Μεσότοπος: O Συνεταιρισμός ανταμείβει τους κτηνοτρόφους και ανοίγει δουλειές
Ο Μεσότοπος είναι ένα χωριό της Λέσβου 800 περίπου κατοίκων και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Στο χωριό αυτό οι κτηνοτρόφοι είχαν την... τύχη και την... πρόνοια βέβαια να οργανωθούν σε ένα μικρό, πλην όμως δυναμικό συνεταιριστικό σχήμα, το οποίο πάει συνέχεια μπροστά, επεκτείνει τις δουλειές του και το κυριότερο ανταμείβει τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Έχει 160 κτηνοτρόφους-μέλη ωστόσο το πελατολόγιό του αριθμεί περί τους 2.000 παραγωγούς και όπως μας λέει ο Μάνος Κωνσταντιδέλλης που είναι μέλος της διοίκησης αλλά ταυτόχρονα εκτελεί και χρέη γενικού διευθυντή, από το 2018 που η οργάνωση μπήκε στα δικά της τυροκομικά, τα πράγματα πάνε από το καλό, στο καλύτερο, ενώ προγραμματίζονται κι άλλες δράσεις.
Αποδεικτικό της καλής πορείας του Συνεταιρισμού που θα συμμετάσχει και στην ΕΘΕΑΣ, είναι η τιμή που προσφέρει στους παραγωγούς για το αιγοπρόβειο γάλα, που παραλαμβάνει, για τις ανάγκες που έχει όσον αφορά στην Φέτα που παράγει, τα υπόλοιπα τυριά (σκληρά), αλλά και το γιαούρτι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για την τρέχουσα σεζόν ο Συνεταιρισμός που διαθέτει σούπερ μάρκετ αλλά και... βενζινάδικο, πληρώνει το πρόβειο γάλα 90 λεπτά, 96 το βιολογικό και 59 το γίδινο πέρσι πλήρωνε 79 το πρόβειο (με προοπτική να δοθούν έξτρα 3-4 λεπτά μόλις βγει το 2020) και 55 το γίδινο και πρόπερσι 74 το πρόβειο και 45 το γίδινο, πάντα δηλαδή τις υψηλότερες τιμές στο νησί της Λέσβου. Σ’ αυτές τις τιμές, πρέπει να προσθέσει και το ποιοτικό παρακράτημα που λαμβάνουν κάθε χρόνο για το γάλα οι κτηνοτρόφοι και το οποίο ανέρχεται επιπλέον σε 6-7 λεπτά ανά κιλό. Ο Συνεταιρισμός έχει κάνει συνέργειες με δυο ιδιώτες για να παράξει τα τυροκομικά του προϊόντα με ντόπιο γάλα.
Συνολικά ο Συνεταιρισμός αγοράζει 3.500 τόνους πρόβειο γάλα και περί τους 500 γίδινο, για να καλύψει τις αυξημένες, τελευταία, ανάγκες του. Παράλληλα, όπως μας λέει το πολύπειρο στέλεχος, ο Συνεταιρισμός θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα Leader (ύψους 600 χιλ. ευρώ από τα οποία τα 450.000 επιδότηση) για κατασκευή τυροκομείου, ενώ θα μπει και γενικότερα στα τρόφιμα, κατασκευάζοντας ένα εργαστήριο, που θα παράγει εκτός από παγωτό, αλοιφές, σφολιατοειδή κ.λπ. μετά από έγκριση του προγράμματος ΕΠΑΝΑΚ ύψους 200.000 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά είναι επιδότηση. Παράλληλα σκοπεύει να κάνει και εμφιάλωση ελαιολάδου μέσω και της αξιοποίησης των παλιών του εγκαταστάσεων.
Ο εν λόγω Συνεταιρισμός που έχει μέλη από τα χωριά Μεσότοπου, Άντισσας, Ερεσού, Άγρας και Σιγρί αποτελεί τρανό παράδειγμα καλής συνεννόησης μεταξύ των παραγωγών σε ένα τόπο, που ίσως είναι αυτονόητο ως προσανατολισμός λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιού, πλην όμως δεν το συναντούμε εύκολα. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντιδέλλης καλεί όσους παραγωγούς δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κάποια οργάνωση να απευθυνθούν στο Μεσότοπο.
Μπίκας Αλέξανδρος/ agrotypos.gr