Αγροτικά - Αλιεία

03/06/2011 - 10:19

Μπάχαλο με τα Σχέδια Βελτίωσης για τους Αγρότες

Λάθη, ασάφειες, κενά είναι οι τρεις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το σύστημα υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, σύμφωνα με όλους τους γεωπόνους - μελετητές που παρακολούθησαν την τεχνική ενημέρωση της 1ης Ιουνίου. Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος που έστησε το σύστημα, μίλησαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με πρωτοβουλία της ΠΟΣΕΓ. Οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις, οι απαντήσεις τύπου «δεν πειράζει, βάλτε ό,τι θέλετε και θα δούμε», αλλά και το γεγονός ότι ουσιαστικά καμία αίτηση δεν έχει υποβληθεί μέχρι τώρα, γιατί ακόμα το σύστημα «αναβαθμίζεται», έχει απογοητεύσει πρώτα απ’ όλους τον γεωπονικό κόσμο.

Σε μία στιγμή αγανάκτησης, οι ίδιοι οι γεωπόνοι προσφέρθηκαν να φτιάξουν οι ίδιοι ένα πληροφοριακό σύστημα που θα δέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις, δωρεάν και μέσα σε 2-3 μέρες.

Την ίδια ημέρα, στο απέναντι κτίριο της λεωφόρου Αθηνών, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, στελέχη του υπουργείου διαβεβαίωναν ότι έχει ξεκινήσει η παραλαβή των αιτήσεων των υποψηφίων. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο όμως παρουσιάστηκε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση: Παρά τις περίπου 2.500 εγγραφές στο σύστημα και τις καταχωρίσεις στοιχείων από τους υποψηφίους, εν τούτοις καμία αίτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποβληθεί στο υπουργείο, γιατί γίνονται συνεχείς διορθώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε ερώτηση των παρευρισκόμενων γεωπόνων για το πεδίο όπου συμπληρώνουν τη μελλοντική κατάσταση της επένδυσης και όπου πρέπει να περιγράψουν αναλυτικά το πώς θα δομείται και θα λειτουργεί η αγροτική εκμετάλλευση μετά την υλοποίηση του Σχεδίου Βελτίωσης, ο υπεύθυνος του συστήματος τους απάντησε ότι μόλις την προηγούμενη μέρα (31 Μαΐου) έφτιαξε το πεδίο και «αν σας ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα, στείλτε μου e-mail για να το διορθώσω»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου για τα Σχέδια Βελτίωσης, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι το έτος απογραφής είναι το 2009, ενώ βρισκόμαστε στο 2011, απάντησε: «Εάν συμφωνήσουμε όλοι εδώ μέσα να αλλάξουμε το έτος απογραφής, το αλλάζουμε» για να λάβει ομόφωνα αποδοκιμαστική απάντηση. Αυτό σημαίνει, με λίγα λόγια, ότι όλες οι αιτήσεις των υποψηφίων θα βασίζονται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2009 και ότι ο γεωπόνος μελετητής θα πρέπει να συμπεριλάβει υποσημειώσεις στον φάκελο, όπου θα; Εξηγεί τι αλλαγές έχουν γίνει μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε…

Όλα τα παραπάνω προβλήματα οδήγησαν την ΠΟΣΕΓ να ζητήσει νέα παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 01/06/2011, πραγματοποιήθηκε η τελευταία τεχνική συνάντηση εργασίας για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Γεωτεχνικοί χειριστές και συντάκτες Σχεδίων Βελτίωσης.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την συνάντηση αυτή καθώς και από τις τέσσερις συναντήσεις που προηγήθηκαν σε όλη την Ελλάδα είναι ότι το πρόγραμμα «εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» 20 μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Όλες οι παρατηρήσεις σχετικά με το πρόγραμμα εκτέθηκαν από αντιπροσωπεία των μελετητών αμέσως μετά την συνάντηση, στον Ειδικό Γραμματέα κ. Βαγγέλη Διβάρη.

Τα κύρια προβλήματα για τις δυσλειτουργίες του προγράμματος εντοπίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής, στις αποφάσεις εφαρμογής, στις διευκρινήσεις σχετικά με αυτές και στις δυσκολίες έκδοσης των βεβαιώσεων από τις νέες διοικητικές δομές του «Καλλικράτη».

Το πρόγραμμα για να λειτουργήσει αντικειμενικά και αποτελεσματικά χρειάζεται να ολοκληρωθούν:

- το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής (προσθήκες και διορθώσεις)

- οι αποφάσεις εφαρμογής (προσθήκες, διορθώσεις και αντιστοίχιση)

- οι οδηγίες εφαρμογής.

Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται χρόνος και ο εύλογος χρόνος κατά την εκτίμησή μας εφόσον όλα λειτουργήσουν απρόσκοπτα είναι η 2μηνη παράταση του χρόνου υποβολής.»

-----------------------------

agronews

Μοιράσου το άρθρο!

geotee