Skip to main content
|

Η τράπεζα σπόρων Αιγαίου για την διάσωση των σπάνιων ποικιλιών!!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

31/01/2011 ώρα 11:10

Η τράπεζα σπόρων Αιγαίου παρακαταθήκη σπάνιων ποικιλιών!! Από τις ποικιλίες λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια μόνο το 3% παραμένει. Η κόκκινη πατάτα, το άνυδρο καρπούζι και ο μοβ κέχρος είναι μερικές από τις δεκάδες ποικιλίες που καλλιεργούνταν κάποτε στα ελληνικά νησιά και σήμερα διασώζονται χάρη στην Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου στην Ικαρία.

«Οι κοινωνίες των νησιών επιβίωσαν επί χιλιετίες καλλιεργώντας τις μοναδικές νησιωτικές ποικιλίες οπωροκηπευτικών φυτών. Αυτές χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοστούν γενετικά στις ιδιαίτερες συνθήκες των διαφορετικών νησιών, όπως για παράδειγμα η έλλειψη νερού, οι δυνατοί άνεμοι, το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα» εξηγεί στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ο Λευτέρης Τρικιριώτης, ερευνητής του Αρχιπελάγους, μιας ΜΚΟ που δημιούργησε την Τράπεζα το 2005.Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 200 ποικιλίες σταριού που καλλιεργούνταν παλιότερα στην Ελλάδα, σήμερα απομένουν 20. Από τις διάφορες ποικιλίες λαχανικών που υπήρχαν στη χώρα πριν από 50 χρόνια απομένει μόνο το 2%-3%.Η Τράπεζα έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής σπόρους 700 ποικιλιών, από σπάνια δέντρα μέχρι βότανα. Στις πιο σπάνιες περιλαμβάνονται:

  • Η κόκκινη πατάτα που υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του '60 στην Ικαρία, τη Σάμο και τη Χίο. Μικρή σε μέγεθος, πλούσια και μαλακές στη γεύση, δεν απαιτούσε πολύ νερό. Οι επιστήμονες τη θεωρούσαν εξαφανισμένη.
  • Η άνυδρη ντομάτα και το άνυδρο αγγούρι των Μικρών Δωδεκανήσων
  • Το άνυδρο καρπούζι της Ικαρίας
  • Το λευκό και κόκκινο καλαμπόκι από το Βόρειο Αιγαίο.

Η Τράπεζα στεγάζεται στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στην Ικαρία και βρίσκεται σε συνεργασία με την Τράπεζα Φυτογενετικού Υλικού του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας)». Επίσης συνεργάζεται με ΜΚΟ, διάφορους φορείς και συλλόγους αγροτών. Χάρη στο ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων, έχουν βρεθεί και συγκεντρωθεί σπόροι ακόμα και από απομακρυσμένες ακατοίκητες βραχονησίδες.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία