 

Την ημερίδα διοργάνωσαν ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών& Αμπέλου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  & Αλιείας, Π.Ε. Λέσβου).


Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Δ/ντης της ΔΑΟΚ κ. Γιώργος Λαγουτάρης. Στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε τη σημασία που έχει το συγκεκριμένο έργο καθώς έρχεται να αντιμετωπίσει έναν κίνδυνο που διατρέχει ο ελαιώνας της Λέσβου. Στόχος του έργου δεν είναι μόνο ο έλεγχος για τον αν το παθογόνο βακτήριο εμφανιστεί στο νησί μας αλλά να υπάρχουν έτοιμες δράσεις για την αντιμετώπισή του και την αποτροπή εξάπλωσης. Επίσης γίνονται και συμπληρωματικές δράσεις σχετικά με τις ασθένειες του λεσβιακού ελαιώνα.


Εκ μέρους της Περιφέρειας ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος εξήρε την άπογη συνεργασία της Περιφέρειας με το Ινστιτούτο Ελιάς και ευχήθηκε αυτή η τόσο σημαντική προγραμματική σύμβαση να συνεχιστεί και από την επόμενη περιφερειακή αρχή.

σ

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: 

Παρουσίαση του έργου «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του»-XyLeVA. 
Δρ. Νεκτάριος Καβρουλάκης
 
Το βακτήριο X. fastidiosa. Σύγχρονα δεδομένα.
Καθηγητής Δημήτριος Γκούμας

Ανθεκτικότητα ποικιλιών ελιάς στο παθογόνο X. fastidiosa: Η περίπτωση των τοπικών ποικιλιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Δρ. Ματθαίος Μαθιουδάκης

 
Έντομα φορείς του παθογόνου X. fastidiosa. Η κατάσταση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Δρ. Ιωάννης Κουφάκης

Φυτοπαθολογικά προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας..
Δρ Εμμανουήλ Μαρκάκης.

 
Σύγχρονες πρακτικές ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σημαντικών εντομολογικών εχθρών της ελιάς
Δρ Καλαϊτζάκη Αργυρώ

 

Στην ημερίδα αναφέρθηκε αναλυτικά η περίπτωση της Ιταλίας όπου  για πρώτη φορά το 2013 εντοπίστηκε από τις Ιταλικές φυτοϋγειονομικές αρχές στην επαρχία της Απουλίας και τα αποτελέσματα υπήρξαν καταστροφικά για τον ελαιώνα της περιοχής. 


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την την κατάσταση της έρευνας για τον έλεγχο του βακτηρίου. Τα κύρια αποτελέσματα που
παρουσιάστηκαν στην  περιλάμβαναν ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο και την έγκαιρη ανίχνευση της Xylella. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα σχετικά με έντομα-φορείς του παθογόνου. Σχετικά με τις κύριες ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν στο Βόρειο Αιγαίο (αδραμυτιανή, κολοβή, θρουμπολιά) τα πρώτα αποτελέσματα από μολύνσεις - εμβολιασμούς που έγιναν σε περιοχή της Ιταλίας είναι ενθαρρυντικά σχετικά με την ανθεκτικότητα των δένδρων στο βακτήριο με την αδραμυτιανή να έχει καλύτερες ενδείξεις αλλά όπως τονίστηκε χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να υπάρχουν συμπεράσματα.

Επίσης στις ομιλίες παρουσιάστηκε αναλυτικά η δράση του βακτηρίου. Το βακτήριο που προσβάλει τα αγγεία του ξύλου των φυτών όπου και πολλαπλασιάζεται. Η παρουσία του εκεί παρεμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων από τη ρίζα στους βλαστούς των φυτών. Αρχικά τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα όπως αυτά της έλλειψης νερού (μαρασμό, νεκρώσεις, καψάλισμα φύλλων και ξήρανση κλαδίσκων), ή όμοια με θρεπτικές διαταραχές (τροφοπενίες, τοξικότητες) και τελικά εξασθένηση και ταχεία κατάρρευση.
Τα συμπτώματα όμως μπορεί να μπερδευτούν με αυτά που προκαλούνται από άλλα αίτια όπως η προσβολή από τον μύκητα Verticillium dahlia ή αβιοτικούς παράγοντες όπως η έλλειψη νερού, η υψηλή αλατότητα, οι θρεπτικές διαταραχές και τα ηλιοκαύματα. Υπάρχει περίπτωση προσβεβλημένα φυτά να μην εμφανίζουν άμεσα τα συμπτώματα εξωτερικά, να είναι δηλαδή ασυμπτωματικά. Αυτό καθιστά δύσκολο ή σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό της ασθένειας μακροσκοπικά. Στο σημείο αυτό τονίστηκε από τους ομιλητές πόσο σημαντικό είναι να γίνεται σωστά η δειγματοληψία. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ληφθούν επιπλέον 40 δείγματα από τον ελαιώνα της Λέσβου.

Εν κατακλείδι αν κάτι που πρέπει να μείνει από την σημερινή ημερίδα είναι ότι ο ελαιώνας της Λέσβου δεν κινδυνεύει άμεσα αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση. Επαγρύπνηση σημαίνει έλεγχος και δειγματοληψίες στον ελαιώνα της Λέσβου και ετοιμότητα εφαρμογής των δράσεων αντιμετώπισης του βακτηρίου.

 

Δείτε φωτο και βιντεο:

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις