Skip to main content
|

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη δακοκτονία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Προς τον κ. Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια μετά τις περικοπές του προγράμματος δακοκτονίας»

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά την 167690/27.05.11 απόφαση του Υπουργείου σας για μείωση κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι των προσλήψεων γεωπόνων-τομεαρχών και εργατών-παγιδοθετών για το πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Αν συνυπολογίσει κανείς την αντίστοιχη περσινή περικοπή 20% τότε η συνολική περικοπή είναι 70%. Στο νομό Ηρακλείου το 2009 οι τομεάρχες ήταν 32 και οι παγιδοθέτες 250, το 2010 μειώθηκαν σε 25 και 200 αντίστοιχα και για το 2011 προβλέπονται 13 και 136. Η περικοπή είναι τόσο μεγάλη που καθιστά πλέον αδύνατη την ορθή εφαρμογή του προγράμματος.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργούνται σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες της χώρας. Στην Κρήτη όμως το πρόβλημα είναι οξύτερο λόγω εδαφοκλιματικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη και επέκταση του δάκου και δυσχεραίνουν την αντιμετώπισή του ενώ και η περίοδος δακοκτονίας είναι μεγαλύτερη.

Η περσινή αύξηση της οξύτητας του ελαιολάδου, λόγω της αντίστοιχης περικοπής κατά 20%, εκτιμάται ότι κόστισε στην οικονομία του νομού Ηρακλείου τουλάχιστον 7.000.000€ και η κυβέρνησή σας φέτος κατορθώνει να εξοικονομήσει μόλις 400.000€ από τον ίδιο νομό με τα μέτρα «εξορθολογισμού» που εφαρμόζετε.

Επιπλέον η κατανομή εργατικού προσωπικού από περιοχή σε περιοχή και από νομό σε νομό δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν. Σύμφωνα με την απόφασή σας ενώ στη Λέσβο προσλαμβάνονται 479 εργάτες, σε ολόκληρη την Κρήτη οι θέσεις είναι 364 και την Πελοπόνησσο 266. Επίσης στο νομό Χανίων τοποθετούνται μόλις 56 εργάτες ενώ στο Λασίθι φτάνουν τους 125.

Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις προκηρύξεις για την ανάδειξη των εργολάβων δακοκτονίας και ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης έναρξης του προγράμματος είναι ορατός.

Επειδή κάτω από αυτές τις συνθήκες η δακοκτονία στην Κρήτη είναι αδύνατη,

Επειδή η ποσότητα και η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου καθορίζεται από την επιτυχία της δακοκτονίας

Επειδή «εξορθολογισμός» δεν σημαίνει μηδενισμός

Επειδή το «σύμβολο του πολιτισμού» της χώρας δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του μνημονίου και

Επειδή όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τάση εγκατάλειψης ολόκληρης της διαδικασίας από το κράτος

ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Είναι στις προθέσεις σας η άμεση τροποποίηση της υπ.αρ.167690/27.05.11 απόφασης για «κατανομή εποχικού προσωπικού Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής - Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς» προκειμένου να προσληφθεί επαρκές προσωπικό, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2010, ώστε να γίνει επιτυχής καταπολέμηση του δάκου;

2. Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή εργατικού προσωπικού από περιοχή σε περιοχή και από νομό σε νομό;

3. Είναι στις προθέσεις σας η συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς και η στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία