Μedia

26/04/2024 - 12:37

Η Μεγάλη Εβδομάδα στην ΕΡΤ

Με ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, η ΕΡΤ θα κρατήσει συντροφιά στο τηλεοπτικό κοινό τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. Από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικά ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς και συναυλίες κλασικής και βυζαντινής  μουσικής, αλλά και εκπομπές με  γαστρονομικές προτάσεις στο πνεύμα των ημερών. Επίσης, η δημόσια Τηλεόραση, συμμετέχοντας στο Θείο Δράμα, θα μεταδώσει τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε απευθείας σύνδεση με τους Καθεδρικούς Ιερούς Ναούς Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

 

 

ΕΡΤ1

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/04/2023

Τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου στις 14:00, η «ΠΟΠ Μαγειρική» και ο καταξιωμένος σεφ της εκπομπής, Ανδρέας Λαγός, υποδέχονται μία εκλεκτή καλεσμένη, την τραγουδίστρια, ηθοποιό και YouTuber Εβελίνα Νικόλιζα. Μαζί μαγειρεύουν δύο πολύ νόστιμα νηστίσιμα πιάτα, ρεβίθια και ταχίνι και κρέμα με κουβερτούρα και φυτικό γάλα.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ  30/04/2024

Στις 14:00, την κουζίνα της «ΠΟΠ Μαγειρικής» επισκέπτεται ο τραγουδιστής και παρουσιαστής, Παναγιώτης Ραφαηλίδης. Μαζί με τον Ανδρέα Λαγό μαγειρεύουν δύο γευστικές συνταγές, η μία σουπιές με σπανάκι και χόρτα και η άλλη -επειδή η νηστεία θέλει και το γλυκό της- κομπόστα από ξερά φρούτα.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  01/05/2024

Στις 21:00 μεταδίδεται το θρησκευτικό δράμα «Ο παράδεισος είναι αληθινός» σε σκηνοθεσία Ράνταλ Γουάλας. Βασισμένη στο ομότιτλο best seller των New York Times, το «Heaven is for real»  με τον υποψήφιο για Όσκαρ και βραβευμένο με Emmy, Κρεγκ Κινίαρ, η ταινία μεταφέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία που έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο -την εξαιρετική εμπειρία ενός μικρού αγοριού που άλλαξε τη ζωή του και την αναζήτηση του πατέρα του για το θάρρος και την πεποίθηση να μοιραστεί την ανακάλυψη του γιου του με τον κόσμο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ  02/05/2024

Στις 14:00, ο Ανδρέας Λαγός υποδέχεται στην κουζίνα της «ΠΟΠ Μαγειρικής» την αγαπημένη ηθοποιό, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Κάρμεν Ρουγγέρη. Μαζί μαγειρεύουν ένα γευστικότατο μπριάμ με φασολάκιααγκινάρες και αρακά, αλλά και ένα διαφορετικό λαχταριστό ψωμί με ελιές, λιαστή ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά.

Στις 20:10, η Μάγια Τσόκλη περνάει «Μία μέρα στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών». Στο βάθος της χαράδρας του Μενοικίου Όρους, βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών, όπου στέκει, οκτώ αιώνες τώρα, ένα μνημείο εκπληκτικής ομορφιάς της βυζαντινής τέχνης. Μια μικρή οχυρωμένη πολιτεία, αποτέλεσμα απέραντης πίστης, διαδοχικών προσθηκών, λεηλασιών, ανακαινίσεων, καταστροφών, επεμβάσεων, ανθρώπινου μόχθου…

Στις 22:45, μεταδίδεται το βιογραφικό ιστορικό δράμα «Παύλος, ο Απόστολος του Χριστού» (Paul, Apostle of Christ), σε σκηνοθεσία Άντριου Χάιατ με τους Τζιμ Καβίζελ, Τζέιμς Φόκνερ, Ολιβιέ Μαρτίνεζ, Τζοάν Γουόλεϊ κ.ά. Υπόθεση: Ρώμη, 67 μ.Χ. Ο Λουκάς, ως φίλος και γιατρός, ρισκάρει τη ζωή του όταν επιχειρεί να μπει στην πόλη της Ρώμης για να επισκεφθεί τον Παύλο, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος στο πιο σκοτεινό και ζοφερό κελί της φυλακής του Νέρωνα. Οι δύο άνδρες παλεύουν ενάντια σε έναν αποφασισμένο αυτοκράτορα και τις αδυναμίες του ανθρώπινου πνεύματος, προκειμένου να ζήσουν το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και να διαδώσουν το μήνυμά τους στον κόσμο.

Η ταινία θα μεταδοθεί σε επανάληψη τη Μεγάλη Παρασκευή στις 10:00 το πρωί.

Στις 14:00, το στούντιο της ΠΟΠ Μαγειρικής επισκέπτεται ο γνωστός ηθοποιός  Δημήτρης Καμπόλης. Μαζί με τον Ανδρέα Λαγό δημιουργούν δύο νηστίσιμα πιάτα, αρχικά ζυμαρικά με σάλτσα από πατάτα και μύδια κι ένα θρεπτικό και παραδοσιακό σταρόζουμο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  03/05/2024

Το ντοκιμαντέρ «Όλην Εκείνην την Aχόρταστον Mαγείαν» μεταδίδει η ΕΡΤ1 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στις 13:00. Η ταινία του Παναγιώτη Κουντουρά μάς μεταφέρει με σεβασμό το ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης και πένθους που κυριαρχούν και χαρακτηρίζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Σκιάθο, όπου ακολουθείται το αγιορείτικο τελετουργικό της Ακολουθίας του Επιταφίου. Πρωταγωνιστές είναι οι κάτοικοι της Σκιάθου, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών που βιώνουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο το αγιορείτικο εθιμοτυπικό. Το έαρ συνεορτάζει κι ένα ολόκληρο νησί βιώνει με μοναδικό τρόπο «Όλην εκείνην την αχόρταστον μαγείαν» του Θείου Δράματος.

Στις 14:00, το στούντιο της «ΠΟΠ Μαγειρικής» επισκέπτεται ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Καμπόλης. Μαζί με τον Ανδρέα Λαγό, δημιουργούν δύο νηστίσιμα πιάτα, αρχικά ζυμαρικά με σάλτσα από πατάτα και μύδια κι ένα θρεπτικό και παραδοσιακό σταρόζουμο.

Στις 15:30, η ΕΡΤ1 μεταδίδει το βιογραφικό ιστορικό δράμα «Ο Βαραββάς» (Barabbas), σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Φλέτσερ, με τους Άντονι Κουίν, Άρθουρ Κένεντι, Σιλβάνα Μανγκάνο, Τζακ Πάλανς, Βιτόριο Γκάσμαν, Χάρι Άντριους. Η ταινία που είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Περ Λάγκερκβιστ, αφηγείται τη ζωή του ληστή Βαραββά, όπως αναφέρεται στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, καθώς και σε άλλα Ευαγγέλια της Εκκλησίας.

Στις 19:10, η σειρά ντοκιμαντέρ «Ιστορικά προσκυνήματα» επισκέπτεται την Πάτμο, το νησί του Αιγαίου το οποίο αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Χριστιανούς, ιδιαίτερα η σπηλιά της Αποκάλυψης, όπου σχίστηκε ο βράχος σε τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, και από εκεί ακουγόταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης. Αφήγηση: Έλενα Μαραγκού.

Στις 20:10, στο πλαίσιο της εκπομπής «Στους δρόμους των Ελλήνων», η Μάγια Τσόκλη επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη και ζει τη «Μεγάλη Εβδομάδα στην άλλη Ελλάδα».

Στις 21:10, θα παρακολουθήσουμε την κοινωνική δραματική περιπέτεια  «Αδελφός Άννα» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου με τους Πέτρος Φυσσούν, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάνος Κατράκης, Βύρων Πάλλης, Χαριτίνη Καρόλου κ.ά. Ο Ανδρέας, ανιψιός τού προ οκταετίας αποβιώσαντος ηγούμενου της Μονής Διονυσίου, καταφτάνει στο Άγιον Όρος με μια ομάδα αρχαιοκαπήλων, με σκοπό να κλέψουν έναν ολόχρυσο και γεμάτο πολύτιμους λίθους σταυρό, γνωστό ως Σταυρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μία Εβραιοπούλα, η Άννα -την οποία ο πατέρας της είχε εμπιστευτεί από μωρό στον ασκητή Βασίλειο- συνεχίζει να παριστάνει το καλογεροπαίδι. Καταφέρνει να ανακαλύψει σταδιακά την όλη σκευωρία και κινητοποιείται για τη ματαίωση της κλοπής.

Στις 22:40, μεταδίδεται το βιβλικό ιστορικό δράμα «Ανάσταση» (Risen) σε σκηνοθεσία Κέβιν Ρέινολντς, με τους Τζόζεφ Φάινς, Τομ Φέλτον, Κλιφ Κέρτις, Πίτερ Φερθ, Στίβεν Χάγκαν, Μαρία Μπότο, Μις Μπόικο. Στην ταινία ο σκηνοθέτης Κέβιν Ρέινολντς εξετάζει από τη δική του οπτική τα γεγονότα που προηγήθηκαν και αυτά που ακολούθησαν μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Η ταινία ξεχωρίζει για την ανατρεπτική της οπτική, καθώς αντιμετωπίζει την πασίγνωστη ιστορία της Ανάστασης ως ένα μυστήριο, το οποίο καλείται να λύσει ένας καχύποπτος Ρωμαίος στρατιώτης.

------

 

ΕΡΤ2

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑÏΩΝ 28/04/2023

Τη σειρά ντοκιμαντέρ «Γυναικεία μοναστήρια», θα παρακολουθήσετε από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 07:00. Η σειρά ταξιδεύει στην Ελλάδα και επισκέπτεται μικρούς παράδεισους, πνευματικές οάσεις, που το σύγχρονο κίνημα του ορθόδοξου γυναικείου μοναχισμού συντηρεί για να συναντά τον Θεό και να προσφέρει στους ορθόδοξους, τόπους περισυλλογής και εσωτερικού ησυχασμού.

Στις 08:30 θα παρακολουθήσετε Ύμνους της Κυριακής των Βαΐων από τη μουσική εκπομπή «Βυζαντινοί ύμνοι».

Στις 08:45, μεταδίδεται η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Την κοινωνική δραματική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», που αποτελεί διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, παραγωγής 1975, θα παρακολουθήσετε από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 13:00. Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης. Τηλεοπτική διεύθυνση: Κώστας Λυχναράς. Παίζουν: Αλέξης Γκόλφης, Δήμος Σταρένιος, Γεωργία Βασιλειάδου, Κάτια Δανδουλάκη, Λυκούργος Καλλέργης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Αργύρης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούντας, Κώστας Γκουσγκούνης, Τζένη Φωτίου, Νίκος Χατζίσκος, Μαίρη Ιγγλέση, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Βασίλης Τσάγκλος, Ελένη Ζαφειρίου Στάμυ Κακαρά, Νίκος Καλογερόπουλος, Νάσος Κεδράκας, Ηρώ Κυριακάκη, Φοίβος Ταξιάρχης κ.ά.

Στις 19:00, θα παρακολουθήσετε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, Θεσσαλονίκη.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/04/2023

Τη γαστρονομική σειρά εκπομπών «Γεύσεις από Ελλάδα» με τη Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτηθα παρακολουθήσετε από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 08:30. Παρουσιάζονται νηστίσιμες συνταγές, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας. Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.
Τα επεισόδια έχουν ως εξής: «Ταχίνι – Μεγάλη Δευτέρα», «Θαλασσινά – Μεγάλη Τρίτη», «Τα αλάδωτα – Μεγάλη Τετάρτη», «H προετοιμασία της Λαμπρής – Μεγάλη Πέμπτη».

Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη στις 18:40 και τη Μεγάλη Πέμπτη στις 18:30, η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα των Ιερών Ευαγγελίων για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο έξι εκπομπών, παραγωγής 1979, που σκηνοθέτησε ο Παντελής Βούλγαρης, στις οποίες η αξέχαστη ηθοποιός διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον και απαγγέλλει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στις 19:00, μεταδίδεται η Ακολουθία του Νυμφίου, σε απευθείας σύνδεση με τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας.

Στις 21:30, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Σαν παραμύθι», μεταδίδεται το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 2006, σε σκηνοθεσία-σενάριο Νίκου Παπαθανασίου, αφηγείται τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τον 17ο αιώνα στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ  30/04/2024

Στις 19:00, μεταδίδεται η Ακολουθία του Νυμφίου, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιώς.

Στις 21:30, μεταδίδεται το βυζαντινό θεατρικό δρώμενο «Χριστός Πάσχων».

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  01/05/2024

Στις 19:00, μεταδίδεται η Ακολουθία του Νιπτήρος, σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Αγίων Μυροφόρων Πανοράματος Παλλήνης.

Στις 21:30, μεταδίδεται το βυζαντινό θεατρικό δρώμενο «Χριστός Πάσχων».

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ  02/05/2024

Στις 19:00, μεταδίδεται η Ακολουθία των Αγίων Παθών, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Στις 23:30, μεταδίδεται το βυζαντινό θεατρικό δρώμενο «Χριστός Πάσχων».

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  03/05/2024

Στις 07:00, θα παρακολουθήσετε τη θρησκευτική εκπομπή «Ο Ρωμανός ο Μελωδός και το Θείο Δράμα». Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο, παραγωγής 1977, που πραγματεύεται με εμβρίθεια, επιστημοσύνη, αλλά και με τον δέοντα θρησκευτικό σεβασμό τη ζωή και το πνευματικό έργο του μεγάλου ποιητή και υμνογράφου της Ανατολικής Εκκλησίας, Ρωμανού του Μελωδού. Σκοπός αυτής της θρησκευτικής εκπομπής, που αποτελεί ιδέα και παραγωγή του Γιώργου Σγουράκη, ήταν τότε να αποδοθεί ο ποιητικός λόγος του Ρωμανού στη δημοτική γλώσσα, έτσι ώστε να ήταν κατανοητός στον τηλεθεατή. Να παρουσιαστεί, δηλαδή, σε μεταφραστικό σχεδίασμα.
Το δύσκολο αυτό εγχείρημα είχε αναλάβει ο σημαντικός σύγχρονος ποιητής μας Νίκος Καρούζος, ο οποίος για πρώτη φορά θα συνεργαζόταν με την Ελληνική Τηλεόραση. Ο Καρούζος, βασισμένος σε επιλογή αποσπασμάτων ύμνων του Ρωμανού, πραγματοποίησε το μεταφραστικό αυτό σχεδίασμα -το βασικότερο στοιχείο της εκπομπής- με απόλυτη επιτυχία.
Το σχεδίασμα, πλαισιούμενο από την αφήγηση του Πέτρου Φυσσούν -που διάβασε τα κείμενα με τον χαρακτηριστικό λιτό του τρόπο και με τη θολή φωνή της μεγάλης αγρύπνιας- ο σκηνικός χώρος όπως τον δημιούργησε η σκηνογράφος Λίλη Ναζίρογλου, η ορχήστρα των βυζαντινής προέλευσης δημοτικών οργάνων (έγχορδα και πνευστά), η ενορχήστρωση των ύμνων από τον συνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη και οι μοναδικές ερμηνείες των ύμνων από τις γεμάτες ποιότητα και ήθος φωνές του Μανώλη Μητσιά, του Νίκου Ξυλούρη και της Δήμητρας Γαλάνη δημιούργησαν -με τη σκηνοθετική  καθοδήγηση  του  Γιώργου Καριπίδη και την τηλεσκηνοθεσία του Γιώργου Δάμπαση– ένα θέαμα και ακρόαμα συγκλονιστικό.
Οι βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες που συνοδεύουν την αφήγηση προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τον φωτογράφο αρχαιολογικών μνημείων Περικλή Παπαχατζιδάκη.

Στις 08:00, μεταδίδεται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού, σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου.

Στις 12:00, θα παρακολουθήσετε από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας με τη Μάγια» το επεισόδιο με τίτλο «Το ορθόδοξο Πάσχα της Αιθιοπίας»Συνοδεύοντας την ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος», η Μάγια Τσόκλη ταξιδεύει στην επαρχία του Τιγκράι, στον Βορρά της Αιθιοπίας.

Στις 14:00, μεταδίδεται το επεισόδιο με τίτλο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», με τη Σεμίνα Διγενή.

Στις 15:45, θα παρακολουθήσετε όλα τα επεισόδια της ιστορικής-θρησκευτικής σειράς, «Πόντιος Πιλάτος». Πρόκειται για μεταφορά του βιβλίου του Άγγελου Βλάχου, «Η 14η Νιζάν», παραγωγής 1987. Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Ζώης. Παίζουν: Ζαχαρίας Ρόχας, Ανδρέας Φιλιππίδης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Βούλα Ζουμπουλάκη, Κώστας Κοσμόπουλος, Δημήτρης Ζακυνθινός, Κώστας Κοκκάκης, Θόδωρος Μορίδης, Τώνης Γιακωβάκης, Λάμπρος Τσάγκας, Πάνος Πανάγου, Σωτήρης Χατζάκης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Πάνος Τρικαλιώτης, Βλάσης Ζώτης, Ντίνος Σούτης, Ηλίας Ζερβός, Γιάννης Τζάνος, Ηλίας Γαλανούλης, Δημήτρης Ρουβάς, Έφη Κανακουσάκη, Αγάπη Μανουρά, Στέφανος Γαλάνης Κυριάκος Κατριβάνος, Σαράντος Φράγκος, Αντώνης Τρικαμηνάς, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Τάσος Παπαδάκης, Γιάννης Τσικής.
Η αναπαράσταση του χρονικού των τελευταίων ημερών της ζωής του Ιησού. Η προδοσία Του από τον Ιούδα στον κήπο της Γεθσημανή, η σύλληψη, η δίκη Του ενώπιον του Πόντιου Πιλάτου και τα Πάθη Του μέχρι τον σταυρικό θάνατο.

Στις 18:30, θα παρακολουθήσετε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Ω, γλυκύ μου έαρ». Εικόνες από τον Μυστικό Δείπνο, με διαφορετική οπτική παρουσίαση. Αντιδιαστέλλοντας τα γεγονότα, με πιστότητα προς το «Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο», δίνεται ο Μυστικός Δείπνος ως Φανερός στην ύπαιθρο, όπου στη θέση των μαθητών είναι γυναίκες.
Σενάριο-καλλιτεχνική και μουσική επιμέλεια: Πέτρος Τσούκαλης. Σκηνοθεσία: Κώστας Τσαγκάρης. Πρωταγωνιστεί η Άννα Ιασωνίδου, η οποία περιστοιχίζεται από χορό δώδεκα γυναικών.

Στις 19:00, μεταδίδεται η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και η περιφορά του Επιταφίου, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Στις 22:30, μεταδίδεται το βυζαντινό θεατρικό δρώμενο «Χριστός Πάσχων».

 

 

 

ΕΡΤ3

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ  29/04/2024

Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 11:30, η ΕΡΤ3 μεταδίδει τη σειρά ντοκιμαντέρ εύγευστων  μαγειρικών συνταγών «Όψον και ψαλμός». Με τη φροντίδα του γέροντα Επιφάνιου, γυρισμένη αποκλειστικά στο Άγιον Όρος από τον κινηματογραφιστή Χρόνη Πεχλιβανίδη, η σειρά μάς προσφέρει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες ανάτασης ψυχής και ταπεινής γαστριμαργικής απόλαυσης

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ  30/04/2024

Στις 22:00, μεταδίδεται, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση, η σειρά ντοκιμαντέρ «Ιερουσαλήμ: Οργή και Πίστη». Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία μίας από τις πιο επίμαχες πόλεις του κόσμου, παρουσιάζοντας επικές συγκρούσεις και αντιπαλότητες που τη διαμόρφωσαν και την καθόρισαν.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ  02/05/2024

Στις 22:00, μεταδίδεται σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση η ταινία της εμβληματικής παράστασης «Human Requiem in Eleusis» της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μιας εξαιρετικής παραγωγής, η οποία αποτυπώθηκε σε φιλμ από τον σκηνοθέτη Στεφάν Ταλνώ και σχεδιάστηκε ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τον Γιόχεν Ζάντιγκ, σε χορογραφία της Σάσα Βαλτς. Η υπερβατική μουσική και χορογραφική δημιουργία «Human Requiem in Eleusis» έχει ως στόχο να αφυπνίσει το πνεύμα του τόπου. Bασίζεται στο «Γερμανικό ρέκβιεμ» («Ein Deutsches Requiem») του Γιοχάνες Μπραμς. Τα χορωδιακά μέρη ερμηνεύει, υπό τη διεύθυνση του Χάις Λέναρς, η Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα πολυφωνικά σύνολα διεθνώς, με κάθε μέλος της να γεμίζει τον χώρο με τη φωνή του ως σολίστ. Λαμβάνουν μέρος η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, ο βαρύτονος Μπέντζαμιν Απλ, οι πιανίστες Άνγκελα Γκάσσενχουμπερ και Φίλιπ Μάγερς καθώς και σολίστ της Ομάδας Χορού Sasha Waltz & Guests. Στο «Human Requiem in Eleusis», το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ανοιχτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης, όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος διαμορφώνουν ένα ενιαίο έργο τέχνης.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  03/05/2024

Στις 07:00, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος του μαρτυρίου» σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Βεζυργιάννη. Βαδίζοντας το μονοπάτι της θυσίας του Θεανθρώπου, στην έρημο της Ιουδαίας και την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, ανακαλύπτουμε και πάλι τη συγκλονιστική ιστορία για την ιερότητα της πίστης στην αγάπη και την ανατροπή. Ένα μοναδικό πνευματικό ταξίδι για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού από το Όρος των Πειρασμών μέχρι το Γολγοθά.

Στις 08:00, σε απευθείας μετάδοση από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι θα παρακολουθήσουμε την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης.

Στις 16:30, μεταδίδεται το βιογραφικό ντοκιμαντέρ «Ο Εφραίμ της Αριζόνας» στο οποίο περιγράφεται η ζωή του γέροντα από τα παιδικά χρόνια του στο Βόλο μέχρι τα πρώτα του καλογερικά χρόνια στο Άγιον Όρος, δίπλα στον όσιο Ιωσήφ τον ησυχαστή και μεγάλο ασκητή.

Στις 17:00, στην εκπομπή «Art week» η Λένα Αρώνη συναντά τη σπουδαία συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό,  η οποία μοιράζεται τις σκέψεις της αναφορικά με την πίστη, την αγάπη, τη συγχώρεση, τις δοκιμασίες της ζωής, την προδοσία, την ελπίδα.. Μία καθηλωτική εκπομπή καθώς η Ρεμπούτσικα «δένει» μελωδίες δικής της σύνθεσης με ψαλμούς σε συνδυασμό με τον ήχο από το συγκινητικό κανονάκι.

Στις 18:00 σε απευθείας μετάδοση από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι θα παρακολουθήσουμε την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου.

Στις 21:00, θα απολαύσουμε τη μοναδική συναυλία κλασικής μουσικής «Ρέκβιεμ» του Βέρντι υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή. Το υποβλητικό και ρηξικέλευθο έργο του Βέρντι, ακούγεται στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Μιλάνο, εκεί όπου έκανε πρεμιέρα τον 19ο αιώνα. Στο έργο ο Βέρντι περιγράφει τον υπαρξιακό τρόμο του ανθρώπου μπροστά στον θάνατο. Μια ιστορική μουσική παράσταση, που αποτελεί μια κατανυκτική και συναρπαστική εμπειρία, υπό τη διεύθυνση του μοναδικού Θεόδωρου Κουρεντζή, φημισμένου για την τόλμη και τους νεωτερισμούς του.

Στις 24:00 θα παρακολουθήσουμε το ιστορικό δράμα μυστηρίου «Το Όνομα του ρόδου» (The Name of the Rose) σε σκηνοθεσία Ζαν-Ζακ Ανό, με τους Σον Κόνερι, Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Ελία Μπάσκιν, Χέλμουτ Κουαλντίγκερ, Ρον Πέλμαν και Βαλεντίνα ΒάργκαςΒασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, η ταινία αφηγείται μια ιστορία θανάτου και ίντριγκας στην κλειστή κοινωνία ενός μοναστηριού του 13ου αιώνα.

Μια μέρα με…
Στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Βαραββάς

«Ανάσταση» (Risen)

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

«Γεύσεις από Ελλάδα»

«Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει αποσπάσματα των Ιερών Ευαγγελίων για τη Μεγάλη Εβδομάδα»

«Ο Ρωμανός ο Μελωδός και το Θείο Δράμα»

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ: «Το ορθόδοξο Πάσχα της Αιθιοπίας»

«Human Requiem in Eleusis»

«Art week»: Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό

«Το Όνομα του ρόδου» (The Name of the Rose)

Ρέκβιεμ του Βέρντι υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή

«Ιερουσαλήμ: Οργή και Πίστη»

«Όψον και ψαλμός»

 


 

Μοιράσου το άρθρο!