Skip to main content
|

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για θέσπιση μιας νέας κατηγορίας υψηλής ποιότητας ελαιολάδου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Δύο προτάσεις που αφορούν τον τομέα του ελαιολάδου κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς ψήφιση, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωβουλευτής από την Κροατία κ. Ivan Jakovčić (Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), στις οποίες καλεί την Επιτροπή να λάβει μέτρα στήριξης του τομέα και παράλληλα να προστατέψει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων ζητά από την Επιτροπή τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας υψηλής ποιότητας «Premium» στο ελαιόλαδο που θα έχει πιο αυστηρά οργανοληπτικά κριτήρια (γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία). Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με εκπροσώπους συνεταιρισμών μας ανέφεραν ότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας που διαθέτει μεγαλύτερες ποσότητες ποιοτικού ελαιολάδου σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Ιταλία και Ισπανία).

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας κ. Γιώργος Κόκκινος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι το περισσότερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας πωλείται χύμα στο εξωτερικό, χρησιμοποιείται σαν βελτιωτική πρώτη ύλη και αναμειγνύεται με υποβαθμισμένα ελαιόλαδα, αυτό δείχνει να είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο οι ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις, με το πλεονέκτημα της υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης, θα μπορούν να δικαιολογήσουν στη διεθνή αγορά το υψηλό κόστος. Μέχρι σήμερα έβγαινε το ελληνικό έξτρα παρθένο για παράδειγμα στη γερμανική αγορά και αντιμετώπιζε το ιταλικό με πιο χαμηλή τιμή. Από τη στιγμή που δημιουργείται μια νέα κατηγορία υψηλής ποιότητας δίνεται η ευκαιρία να υπάρχει μια καλύτερη τιμή. Βέβαια υπάρχει ο «αντίλογος» ότι θα στερήσει από πολλά υποβαθμισμένα ελαιόλαδα της χώρας μας τη δυνατότητα να αναμειχθούν και να φτάσουν στην κατηγορία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Εκτιμώ όμως ότι αν υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια από τους τυποποιητές και μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η νέα νομοθεσία με την οποία μπορούν να αναγράφονται στην ετικέτα των ελαιολάδων οι ισχυρισμοί για καλή υγεία από την κατανάλωση του ελαιολάδου. Έχουμε δύο εργαλεία που αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορούμε να ξεκολλήσουμε την αγορά ελαιολάδου από την αδράνεια».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η υψηλή ποιότητα «Premium» στο ελαιόλαδο θα βοηθήσει υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αυστηρότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (αρώματα κ.α.). Αυτό αναμένεται να ευνοήσει το ελληνικό ελαιόλαδο. Αν συγκρίνουμε το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο «Premium», που θα μπορούν παράγουν οι ανταγωνιστές μας, με αυτό που θα μπορεί να παράγει χώρα μας, σίγουρα θα διαθέτουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό θα εξαναγκάσει και κάποιους στην Ελλάδα να κάνουν αυστηρότερη ολοκληρωμένη διαχείριση. Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η συζήτηση ξεκινά από έναν Κροάτη Ευρωβουλευτή και όχι από έναν Έλληνα».

Ο Ευρωβουλευτής από την Κροατία, στην πρώτη πρότασή του, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία στην αγορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, με βάση την ποιότητα, που να ονομάζεται Premium, στην οποία θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια όσον αφορά τη γεύση, το άρωμα και τη θρεπτική αξία. Με τη δεύτερη πρότασή του ζητά να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα υποστήριξης και προώθησης του ευρωπαϊκού τομέα του ελαιολάδου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα «οι παραγωγοί υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων να έχουν αφεθεί στον αμείλικτο ανταγωνισμό της αγοράς με τις αθέμιτες τιμές άλλων ελαιολάδων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία αλλά είναι αναμφίβολα χαμηλότερης αξίας», τονίζει. Έτσι ζητά να θεσπιστεί νέα κατηγορία ποιότητας ελαιολάδου από την ΕΕ η οποία θα συμμορφώνεται με νέα και πιο αυστηρά κριτήρια (γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία).

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης του τομέα, ο Ευρωβουλευτής, αφού επισημαίνει ότι η της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, τονίζει ότι το 2014 η κακοκαιρία και ο δάκος, προκάλεσαν σημαντική ζημία στον ευρωπαϊκό τομέα του ελαιολάδου, με μείωση της παραγωγής σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (πάνω από 50%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Στη συνέχεια καλεί την Επιτροπή να δρομολογήσει τα αναγκαία μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ελαιολάδου και «προστασίας» των παραγωγών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυεθνικών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην προστασία των καταναλωτών.

 

agrotypos.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία