Ανακοινώσεις Φορέων

17/02/2012 - 13:46

ΠΕΚ: πολλές οι αρνητικές προεκτάσεις από την κατάργηση του ΟΕΚ

 

Με την ψήφιση του Μνημονίου από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, βγαίνουν στην επιφάνεια ένα-ένα τα μεγάλα προβλήματα που θα φέρει στους εργαζόμενους και γενικά στη λαϊκή οικογένεια.

Τεράστιο και με πολλές αρνητικές προεκτάσεις για τους εργαζόμενους και τους δικαιούχους είναι το πρόβλημα της διάλυσης των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

 

 Το κλείσιμο των Οργανισμών στοχεύει:

Να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος (1,10 εργοδοτική εισφορά) για (ΟΕΚ, ΟΕΕ). Να επιτευχθεί ο στόχος χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο (στον ΟΕΚ και ΟΕΕ απασχολούνται 1.400 εργαζόμενοι).  

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που μαζί με τους «Κοινωνικούς Εταίρους» συνομολόγησαν και συνέβαλαν στην απόφαση για τη μείωση του Μη Μισθολογικού Κόστους των εργοδοτών.

Ουσιαστικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) ξεπούλησε στους βιομήχανους, τραπεζίτες και τους λοιπούς συμμάχους-συνομιλητές της, μαζί με άλλα, τις παροχές που είχαν οι εργαζόμενοι μέσα από αυτούς τους οργανισμούς.
  • Καταργείται η χορήγηση άτοκων δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ για πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
  • Καταργούνται τα δάνεια αποπεράτωσης και επισκευής των κατοικιών που ήταν άτοκα και από κεφάλαια του ΟΕΚ. Μέχρι τώρα ο ΟΕΚ χορηγούσε 10.000 τέτοια δάνεια κάθε χρόνο.
  • Καταργείται η επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ για 60.000 οικογένειες.
  • Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα που ήταν και το βασικότερο πρόγραμμα που μπορούσε να προσφέρει φθηνή και ποιοτική κατοικία στους δικαιούχους.
  • Καταργούνται 25 βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε 2.000 παιδιά.
  • Καταργούνται τα προγράμματα παροχής κοινωνικού τουρισμού, πολιτισμού.
  • Πετιούνται στο δρόμο και οδεύουν προς την ανεργία 1.400 εργαζόμενοι των Οργανισμών.
  • Κάνει «φτερά» η περιουσία των Οργανισμών που ανέρχεται σε δις ευρώ. Υπάρχουν εκτάσεις «φιλέτα» που χρόνια πιέζουν κατασκευαστικές εταιρίες να τα αρπάξουν.

 

 

 

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η κυβέρνηση κάθε διαδικασία κατάργησης των Οργανισμών.

Το ΙΚΑ να αποδώσει άμεσα τα 3 δις στον Ο.Ε.Κ. και 1 δις στον Ο.Ε.Ε. από τη συνείσπραξη που παράνομα παρακρατεί και να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές που εισπράττει. Το κράτος να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα του Ο.Ε.Κ., για να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην απόκτηση κατοικίας από τους δικαιούχους.

Άμεσα να ξεκινήσουν τα προγράμματα κατασκευής κατοικιών, γρήγορη αποπεράτωση των οικισμών που βρίσκονται υπό κατασκευή, δάνεια στους δικαιούχους στο ύψος της αξίας της κατοικίας από κεφάλαια του ΟΕΚ.

Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δικαιούχων σε δελτία κοινωνικού τουρισμού και τις άλλες παροχές, να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους των οργανισμών σε συντονισμένο αγώνα για να αποκτήσουν οι Οργανισμοί πραγματικό περιεχόμενο.

Δουλειά με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, μισθοί στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, καμιά απόλυση, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσει η απαξίωση του προσωπικού του Ο.Ε.Κ. που διαθέτει εμπειρία και επιστημονική επάρκεια και μπορεί να αξιοποιηθεί για να αναπτυχθεί έργο για τις ανάγκες των δικαιούχων. Επαρκείς παροχές στο ύψος των αναγκών των δικαιούχων από τον Ο.Ε.Κ. και τον Ο.Ε.Ε.

Καλούμε τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους των Οργανισμών να παλέψουμε από κοινού, συνολικά ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και της Τρόικας. Όσο οξύνεται η ανεργία, όσο οξύνεται η εισφοροδιαφυγή, όσο μειώνονται μισθοί και μεροκάματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των Σ.Σ.Ε. και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα έσοδα των Οργανισμών θα μειώνονται. Η κυβέρνηση θα το αξιοποιεί για να μειώνει τις παροχές στους δικαιούχους και τελικά θα βάλει λουκέτο με αυτό τον τρόπο.

Να απαιτήσουμε να μη μπει λουκέτο στους Οργανισμούς, να μην επιχειρήσουν συνένωση, γιατί από άλλο δρόμο θα απολύσουν τους εργαζόμενους και θα απαξιώσουν τους Οργανισμούς.

Τόσο στο Νόμο όσο και πανελλαδικά πολλοί είναι αυτοί οι δικαιούχοι εργαζόμενοι που έχουν πάρει δάνειο για επέκταση η επισκευή που έχουν σπίτι από τις εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ που περιμένουν στην ουρά για να εγκριθεί κάποιο δάνειο.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον ΟΕΚ και Εργατική Εστία, τους δικαιούχους των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμού Εργατικής Εστίας, τους ωφελούμενους από τα προγράμματα ξενοδοχεία και εργαζόμενους στον επισιτισμό κλ.

Να επικοινωνήσουν με το Εργατικό Κέντρο, για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας.

Μοιράσου το άρθρο!