Αγροτικά - Αλιεία

06/04/2012 - 23:35

Σε εργολάβο η δακοκτονία στη Λέσβο!

Γ

ράφει: Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"

- Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκχώρηση ενός μεγάλου μέρους σε εργολάβο γίνεται εν όψει νέων περικοπών στο προσωπικό, που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές

- Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκχώρηση ενός μεγάλου μέρους σε εργολάβο γίνεται εν όψει νέων περικοπών στο προσωπικό, που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις εκλογές

- Ο ιδιώτης που θα επιλεγεί θα καλύψει τις περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Λέσβου, ενώ στις υπόλοιπες οι διαβροχές θα γίνουν από συνεργεία που θα προσλάβει η Περιφέρεια

Πλήρη ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων στην εκτέλεση του έργου της δακοκτονίας στη Λέσβο θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου θα υλοποιηθεί από εργολάβο. Η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη έρχεται ως "κεραυνός εν αιθρία" για το νησί μας και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης ανεργίας και βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία 500 περίπου άτομα (μετά την περσινή δραστική μείωση του προσωπικού κατά 50%) κυρίως από τη λεσβιακή ύπαιθρο, έβρισκαν "καταφύγιο" στη δακοκτονία για να εξασφαλίσουν κάποια πρόσκαιρα ημερομίσθια και κυρίως τα ένσημα για την ασφάλισή τους.

Η Περιφέρεια προχωρά στην ανάθεση ενός σημαντικού κομματιού της δακοκτονίας από το σύνολο του έργου, σε εργολάβο με διεθνή διαγωνισμό για την κατάθεση προσφορών. Η παραπάνω εξέλιξη θα έχει ως αρνητική συνέπεια να απασχοληθεί για το καλοκαίρι που έρχεται στη δακοκτονία, το μισό περίπου προσωπικό από αυτό που απασχολήθηκε πέρυσι (δηλαδή λιγότερα από 250 άτομα).

Η ανάθεση μεγάλου τμήματος του έργου της δακοκτονίας σε εργολάβο εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενώ χθες δρομολογήθηκε και η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης.

Γιατί σε εργολάβο!

Πηγές της εφημερίδας μας ανέφεραν ότι η Περιφέρεια έλαβε αυτήν την απόφαση να κατευθύνει σε εργολάβο ένα μεγάλο κομμάτι από το αντικείμενο της δακοκτονίας, έχοντας πληροφόρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι επίκειται νέα περικοπή κατά 50% στον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στην δακοκτονία (δηλαδή ότι οι 500 περίπου εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν το καλοκαίρι του 2011, στη φετινή δακοκτονία θα μειωθούν σε λιγότερους από 250)! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επικείμενη αυτή εξέλιξη έγινε γνωστή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλώρος με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από την Αθήνα. Μάλιστα λέγεται ότι η πληροφορία μεταφέρθηκε ανεπίσημα στον κ. Φλώρο λόγω της προεκλογικής περιόδου, καθώς επισήμως αναμένεται να γίνει γνωστή μετά τις εκλογές!

Με βάση τις πληροφορίες αυτές η Αθήνα ενημέρωσε τον κ. Φλώρο ότι η νέα δραστική περικοπή στο προσωπικό της δακοκτονίας δρομολογείται στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας για μείωση του αριθμού των εκτάκτων υπαλλήλων, που απασχολούνται από φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη και με δεδομένη την πλήρη αδυναμία υλοποίησης του έργου της δακοκτονίας σε όλη τη Λέσβο από 250 άτομα αποφασίστηκε η διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση σε εργολάβο. Λέγεται μάλιστα ότι στον διαγωνισμό ενδέχεται να συμμετάσχει και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, δεδομένου ότι το κονδύλι που διατίθεται είναι ιδιαίτερα αξιόλογο φτάνοντας το 1,153 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ για 5.493.305 ελαιόδεντρα!

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο εργολάβος θα αναλάβει την δακοκτονία στις περιοχές Ευεργέτουλα, Γέρας, Πλωμαρίου, Αγιάσου, Πολιχνίτου, Θερμής μέχρι και τη Σκαμιά με δικά του συνεργεία, ενώ το έργο στο υπόλοιπο νησί θα εκτελεστεί από τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν από την Περιφέρεια.

Όπως είναι λογικό ο εργολάβος που επιδιώκει το κέρδος θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει το έργο με τον μικρότερο δυνατό αριθμό προσωπικού. Ένα άλλο ζήτημα είναι το κατά πόσο θα τηρούνται (εφόσον το έργο θα περάσει στα χέρια ιδιωτών) για το σύνολο του προσωπικού οι ασφαλιστικές και μισθολογικές υποχρεώσεις ή αν θα υπάρξουν κρούσματα μαύρης εργασίας και εκμετάλλευσης μεταναστών, τους οποίους δεν θα μπορεί να ελέγξει κανείς εφόσον θα εργάζονται πάνω στα βουνά!

Σε κάθε περίπτωση, η ανάθεση μεγάλου τμήματος της δακοκτονίας σε ιδιωτική εταιρεία εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα, ιδιαίτερα τούτη τη δύσκολη περίοδο, σε δεκάδες άτομα που απασχολούνταν από τα χωριά και ιδιαίτερα στους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας, που έβρισκαν απασχόληση όταν η δακοκτονία εκτελούνταν από τη Νομαρχία και μέχρι πέρυσι από την Περιφέρεια. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι το σπουδαίο έργο της δακοκτονίας απαξιώθηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι χειρισμοί ήταν πλημμελείς. Και τούτο έρχεται να δικαιώσει όσους έσπευδαν την τελευταία πενταετία να εκτιμήσουν ότι η "ιδιωτικοποίηση" της δακοκτονίας ήταν ένα "μελετημένο από καιρό" σενάριο και για τη Λέσβο.

Να σημειωθεί ότι σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, η δακοκτονία εκτελείται από εργολάβους. Αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται, επειδή σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας δεν υπήρχε ενδιαφέρον στο παρελθόν για απασχόληση στη δακοκτονία. Στη Λέσβο ωστόσο συνέβαινε το αντίθετο, δεδομένου πως για έναν σημαντικό αριθμό κατοίκων των χωριών μας, όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, οι συνθήκες ως προς τις ευκαιρίες απασχόλησης δεν είναι ίδιες με την Κρήτη ή την Πελοπόννησο.

Μοιράσου το άρθρο!