Skip to main content
|

Υπάρχει και αυτή η Λέσβος: το ελαιόλαδο με τις 20 διεθνείς βραβεύσεις φτάνει και στην Ιαπωνία

Υπάρχει και αυτή η Λέσβος: το ελαιόλαδο με τις 20 διεθνείς βραβεύσεις φτάνει και στην Ιαπωνία
Υπάρχει και αυτή η Λέσβος: το ελαιόλαδο με τις 20 διεθνείς βραβεύσεις φτάνει και στην Ιαπωνία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Του Κασσιανού Τζέλη/ Ημερησία

Με είκοσι βραβεύσεις και διακρίσεις στο ενεργητικό της, η οικογένεια Καλαμποκά από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης παράγει και διαθέτει το δικό της βιολογικό ελαιόλαδο από το 2008, με ετήσια παραγωγή πάνω από 10 τόνους.
Σε διάστημα μόλις λίγων ετών και με περίπου 10.000 ορεινές ρίζες, την ενεργή συμμετοχή των μελών και χωρίς καμία επιδότηση, η πολύτεκνη οικογένεια Καλαμποκά από τη Μυτιλήνη της Λέσβου καταφέρνει να αποσπάσει πολλά διεθνή και εγχώρια βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων του Biol στην Ιταλία και του MariosSolinas στην Ισπανία.
Η αγάπη για τη βιολογική καλλιέργεια και το πάθος τούς κατηύθυναν και τους βοήθησαν να προχωρήσουν. Το 1996 αγοράζουν τα κτήματα αποφασίζοντας να ασχοληθούν ενεργά με την καλλιέργεια της ελιάς, με τους συντοπίτες να τους χαρακτήριζαν παράτολμους, γιατί τα κτήματα ήταν άγρια και απρόσιτα. Λίγα χρόνια αργότερα, το προϊόν που βγαίνει από αυτά τα ίδια εδάφη πληροί όλα τα κριτήρια για την κατηγορία «Beyond Extra Virgin», διάκριση που απέσπασαν σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στην Καλιφόρνια. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται σε εξαγωγές ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία.

«Στην Ελλάδα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα ΚΑΕ, καθώς τα προϊόντα μας υπάρχουν στα καταστήματα Ρόδου, Μυτιλήνης και της Αθήνας», όπως επισημαίνει ο Νίκος Καλαμποκάς. Ο Νίκος και η Μυρτιά, δάσκαλος και νηπιαγωγός στο τοπικό σχολείο της περιοχής, αποφασίζουν να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες, λαμβάνοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες από τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ, ξεκινώντας με πάθος και μεράκι να φτιάξουν το δικό τους προϊόν. Στα μόλις δύο πρώτα χρόνια παραγωγής και συσκευασίας λαμβάνει τις πρώτες έξι συνολικά διακρίσεις. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2008, στον διεθνή διαγωνισμό του ιταλικού οργανισμού ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων Premio Internazionale Biol, ενώ τον Μάιο του 2008 ακολούθησε η πρώτη πανελλήνια διάκριση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.
Τον Απρίλιο του 2009, το Eirini κατέκτησε την κορυφή στα βραβεία του Biol και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται από τον ιταλικό οργανισμό στη λίστα με τα καλύτερα προϊόντα παγκοσμίως. Τον επόμενο μήνα, σειρά είχε το βραβείο ποιότητας από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου Mario Solinas και από τον Ιούνιο του ίδιου έτους το UC Daviw Olive Center στην Καλιφόρνια.

«Με σεβασμό, υπομονή και αγάπη συνθέσαμε τη βιοποικιλότητα του τόπου μας με την ποιότητα της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς, με στόχο να παράξουμε λάδι ίδιο με αυτό που έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά Ειρήνη», όπως επισημαίνει ο Νίκος Καλαμποκά, τονίζοντας πως «μέσα στο μπουκάλι εμπεριέχεται όχι μόνο το λάδι, αλλά και το μεράκι μας».
Φροντίδα και μεράκι...
O Νίκος, η Μύρτα και τα παιδιά τους εμψυχωτές και οργανωτές της οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε το 1996 αφιερώνονται στην οργανική καλλιέργεια της ελιάς όλο τον χρόνο, παράγοντας το βραβευμένο βιολογικό ελαιόλαδο Eirini. Είναι το ελαιόλαδο που με υπερηφάνεια χρησιμοποιούν στην αγροτουριστική μονάδα που διατηρούν στη Μυτιλήνη και έχει δημιουργήσει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο για το άρωμα και την ποιότητά του.
«Καλλιεργούμε τα κτήματα των ανθρώπων που λείπουν στο εξωτερικό, δίνοντάς τους ποσότητα λαδιού, ενώ φέτος νοικιάσαμε επιπλέον 10 χιλ. δέντρα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής», όπως επισημαίνει, μιλώντας στην «ΗτΣ», ο Νίκος Καλαμποκάς.
Η συλλογή του καρπού ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου με την άγουρη ελιά να κόβεται απευθείας από το κλαδί, καθώς «απαγορεύεται» να πέσει στο χώμα. Ο Νίκος και η Μύρτα θέλουν τον καρπό φρέσκο, ζουμερό και άγουρο. Να πέσει στα δίχτυα και την ίδια μέρα να φτάνει στο λιοτρίβι, όπου με ψυχρή έκθλιψη θα συλλεχθεί ο χυμός της. Ενώ, όσες ελιές πέσουν στο χώμα ανήκουν στα ζώα και στα πουλιά που διαβιούν στα κτήματα. Μετά τη συλλογή του καρπού αρχίζει αμέσως η περιποίηση του δέντρου, με πρώτη εργασία το κλάδεμα και την τοποθέτηση των οικολογικών παγίδων για να περιοριστεί ο δάκος, το βλαβερό έντομο που καταστρέφει την ελιά. Η φροντίδα συνεχίζεται όλο τον χρόνο. Γνώσεις παλιές που εφαρμόζονται από τον Νίκο και την οικογένειά του μέχρι και σήμερα. Για να μην χαθεί η αυθεντικότητα του ελαιολάδου, το προϊόν εμφιαλώνεται αφιλτράριστο (σε γυάλινα μπουκάλια 250 και 500 ml και μεταλλικές συσκευασίες του 1 και 5 λίτρων) προκειμένου να «κλειδώσει» τα μοναδικά αρώματα της άγριας αγκινάρας του φρέσκου χόρτου και του πικραμύγδαλου που περιέχει.


Διακρίσεις
Ηδη, στο διάστημα του 2013 έχει αποσπάσει συνολικά πέντε διακρίσεις σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς. Οι διακρίσεις αποτελούν επιβεβαίωση και αναγνώριση της προσπάθειας της οικογένειας Καλαμποκά να παράγει ελαιόλαδο άριστης ποιότητας ικανό να κατακτήσει ακόμα και τις πιο δύσκολες αγορές παγκοσμίως. Η τελευταία βράβευση ήρθε από το Los Angeles των ΗΠΑ, κερδίζοντας το πλατινένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Extra Virgin Olive Oil. Λίγο νωρίτερα, χρυσά μετάλλια αποσπά από τους διαγωνισμούς Olive Japan, China Oil, στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ε-λάδι-οίνος και ασημένιο μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό BIOL, στην Ιταλία. Η ιαπωνική αγορά, έχει τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας για τα προϊόντα που διατίθενται στο αγοραστικό της κοινό. Από ένα σώμα κριτών, που εφάρμοσε τα αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας, έκρινε το λάδι της Μυτιλήνης, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και επιστημονικές μεθόδους, ως ένα από τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.


Βραβεία και Διακρίσεις 2013
Los Angeles, USA, πλατινένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Extra Virgin Olive Oil.
Tokio, Japan, χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Olive Japan.
Beinjing, China, χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό China Oil.
Αθήνα, Ελλάδα, χρυσό μετάλλιο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ε-λάδι-οίνος.
Andria, Italy, ασημένιο μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό BIOL.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία