Skip to main content
|

«Θα βγάλουμε το λάδι» στο λάδι μας! – Αποτελέσματα 1ου έτους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τμήμα Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Λέσβου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα του 1ου έτους του Ερευνητικού Έργου για την «Ανάδειξη Βιοδραστικού Περιεχομένου για την Προώθηση Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο». Η παρουσίαση αυτή αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης έναρξης του ερευνητικού έργου που έγινε στις 15 Μαρτίου 2018 στη Μυτιλήνη.

Στην εκδήλωση μίλησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με θέμα: «Έρευνα και Καινοτομία στην Αγροδιατροφή. Πολλαπλασιαστές της Ανάπτυξης».

Επίσης, μίλησαν:

  • Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, με θέμα: «Αποτελέσματα Ερευνητικού Έργου για την προώθηση του ελαιολάδου στο Βόρειο Αιγαίο» καθώς και «Προώθηση επιτραπέζιας ελιάς με βάση το βιοδραστικό περιεχόμενο».
  • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Στασινάκης, με θέμα: «Ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών με όρους βιωσιμότητας».
  • Η Χημικός Msc Κοσμετολογίας κα. Κατερίνα Βασιλάτου, με θέμα:«Οι δρόμοι που ανοίγονται».

 

«Είναι δίκαια για όλους μας στην Περιφέρεια μια μέρα ικανοποίησης», τόνισε στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, και επεσήμανε ότι «η τελική τεκμηρίωση αναμένεται να τοποθετήσει τα προϊόντα μας στη θέση που τους ανήκει, για να κερδίσουν ιδιαίτερη θέση στην αγορά, καθώς τα προϊόντα μας με ταυτότητα, διακριτά, τυποποιημένα, μπορούν να βρουν όχι μόνο καλύτερη θέση, αλλά και καλύτερη ασφαλώς τιμή». Επίσης υπογράμμισε: «Απομακρυνόμαστε από την παραδοσιακή αντίληψη που θεωρεί ότι τα πράγματα πάντα θα είναι όπως τα βρήκαμε. Αρνούμαστε, αποκρούουμε κάθε αντίληψη αδράνειας, και προσπαθούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους».

 

Ακολουθεί η ομιλία της Χριστιάνας Καλογήρου:

«Η σημερινή εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων «του 1ου έτους του ερευνητικού έργου για την ανάδειξη βιοδραστικού περιεχομένου για την προώθηση ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο», με γεμίζει, μας γεμίζει ως Περιφέρεια με ικανοποίηση.

Όταν ανακοινώσαμε την απόφασή μας να χρηματοδοτήσει η Περιφέρειά μας επιστημονικές μελέτες, ερευνητικά προγράμματα, με σκοπό την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αυτό ήχησε σαν κάτι φιλόδοξο, ακούστηκε σαν μεγαλόπνοο. Για ορισμένους ίσως και παράδοξο. Ποιά θα ήταν η αξία; Ποιό θα ήταν το νόημα; Ποιά θα ήταν τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας προσπάθειας; Θα είχαν ανταπόδοση οι πόροι που είχαμε αποφασίσει να διαθέσουμε;

Σήμερα, στη συνάντησή μας αυτή, λεπτομερώς θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της μελέτης που αναφέρεται στο λάδι και την επιτραπέζια ελιά, καθώς και οι δράσεις που σχεδιάστηκαν για την προώθηση των προϊόντων και παραπροϊόντων της ελιάς και του ελαιολάδου του Βορείου Αιγαίου.

Είναι δίκαια -νομίζω- για όλους μας στην Περιφέρεια μια μέρα ικανοποίησης. Μετά την ενδελεχή χαρτογράφηση του παραγόμενου ελαιολάδου στα νησιά μας, τις έρευνες, τις αναλύσεις και τις μελέτες, όχι μόνο για το λάδι αλλά και για την επιτραπέζια ελιά, θα ακούσουμε σήμερα τα τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα που μας τοποθετούν ένα χρόνο μετά, ακριβώς ένα χρόνο μετά, σε καλύτερη θέση, ώστε να αξιοποιήσουμε τον τοπικό πλούτο μας.

Τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν την απόφασή μας, την επιλογή μας, να προχωρήσουμε, ως Περιφέρεια, στη χρηματοδότηση των ερευνητικών αυτών προγραμμάτων, που αποδεικνύονται χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου μας, την αξιοποίηση και τον πολλαπλασιασμό του πλούτου του, την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη των ερευνητικών προγραμμάτων που συνδέονται με τον αγροδιατροφικό μας τομέα, θα ακολουθήσουν ένα χρόνο μετά από σήμερα, του χρόνου τον Μάρτιο, τον Μάρτιο του 2020, τα νέα αποτελέσματα.

Η τελική τεκμηρίωση αναμένεται να τοποθετήσει τα προϊόντα μας στη θέση που τους ανήκει, για να κερδίσουν ιδιαίτερη θέση στην αγορά, καθώς τα προϊόντα μας με ταυτότητα, διακριτά, τυποποιημένα, μπορούν να βρουν όχι μόνο καλύτερη θέση, αλλά και καλύτερη ασφαλώς τιμή.Η καινοτομία λοιπόν, η καινοτομία και η έξυπνη εξειδίκευση, πάντα, μπορούν να γίνουν και γίνονται εργαλείο ανάπτυξης. Εμείς, ως Περιφέρεια, προχωρήσαμε και προχωράμε  με αυτό το πνεύμα.

Η Περιφέρεια δεν είναι φορέας επιστημονικής έρευνας. Είναι πολιτικός φορέας. Ως πολιτικός φορέας έχει υποχρέωση να κρατά σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στο αποτέλεσμα. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της εποχής, τις δυνατότητες που μας παρέχει η επιστημονική γνώση και η επιστημονική έρευνα, απομακρυνόμαστε από την παραδοσιακή αντίληψη που θεωρεί ότι τα πράγματα πάντα θα είναι όπως τα βρήκαμε. Αρνούμαστε, αποκρούουμε κάθε αντίληψη αδράνειας, και προσπαθούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους που σταθερά βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, όχι στιγμιαία, αλλά με μια αντοχή στον χρόνο, με μια διάρκεια. Δεν μας ενδιαφέρει το εντυπωσιακό. Μας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο. Όπως πολλές φορές έχω αναφέρει και στην περίπτωση τη σημερινή γίνεται πιστεύω χειροπιαστό, οφείλουμε, αυτή είναι η υποχρέωσή μας, να έχουμε στραμμένη σταθερά την προσοχή μας στο αποτέλεσμα.

Περιμένουμε να ακούσουμε από τους επιστήμονες τα αποτελέσματα της έρευνας, μαζί με τις αναγκαίες ενέργειες για την αξιοποίηση, την ανάδειξη και την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων. Οι δρόμοι που ανοίγονται, όπως είναι ο τίτλος της τελευταίας ενότητας της σημερινής μας εκδήλωσης, είναι δρόμοι γόνιμοι και καρποφόροι».

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία