Αγροτικά - Αλιεία

09/04/2024 - 15:02

Ραγδαίες εξελίξεις για τον Κόλπο Καλλονής - Θα τον αφήσουμε να καταστραφεί;

Επιστολή αγωνίας από τον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ «Ο ΜΑΚΑΡ»

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος / Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων /  Υφυπουργό Αλιείας  / Χαράλαμπο Αθανασίου Βουλευτή Νομού Λέσβου

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης Βουλευτή Νομού Λέσβου / Κομνηνάκα Μαρία Βουλευτή Νομού Λέσβου /  Αντωνέλλη Αναστασία Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενους Τομέα

 

Η επιμονή μας και οι ανησυχίες μας σε ότι αφόρα την ανατροπή του οικοσυστήματος του Κόλπου Καλλονής με τη ραγδαία εξάπλωση του χαβάρου έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβολή του και την εξουδετέρωση μεγάλων ποσοτήτων άλλων ειδών οστράκων ,όπως χτένια, στρείδια ,πορφύρες κ.λ.π. αλλά ακόμα και σε  κινούμενους ζωντανούς οργανισμούς, όπως καβούρια .

 

ΧΤΥΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ .

ΠΑΡΟΤΙ ΣΤΗΝ ΟΣΤΡΑΚΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΛΙΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΤΟΝΟΙ !!!

ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ( ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ).

ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΥΧΑΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΤΗΣ ΝΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αλιευτικού Συλλόγου παράκτιας αλιείας του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ο ΜΑΚΑΡ»(το οποίο αντιπροσωπεύει 500 οικογένειες) ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων που δρομολογούνται σχετικά με το θέμα του ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ και των επικείμενων τυχόν αδειοδοτήσεων  υδατοκαλλιεργειών στα πλαίσια των επενδύσεων και του ΠΟΑΥ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά.

 

Πρώτον, θα θέλαμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Κόλπος Καλλονής αποτελεί από την φύση του ένα οστρακοτροφείο και ιχθυοτροφείο μεγάλων δυνατοτήτων που καμία τεχνητή παρέμβαση δεν μπορεί  να το αντικαταστήσει.

Αντιθέτως, οι όποιες προσπάθειες κι αν έγιναν στο παρελθόν στο όνομα της ανάπτυξης μέσω υδατοκαλλιεργειών στον τομέα των οστράκων, είχαν σαν στόχο τα φυσικά αποθέματα αυτών και τίποτα άλλο (άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι αδειοδοτήσεις   που είχαν δοθεί σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στο παρελθόν βρίσκονταν ακριβώς πάνω στις μεγαλύτερες αποικίες οστρακοειδών.

Αποτελεί δε, πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα το γεγονός ότι η μοναδική εδώ και 10 χρόνια οστρεοκαλλιέργεια στην περιοχή Σκαμνιούδι  παρουσίαζε μηδενική παραγωγή και για αυτό έγινε ανάκληση της περιοχής.

Είναι αδιανόητο σε μία κλειστή θάλασσα όπως ο Κόλπος Καλλονής, να εγκαθίστανται μονάδες οστρακοκαλλιέργειας. Πρωτοφανές και ασύλληπτο σε κάθε λογική, επάνω σε τεράστιες ποσότητες φυσικών οστρακοαποθεμάτων. 

Για τους ανωτέρω λόγους, κρίνουμε επείγον και αναγκαίο να προχωρήσετε στην αναθεώρηση της σχετικής απόφασης που είχε παρθεί τον Ιούλιο του 2011, ενώνοντας μαζί μας την φωνή σας σε μία νέα απόφαση που δεν θα επιτρέπει καμία οστρακόκαλλιέργεια εντός του Κόλπου Καλλονής που μπορεί να αποτελέσει την κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης  αυτού , με όλα τα επακόλουθα.

Αυτό που χρειάζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κόλπου Καλλονής    είναι η ορθή διαχείριση με αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας συμπληρώνοντας και τροποποιώντας αυτήν , όπου απαιτείται κατόπιν ενημέρωσης και παρουσίας των θεσμικών οργάνων των αλιέων.

Στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με περιοριστικά μέτρα, όπου αυτά απαιτούνται, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και την προστασία των φυσικών αποθεμάτων για ένα καθαρό περιβάλλον , κληροδοτώντας το και στις επόμενες γενιές. Κάτι το οποίο είναι ηθικό και υλικό χρέος όλων μας.

Μοιράσου το άρθρο!