Skip to main content
|

Να ανοίξει ο δρόμος για την αποζημίωση των ελαιοπαραγών της Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος παραδέχτηκε ότι στη Λέσβο οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν συμβάλει στη μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου σε σημαντικό βαθμό, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από την αυτοψία των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Γι αυτό το λόγο, ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής επιτροπής η οποία θα  συντάξει Ειδικό Φάκελο τον οποίο θα υποβάλει για έγκριση στην  ΕΕ με στόχο τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ή αποζημίωσης, στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.  

Ο Σύριζα Λέσβου τόσο στην διάρκεια της σύσκεψης όσο και με δημόσια ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Λυκουρέντζου παραπλανητική. Μέχρι στιγμής έχει δικαιωθεί απόλυτα. Επειδή καμιά Επιτροπή δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι τώρα και επειδή η χορήγηση της αποζημίωσης μπορεί να επισπευσθεί και να τεκμηριωθεί πλήρως μέσα από άλλο δρόμο, πολύ πιο σίγουρο. Και «ο δρόμος» αυτός καθορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο του  κανονισμού των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). 

Σύμφωνα με τον παραπάνω  κανονισμό αποζημίωση δίνεται σε περιπτώσεις απώλειας παραγωγής από ζημιογόνα αίτια που οφείλονται σε  ζημιές που προκαλούνται από θεομηνίες, έκτακτα γεγονότα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εφ όσον το κατώτατο όριο απωλειών του εν λόγω έτους είναι πάνω από το 30% του μέσου όρου της παραγωγής της τελευταίας τριετίας.  

Η  περσινή παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο αλλά και οι παραγωγές της προηγουμένης τριετίας, όπως καταγράφηκαν στα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας, έχουν ως εξής: 

Παραγωγή 2020 - 21        3.054,896    τόνοι

Παραγωγή 2019 – 20      13.584,257    τόνοι

Παραγωγή  2018 -19         1.569,384    τόνοι

Παραγωγή  2017 – 18       9.938,024     τόνοι

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας, η περσινή παραγωγή είναι 3.054,896 τόνοι. Η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου της περασμένης τριετίας είναι  25.091,665  και ο μέσος αυτής είναι 8.363,888 τόνοι. Επομένως η παραγωγή της περσινής χρονιάς υπερβαίνει σε απώλεια ελαιολάδου το 30% του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας. Η απώλεια της παραγωγής είναι σε ποσότητα 5.308,9 τόνοι  (8.363,8 – 3.054,8) σε ποσοστό είναι 64% πολύ πιο πάνω δηλαδή από το 30% της απώλειας που ορίζεται στον σχετικό κανονισμό. Έτσι στοιχειοθετείτε και τεκμηριώνεται πλήρως η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών μέσα από το καθεστώς των  Κρατικών Οικονομικών  Ενισχύσεων. Άρα αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για την μειωμένη περσινή παραγωγή μπορεί να χορηγηθεί αρκεί να υπάρχει η  πολιτική βούληση. Το ίδιο βέβαια μπορεί να γίνει και για την εφετινή χρονιά αν συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις. 

Οι κ.κ. Αθανασίου και Μουτζούρης έχουν τεράστια ευθύνη επειδή στη σύσκεψη των ελαιοπαραγωγών, που έγινε στην Περιφέρεια, δέχτηκαν την πρόταση του κ. Λυκουρέντζου η οποία, όπως αποδείχτηκε, ήταν  παραπλανητική. Επειδή αυτή η πρόταση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, κι αν δρομολογηθεί θα καθυστερήσει πολύ χρονικά, ενώ δεν είναι και σίγουρο ότι μπορεί να τεκμηριωθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ. 

Γι αυτό πρέπει τώρα οι κ.κ. Αθανασίου και Μουτζούρης να διεκδικήσουν την αποζημίωση που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί  με βάση την μειωμένη περσινή παραγωγή μέσα από το καθεστώς των ΚΟΕ η οποία πρέπει πλέον να δοθεί με επισπευσμένες διαδικασίες. Αν δεν το κάνουν θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας. 

 

Στρατής Νικολάου - Συντονιστής Αγροτικού Τμήματος  ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου

 

   

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία